Zašto termin ovulacije može biti zbunjujuć?

Svi koji pokušavaju da dobiju bebu, vjerovatno su već naučili dvije važne činjenice: da je trudnoća najverovatnija oko ovulacije i da nije lako odrediti termin ovulacije. Ovulacija se ne dešava uvijek u tačno vrijeme, posebno u slučaju da nemate standardni ciklus od 28 dana. Saznajte zašto je termin ovulacije ponekad zbunjujuć!

Zašto termin ovulacije može biti zbunjujuć?

Vaš menstrualni ciklus ima četiri faze: menstrualnu, folikularnu, ovulacionu i lutealnu.  Menstrualna faza je faza u kojoj počinje vaš menstrualni ciklus, odnosno, prvi dan menstruacije. Pošto vaše telo nije zatrudnjelo tokom posljednjeg ciklusa, ono odbacuje sluznicu materice, zajedno sa krvlju i sljuzom.  Folikularna faza je faza u kojoj jajne ćelije rastu unutar vrećice ispunjene tečnošću koja se zove folikul. Jedna jajna ćelija koja se najpotpunije razvije će ovulirati u sljedećoj fazi.

U fazi ovulacije jajnik oslobađa jedno zrelo jaje u jajovod. Jaje preživi samo od 12 do 24 sata u reproduktivnom traktu. Međutim, sperma u jajovodu ostaje i do 5 dana, što znači da osoba ima najveću vjerovatnoću da zatrudni na dan ovulacije, ili do pet dana prije toga. Rijetko se dešava da tijelo oslobodi više od jednog jajeta, tako nastaju blizanačke trudnoće.

Lutealna faza: ako je spermatozoid oplodio jaje, ono se vezuje za sluzokožu materice i formira trudnoću, Ukoliko se to nije desilo, jaje se ponovo apsorbuje u sluzokožu materice  a onda se izlučuje menstruacijom. Ova faza traje od ovulacije do sljedeće menstruacije ili pozitivnog testa na trudniću. Ova faza je otprilike duga dvije nedjelje.

Kako izračunati dan ovulacije?

Lutealna faza traje, generalno, oko 14 dana. Ovaj dio ciklusa je stabilan i možemo predvidjeti kada će se desiti ovulacija oduzimanjem 14 dana od posljednje menstruacije. Dakle, ovulaciju možete očekivati 14 dana pre početka sljedeće menstruacije.

Na primjer, u normalnomciklusu koji traje 28 dana, ovulacija se događa oko 14. dana. Ako ciklus traje 27 dana, ovulacija će se javiti oko 13. dana. Ukoliko ciklus taje 30 dana, ovulacija će se dogoditi 16. dana. Ukoliko nemate dosljedan ciklus, period ovulacije će se pomjerati.

Termin ovulacije može biti nepredvidljiv, a ovaj koncept nije uvijek tačan. Mnogo je metoda koje pomažu ženama da izračunaju kada su njihovi plodni dani. To uključuje komplete za predviđanje ovulacije, monitore plodnosti, očitavanja tjelesne temperature, praćenje cervikalne sljuzi i još mnogo toga.

Normalan menstrualni ciklus traje od 21 do 35 dana, a ako primjećujete da su vaše menstruacije neredovne, to može biti znak da ne ovulirate redovno. U tom slučaju najbolje je posjetiti ginekologa.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *