Dijete neće da jede: Ovako ohrabrite svoje čedo

  • Početna
  • tata
  • Dijete neće da jede: Ovako ohrabrite svoje čedo

Umije biti poprilično frustrirajuće kada dijete neće da jede jer ste sigurno zabrinuti da će biti gladno. Otkrivamo trikove koji vam mogu pomoći.

Da bi vaše dijete ručkalo kao ranije, potrebno mu je neko ohrabrenje od vas kada su u pitanju obroci. Da li i koliko će vaše čedo jesti, treba da zavisi od njega, a ne od vas. Moguće je da će jednog dana jesti sve i svašta, a sljedećeg praktično ništa.

U nastavku su savjeti koji pomažu.

Dijete neće da jede: Ovako ohrabrite svoje čedo

Umjesto da ga kritikujete zbog toga što je odbilo sve što ste mu danas ponudili, razmislite šta je ranije rado jeo. Budite sigurni da sve dok vaše dijete raste i dobija na težini, njegova ishrana je u redu, bez obzira što ponekad preskoči obrok. Ako ste zabrinuti, zamolite pedijatra da provjeri da li je njegova težina normalna. Sigurno će vam laknuti kada saznate da zapravo nemate o čemu da brinete.

Kako da ga ohrabrite kada dijete neće da jede?

Ponudite raznovrsnu zdravu hranu i pustite svoje dijete da samostalno jede. Na ovaj način može da ostvari malo nezavisnosti.

Ne vičite i ne cjenkajte se. „Još jedan zalogaj i dobićeš kolačić“, ili „Nema igranja dok ne pojedeš grašak“, pretvara obrok u pravu noćnu moru. Ako želite da vaše dijete ima zdravu ishranu, hrana treba da ima pozitivnu konotaciju. Ne koristite slatkiše kao nagradu.

Hranite kao porodica kad god je to moguće. Kada vaše dijete vidi vas ili njenu braću i sestre kako jedete zdravu hranu, veća je vjerovatnoća da će željeti da vas „imitira“.

Kuvajte i namirnice koje se djetetu ne sviđaju. Djeca sporo prihvataju nove ukuse i teksture, pa ako ona prvi put odbije boraniju, pokušajte da ih ponovo napravite sljedeće nedjelje. Možda će vas iznenaditi odluka da je to njena nova omiljena hrana.

Ne zaboravite da uzmete u obzir i koliko vaše dijete pije. Konzumiranje previše mlijeka ili sokova može umanjiti apetit, pa ćete možda željeti da servirate mlijeko između obroka i ograničite sok na ne više od polovine šolje dnevno. Ne nudite sok djeci mlađoj od 1 godine.

Vitamini za decu

Pedijatri često naglašavaju da vitamini djeci nisu neophodni, sve dok jede raznovrsnu hranu. Ali ako ne jede mnogo mesa ili ribe, žitarice obogaćene gvožđem ili tamnozeleno povrće, možda će vašem djetetu trebati dodatak gvožđa. Najbolji način da saznate da li je vašem djetetu potreban dnevni multivitamin – i kakav da mu date – je da provjerite sa pedijatrom.

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *