Naučite dijete da bude samostalno i nezavisno

Veoma je važno da djeca budu nezavisna i samostalna. Međutim, to nije uvijek najlakše. Zbog toga je bitno da znate kako da naučite dijete da bude samostalno.

Kako da naučite dijete da bude samostalno?

Jedan od primarnih ciljeva svakog roditelja jeste da naučimo djecu da budu samostalna. Ovo je teško zbog toga što nekad se djeca teško odvajaju, a ponekad nas roditeljski instinkt tera da im olakšamo stvari, da ih spasimo njihovih grešaka i ograničimo njihova iskustva sa odgovornošću. Međutim, djeca moraju biti izazvana da bi razvijala vještine i bili uporni, hrabri i puni samopouzdanja. Potrebno je vrijeme, trud i povjerenje da biste uspjeli u ovom zadatku.

Pustite dijete da pravi greške

U početku ovo može biti jako teško, ali to što će praviti  greške naučiće ih i da se izbore sa njima. Kada dijete napravi grešku, recite mu da je to u redu i pomozite im da smisle kako da sljedeći put to ne ponove. Dobra ideja je i da osmislite strategije za rješavanje problema. Ove greške treba dozvoljavati u raznim situacijama. Od toga da nisu ponijeli kišobran iako su vidjeli prognozu da će padati kiša, pa do toga da dobiju jedinicu jer su počeli da uče dan pred kontrolni test. Dopustiti im da osjete nelagodu ili razočaranje koji su sami prouzrokovali može biti teško, ali to im zapravo pomaže da napreduju i da poboljšaju samopoštovanje i sposobnost da se nose sa problemom.

Uključite ih u kućne poslove

Dajte djetetu zadatke koje može da uradi kao što je to da skupi igračke, da vam pomogne da odložite namirnice ili raspremanje sobe. Naravno, morate biti uvjereni da su ti poslovi prikladni za njihov uzrast i da su ti poslovi važni. Djeca su mnogo spremnija da pomognu kada osjećaju da je to što rade važno. To ne moraju biti veliki zadaci, samo nešto što od njih zahtjeva da razmišljaju i planiraju unaprijed.

Dajte im slobodu izbora, ali u granicama

Djeca treba da imaju razumne nivoe slobode i to što ćete im omogućiti da donose odluke je odličan način da ih osnažite i izgradite povjerenje u njihovo rasuđivanje. Ovo će takođe pomoći i u izgradnji osjećaja odgovornosti.  Ovakvi izbori se sastoje u tome da samo odabere koju će majicu obući. Kada djeca samostalno donose odluke, postoje značajne šanse da sami razumiju posljedice sopstvenih odluka. Na ovaj način ćete takođe pokazati i da se njihove ideje, želje i potrebe poštuju i cijene.

Međutim, nemojte im davati previše opcija jer će djeca biti preopterećena. Dakle, umjesto da ih pitate šta žele da rade danas, pitajte ih da odaberu da li žele na igralište ili u šetnju.  Ipak, pripremite se da će neke njihove odluke djelovati tako da će im trebati vaša zaštita kao posljedica njihove odluke. Pripremite se da reagujete i zaštitite dijete ukoliko je donijelo opasan i loš izbor.

Naučite dijete da bude samostalno: Dajte djetetu prostora

Djeci je potreban prostor za razvoj i učenje. Malo je vjerovatno da će postati nezavisni ako nemaju priliku za to. Podstaknite samopouzdanje tako što će moći da istražuje bez pretjeranog nadzora. Pustite ih da se sami igraju sa drugom djecom ili da samo rješi konflikt sa drugom djecom.

Izbegavajte da ih stalno ispravljate

Koliko god je moguće pokušajte da ne ispravljate dijete kada pokušava da uradi nešto samostalno. Dakle, ako vaše dijete nije savršeno namjestilo krevet, suzdržite se da popravljate to za njim. Cilj nije savršenstvo, već da vaše dijete preuzme odgovornost. Oni će se truditi da to poprave ako osjećaju da to nisu u radili kako bi trebalo.

Dakle, morate pustiti vaše dijete da upoznaje svijet i da snosi prirodne posljedice za svoje odluke. U suprotnom, ako radite sve za njih, činite im medveđu uslugu. Vjerujte da oni to mogu i iznenadićete se kad vidite da mogu i mnogo više.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *