Kako funkcionišu testovi za trudnoću?

Kada žene sumnjaju da su trudne, one rade test na trudnoću kako bi se u to uvjerile. Test se obavlja posjetom doktoru ili kućnim testom za trudnoću. Da li ste se ikada pitali kako funkcionišu testovi za trudnoću?

Kako funkcionišu testovi za trudnoću?

Testovi za trudnoću provjeravaju u krvi ili urinu  hormon koji se naziva humani horionski gonadotropin ili hCG. Ovaj hormon proizvodi se tokom trudnoće i može se otkriti već desetak dana nakon začeća, odnosno nakon što se oplođena jajna ćelija zakači za matericu. Ukoliko test detektuje hCG u urinu, najvjerovatnije ste trudni.

Kućni testovi trudnoće

Kada se kaže kućni testovi trudnoće, misli se na testove koji otkrivaju prisustvo hCG hormona u urinu. Postoji više vrsta ovakvih testova koje možete kupiti u slobodnoj prodaji u apoteci ili marketu. Digitalni testovi su uglavnom precizniji od tradicionalnih testova.

Najveći broj testova testira hCG i koristi boje ili simbole da pokaže da li ste trudni. Neki pokazuju roze ili plavu liniju, neki pokazuju znake plus ili minus. Digitalni mogu da sadrže čitave riječi i zbog toga su lakši za čitanje. Već prvog dana po izostanku menstruacije moguće je otkriti hCG u urinu. Međutim, za najpouzdanije rezultate, bolje je pričekati nedjelju dana nakon očekivane menstruacije. Tada se dovoljna količina hCG-a u vašem tijelu  već stvorila ukoliko ste zaista trudni.

Za kućne testove trudnoće važno je dobro razumjeti uputstva. Preporuka je da se provjerava jutarnji uzorak urina prije uzmanja tečnosti.

Ukoliko  je test negativan, a menstruacije i dalje nema, uradite test nekoliko dana kasnije.

Ukoliko je test pozitivan, velika je vjerovatnoća da ste trudni. Lažno pozitivan test javlja se u rijetkim okolnostima.

Testovi trudnoće koje rade doktori

Ranu trudnoću doktori otkrivaju testom iz urina ili krvi. Testovi urina slični su kućnim testovima, a nešto sigurniji je test krvi. On otkriva da li je hormon prisutan u vašoj krvi i koliko ga ima.  Testiraje nivoa hCG-a i brzine njegovog povećanja je jedan od načina da vam doktor kaže da li je vaša trudnoća normalna ili postoji neki problem. Ukoliko je nivo hCG hormona izuetno visok, velika je šansa da očekujete blizance.

Kada se trudnoća potvrdi, utvrđuje se termin porođaja i provjerava se vaše opšte zdravlje. Doktor će sa vama razgovarati o vašim prethodnim trudnoćama i opštoj zdravstvenoj istoriji kao i o svim promjenama koje biste morali napraviti da osigurate zdravu trudnoću.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *