Noćne more kod djece: Kako ih prevazići?

Noćne more su živopisni i veoma strašni snovi. Kod djece se noćne more najčešće javljaju u ranim jutarnjim satima. U pitanju su loši snovi zbog kojih se djeca bude uz strah i osjećaju se vrlo uznemireno.

Noćne more kod djece: Kako ih prevazići?

Mnogo djece doživi noćne more. One se najčešće javljaju između treće i šeste godine i obično ih tada djeca prerastu. Neka djeca svaki put sanjaju drugačiji san, dok neka uvijek sanjaju jedan te isti ružan san. Nekada noćne more mogu biti izazvane nečim zastrašujućim, a kod mnoge djece se javljaju nakon gledanja emisija koje sadrže nasilje ili strašnih filmova.

Kako pomoći djetetu?

Prije svega, ako se dijete probudi zbog noćne more uplašeno i uznemireno, utješite ga. Govorite im o tome da snovi nisu stvarni i da su sada potpuno bezbjedni. Kada dijete često ima istu noćnu moru, najbolje je pronaći njen uzrok. Pričajte sa djetetom o tom ružnom snu i otkrijte zbog  čega se on pojavio. Najčešće razlog su video igrice, TV emisije, igračke, šare na zidovima ili vratima. Ukoliko dođete do odgovora šta djecu tako plaši, možda ćete uspjeti da ih zaustavite.

Kod neke djece, noćne more su znak stresa ili traume. Ukoliko se noćne more događaju često i ukoliko je dijete vrlo uznemireno zbog njih, najbolje je da se posavjetujete sa ljekarom ili psihologom.

Noćni strahovi

Noćni strahovi nisu isto što i noćne more. U pitanju je ekstremni teror i panika koji se najčešće javljaju u toku prvih nekoliko sati sna. Djeca se zbog ovih strahova bude u prvih nekoliko sati nakon odlaska na spavanje i kada se probude vrište ili vas dozivaju. Panika može trajati nekoliko minuta, a nekada i duže od pola sata. Kada dijete ima noćne strahove, oči su mu širom otvorene i nisu fokusirane. To može biti vrlo zastrašujuće za roditelje. Dijete se u ovim trenucima ne budi čak ni kada mu nešto govorite, a često ga ne smiruje ni grljenje ni razgovor. Dijete se uglavnom ne sjeća prethodne večeri ujutru, a noćni strahovi su sasvim normalan dio sna.

Noćni strahovi uglavnom nisu izazvani stresom, lošom ishranom i ponašanjem roditelja. Nekada ove strahove može izazvati povišena tjelesna temperatura.

Kako pomoći djetetu?

Noćni strahovi najčešće nestaju već u prvim godinama osnovne škole. Ne postoji poseban tretman, a ako ste zabrinuti, razgovarajte sa doktorom.

Bitno je da dijete ne budite tokom panike, da budete mirni i da ostanete uz svoje dijete dok se ovi zastrašujući trenuci ne završe, da se uvjerite da je kućni prostor bezbjedan i ukoliko niste tu, obavezno upozorite osobu koja čuva vaše dijete o ovom problemu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *