Briga o zubima kod djece: Kada treba da idu kod zubara?

  • Početna
  • tata
  • Briga o zubima kod djece: Kada treba da idu kod zubara?

Briga o zubima kod djece je veoma važna i za njihovo opšte zdravlje. Glavni razlog zašto djeca gube zube je zbog karijesa, pa je stoga od ključne važnosti dobro održavanje higijene njihovih zuba,

Briga o zubima kod djece: Kako da pomognem djetetu?

Jedan od načina da pomognete djetetu u sprečavanju izbijanja karijesa jeste da ga naučite da pere zube. Osim toga, ograničite djetetu slatku hranu i piće i naravno možete ga voditi na redovne kontrole kod zubara. Čak i bebe mogu da dobiju karijes, posebno ako im se dozvoli da polako sisaju iz bočice sa mlijekom ili sa voćnom sokom. Ako su dugo u kontaktu sa zubima, slatka pića bilo koje vrste će izazvati karijes jer se šećer pretvara u kiselinu koja rastvara zubnu gleđ.

Čišćenje zuba

Da biste očistili bebi zube, obrišite ih vlažnom krpom.  Za djecu mlađu od dvije godine, možete koristiti malu meku četkicu i prati im zube dva puta dnevno koristeći samo vodu (ne i pastu za zube). Zamijenite četkicu svako 3 do 4 mjeseca ili dok se četkice ne istroše.

Kada dijete nauči kako da ispljune pastu, koristite onu koja sarži fluor. U uzrastu od 2. do 5. godine, najbolje je koristiti pastu sa niskim sadržajem fluora. Stavite pastu količinu veličine graška na četkicu i operite djetetu zube posle svakog obroka i pre spavanja. Čim vaše dijete ima dva zuba koja se dodiruju, počnite da koristite i konac za zube pre pranja.

Do dobi od sedam ili osam godina, vaše dijete bi trebalo da je u stanju da pere svoje zube. Možda će im trebati pomoć oko čišćenja zuba koncem dok ne napune 10-11 godina.

Briga o zubima kod djece: Kad treba da idemo kod zubara?

Redovni pregledi pomažu kod toga da dijete ustali dobru rutinu kada je u pitanju briga o zubima. To može spriječiti kasnije skupe i bolne probleme.  Počnite da vodite dijete stomatologu u roku od 6 mjeseci prilikom pojavljivanja prvog zuba ili kada navrši godinu dana. Van rutinskih kontrola, vaše dijete treba da posjeti zubara ako:

  • Primjetite mogući stomatološki problem
  • Vaše dijete treba da krene da se bavi sportom
  • Primijetite tamne mrlje u udubljenjima zuba
  • Primijetite da se gornji i donji zubi ne spajaju pravilno u ujednačenom zagrizu

Može li bolest ili lijekovi da oštete zube mog djeteta?

Dugotrajna bolest ili upotreba nekih lijekova mogu da izazovu probleme sa zubima. Ako vaše dijete mora da pije lijekove za neku hroničnu bolest, dogovorite se sa stomatologom kako da vodite brigu o zubima vašeg djeteta.

Dakle, čim ugrabite priliku naučite dijete kao da pere zube. U međuvremenu se o tome brinite vi i redovno posjećujte stomatologa.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *