Sindrom neočešljane kose – da, postoji!

Neukrotiva, gotova bijela kosa, pretvorila je malenog Loklana Sejmplsa iz Džordžije u pravu internet zvijezdu. Ovaj dvogodišnji mališan ima jedan od najneobičnih sindroma na svijetu – sindrom neočešljane kose.

Njegova mama Kejtlin, baš kao i svaka mama, riješila je da podijeli fotografije svog mališana na instagram profilu. Ljude je očarao ogroman osmijeh i svijetla tršava kosa. Sve je bilo u redu sve dok u inboksu nije zatekla poruku:

„Da li znate da vaše dijete ima UHS sindrom?“

Prvo je pomislila da su stranci smislili neslanu šalu, ali ona je počela da istražuje i shvatila je da medicinsko stanje zvano sindrom neočešljane kose zaista postoji, čak da se pretpostavlja da ga je imao čuveni Albert Ajnštajn. Odvela je dijete kod ljekara, počele su pretrage i potvrđeno je da maleni Loklan ima neobični sindrom. Od tada njegova porodica svijetom širi vijest o neobičnoj igri gena.

Šta je sindrom neočešljane kose?

Ovaj sindrom je rijetko stanje koje karakteriše suva, tršava kosa, koja ne može da se obori, niti izravna. Djeca se rađaju sa uobičajenom kosom, ali negdje između šestog mjeseca i dvanaeste godine, dogodi se promjena. Sva djeca sa ovim sindromom su svjetlokosa. Iako djeluje krto i lomljivo, njihova kosa je uobičajene jačine. Kod većine djece tokom adolescenstkog perioda ovaj sindrom jednostavno iščezne i kosa im se vrati u normalu.

Do sada, medicina je zabilježila stotinu poznatih slučajeva. Ispostavilo se da je tajna ovog sindroma u stvari mutacija na tri gena koja sabotira proizvodnju određenog proteina čiji je zadatak da oblikuje našu kosu na uobičajen način.

Da bi dijete uopšte dobilo ovaj neobični sindrom, oba roditelja moraju nositi mutiran gen, što je izuzetno, izuzetno retko.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *