Maniri za stolom: Naučite dijete da su važni

U zavisnosti od uzrasta vašeg mališana, jednostavni maniri za stolom mogu da se savladaju ali im je ipak potrebna vaša pomoć da ih nauče. Otkrivamo kako.

Na primjer, možete pomoći djetetu da makar ne baca hranu i sjedi tokom obroka. Međutim, imajte na umu da malo dijete može da sjedi za stolom samo oko 10-ak minuta – kada je dobar dan.

Maniri za stolom su navike koje se stvaraju tokom života. Mala djeca ne razumiju zašto je mami važno da ispoštuju ručak sa porodicom i nestrpljivi su da otkriju još neke zanimljive stvari. Tek sa 4 ili 5 godina djeca počinju da kontrolišu svoje ponašanje.

Maniri za stolom: Naučite dijete da su važni

Ako dosljedno tretirate obrok kao posebno vrijeme za okupljanje porodice i zajedničko uživanje u hrani, tokom nekog vremena vaše dijete će naučiti da poštuje ovo vrijeme – i pravila koja uz to idu.

Kako da maniri za stolom postanu navika?

Model dobrih manira. Vaše dijete želi da vam ugodi i bude kao vi, tako da je najbolji način da ga navedete da se ponaša za stolom da mu pokažete kako se to radi. Vaš cilj je da pokažete lijepo ponašanje, ali očekujte da će biti potrebno dosljedno ponavljanje tokom nekoliko mjeseci da vaš mališan to razumio.

Priznajte greške. Takođe možete dati do znanja svom djetetu da čak i odrasli imaju problema da se dobro ponašaju sve vrijeme za stolom ali da dajete sve od sebe. Ako otkrijete da ste pogriješili, pretvorite to u trenutak koji ih može naučiti o tome kako biti ljubazan tako što ćete se izviniti i prihvatiti svoju grešku.

Budite dobro društvo za vrijeme obroka. Fokusirajte se na zajedničko uživanje u obroku. Ne koristite telefon, ne gledajte TV ili ne udaljavajte se od stola da biste se bavili drugim stvarima.

Pretvorite manire u naviku. Kada uvodite ponašanje, budite dosljedni: postavite i ponovite jasna očekivanja i koristite nježne podsjetnike da biste ih pojačali. Na primer, očekujte da ćete strpljivo i često podsticati svoje dijete da koristi „molim“ i „hvala“. Razmislite o crtanju jednostavnih slika ili korišćenju fotografija da napravite grafikon malog broja očekivanja tokom obroka, kao što je grašak na tanjiru (ne na podu).

Pohvalite dobro ponašanje. Prokomentarišite kada primjetite da dijete pokušava da se ponaša dobro za stolom, čak i ako to ponašanje nije besprijekorno. Mogli biste reći: „Znam da je teško sjedeti mirno dok jedemo ali vidim da se trudiš.“

Vježbajte zahvalnost. Neke porodice izgovaraju molitvu uz obroke. Čak i ako niste religiozni, obroci su prilika za vježbanje i model zahvalnosti. Izražavajući zahvalnost za hranu, za osobu koja ju je pripremila i priliku da je podijelite zajedno, učite svoje dijete da bude zahvalno i da shvati da je porodični obrok posebna prilika.

Šta kada se dijete ne ponaša lijepo za stolom?

Ignorišite loše ponašanje. Mala djeca se zapravo ne ponašaju loše i ni u jednoj mjeri ne rade to namjerno. Oni još pokušavaju da nauče i razumiju svijet oko sebe. Na primjer, možete nježno ponoviti: „Hrana ostaje na tanjiru“. Takođe razmislite da li je vaše dijete završilo sa obrokom i da li ga treba ipak pustiti iz stolice za hranjenje. Reakcije, čak i negativne, imaju tendenciju da pojačaju ponašanje. Ako imate stariju djecu, razgovarajte sa njima o važnosti nereagovanja na ludorije njihovog mlađeg brata ili sestre tokom obroka. Možete čak i da napravite igru da vidite ko ostaje najmirniji.

Podsjetite ih. Ponekad je nežan podsjetnik, kao što je stavljanje kašike nazad u šaku vašeg mališana kada zgrabi šaku hrane, sve što je potrebno.

Ostanite pozitivni. Budite dosljedni da ne grdite vašeg mališana i obavezno insistirajte na tome šta očekujete, a ne šta ne želite da vaše čedo radi. Pokušajte da kažete: „Hrana treba da bude u tanjiru“, umjesto „Mi ne bacamo hranu“.)

Identifikujte probleme. Loše ponašanje ili loši maniri mogu biti način da vaše dijete komunicira sa vama. Mala djeca imaju veoma ograničene jezičke vještine da bi vam na odgovarajući način rekli sve što misle i osjećaju. Pokušajte da otkrijete osnovni uzrok onoga što vaše dijete pokušava da vam kaže. Možda je zaista sito i završilo sa obrokom, ili možda pokušava da privuče vašu pažnju na jedan mali trenutak sa vama. U ovim slučajevima, možda je vrijeme da je pustite da ode od stola ili joj barem date pauzu pre nego što se vrati da završi sa jelom.

Osnovna pravila za dobar obrok male dece

Različite porodice imaju različita pravila i to je potpuno u redu. Zapitajte se šta vam je najvažnije – iako bi u ovom trenutku to moglo biti dostignuće samo da natjerate svoje dijete da ne baca hranu na pod.

Da biste započeli, razmislite da naučite svoje dijete nekim osnovnim pravilima kao što su:

  • Recite „izvoli“ i „hvala“. Možete da modelirate ovo ponašanje pre nego što vaše dijete počne da govori.
  • Pribor je za jelo, a ne za lupanje ili bacanje. Ako vaše dijete voli da lupa i baca stvari za sto, igrajte se zajedno prije nego što sjednete za obrok.
  • Nema bacanja ili uzimanje hrane sa tanjira drugih ljudi.
  • Koristite miran ton. Mališani pojačavaju jačinu zvuka i intenzitet kada osjete da ih ne čuju.
  • Nema trčanja okolo.

Međutim, postoji nekoliko pravila koja možda ne biste željeli da primijenite u vrijeme obroka jer bi mogli biti suviše kompleksi za vaše čedo:

  • Zaboravite staro pravilo „pojedi sve iz tanjira“. Dozvolite svom djetetu da prestane da jede kada se njegovo tijelo osjeća sito, a ne kada je sve ispred njega nestalo. Umjesto toga, ponudite male porcije, dopunite kada se to zatraži i poštujte njegovu odluku da prestane da jede.
  • Razmislite o očekivanju da mališani (koji su prirodno aktivniji od odraslih) treba da ostanu sjediti za stolom dok svi ne završe sa jelom. Bolja ideja bi mogla biti da mu dopustite da ustane kada završi i da se tiho igra u blizini gdje ga možete držati na oku.

Prije svega: Neka očekivanja budu realna. Okruženje može brzo da zainteresuje djecu, zato vodite računa da nema ometajućih faktora koji će im odvlačiti pažnju za vrijeme obroka. Većina mališana može da sjedi za stolom najviše 10 minuta, pa budite spremni na kratak obrok. Budite dosljedni da se ruča za stolom, a ne ispred TV-a  u dnevnoj sobi i vaše dijete će ubrzo naučiti lijepe manire.

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *