Kako da reagujete na dječije fobije?

Veliki broj djece, ali i odraslih ljudi pate od fobija. Međutim, kada su dječije fobije u pitanju, možete da učinite nekoliko stvari kako biste pomogli djetetu.

Šta su dječije fobije?

Fobije su uporni, iracionalan strah od određene situacije ili stvari. Osjećaj panike i straha koje dijete osjeća bude nesrazmjeran prijetnji ili opasnosti. Kod djece, fobije se često odnose na pse, paukove, mrak, klovnove, oluju, visinu, krv ili inekciju. Kako djeca postaju starija, ona mogu razviti fizičke simptome zbog svojih fobija. To uključuje napade panike sa otežanim disanjem, ubrzanim radom srca, zatezanja u grudima, znojenjem i vrtoglavicom.

Ponekad je veoma teško izboriti se sa fobijama, kako za djecu tako i za one oko njih. Naročito ukoliko je uzrok fobije teško izbjeći, kao što su društvene situacije, grmljavina ili pauci.

Kada treba da potražiti stručnu pomoć?

Fobije su veoma čest razlog zašto se roditelji obraćaju ljekarima. Potražite pomoć ako fobija vašeg djeteta:

 • Ometa njihov svakodnevni život
 • Traje duže od 6 mjeseci
 • Ako mislite da je trebalo da prerastu fobiju

Ako ste zabrinuti da vaše dijete ima fobiju koja utiče na njihov svakodnevni život, prvi korak je odlazak kod ljekara. Većina fobija kod djece se uspješno liječi kognitivno bihejvioralnom terapijom. Ponekad se prepisuju lijekovi radi lakšeg izlječenja.  Odgovorite sebi na dva pitanja da biste znali da li je potrebno da se obratite ljekaru.

 • Da li je strah vašeg djeteta i njegovo ponašanje u vezi sa strahom tipično za uzrast vašeg djeteta?
  Ako je odgovor potvrdan, onda je velika vjerovatnoća da će se strahovi vašeg djeteta rezriješiti prije nego što postanu ozbiljan razlog za brigu. Ovo ne znači da strahove treba ignorisati, već ih treba shvatiti kao normalnim faktorom razvoja vašeg djeteta.
 • Da li se strah čini nerazumnim u odnosu na realnost problema? 
  Ako se čini da strah vašeg djeteta nije proporcionalan uzroku stresa, to može signalizirati potrebu za traženjem stručne pomoći. Ako je izolovani incident rješen, nemojte ga činiti značajnijim nego što jeste. Međutim, ako uočite da se određena situacija i strahovi ponavljaju, trebalo bi da odreagujete.

Roditelji mogu da pomognu djetetu da razvije vještine i samopouzdanje da prevaziđe strahove kako se ne bi pretvorili u fobije. Evo nekoliko načina na koje možete pomoći djetetu da se nosi sa normalnim strahovima.

 • Prihvatite da je strah za vaše dijete stvaran
  Koliko god vama strah djelovao smješan i banalan, za vaše dijete je ovaj strah realan. Porazgovarajte sa djetetom o ovom strahu. Razgovor često pomaže da se strah umanji.
 • Recite djeci činjenice umjesto što omalovažavate strah
  Umjesto: „Ne budi smješan! Nema ničega u ormaru!“ iskoristite frazu: „Provjerio sam orman i u njemu nema ničega“.
 • Pomozite djeci da nauče više o stvarima kojih se plaše
  Ako se djete plaši psa, nemojte ih izbjegavati. Ovo će oni protumačiti kao da se pasa treba plašiti i izbegavaće ih. Obezbjedite podršku i njegu dok se sa djetetom približavate situaciji ili predmetu kojih se plaši.
 • Naučite djecu da ocijene strah 
  Zamolite dijete da ocijeni intenzitet straha na skali od 1 do 10. Ako to budu mogli da ocjenjuju, možda će uvidjeti da strah nije toliko intenzivan koliko to zaista misle.
 • Naučite djecu strategijama suočavanja
  Isprobajte jednostavne tehnike. Budite im „sigurna baza“. Kada krenu prema onome čega se plaše, neka imaju mogućnost da se vrate kod vas. Ovo je takođe dobra vježba i za to da nauče da hrabre sebe.
 • Tehnike opuštanja takođe mogu biti od pomoći

Dakle, veoma je važno da i vi prihvatite strah kao stvaran i da se zajednički borite protiv njega. Ukoliko on utiče previše na vaše dijete, potražite stručnu pomoć kako bi vaše dijete isti prevazišao.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *