Prva nedjelja trudnoće

Nalazite se u prvoj nedjelji trudnoće, a da još niste ni trudni? Ovo je konfuzno, zar ne?

Iako ćete najvjerovatnije začeti tek u 3. nedjelji, od prvog dana vašeg menstrualnog ciklusa računa se prva nedjelja trudnoće.

Razlog za ovo nalazi se u činjenici da je svaki novi ciklus nova prilika za začeće i početak trudnoće. Od prvog dana menstrualnog ciklusa vaše tijelo započinje sa novim pripremama koje za rezultat mogu imati eventualno začeće do kojeg najčešće dolazi u periodu ovulacije.

Priprema za ovulaciju

No, beba još uvijek nije na vidiku. Barem ne još uvijek. Za sada se u vašoj materici odvija priprema za dolazak nove jajne ćelije za koju nećete znati da li je kompatibilna sa odgovarajućom spermom još nekoliko nedjelja. Ali, to ne znači da ne treba da počnete da se pripremate, kako psihički, tako i fizički.

Nalazite se u 1. nedjelji trudnoće, a niste trudni

Ako se i dalje pitate zašto se ova nedjelja računa kao prva nedjelja trudnoće, osim činjenice da je prvi dan menstruacije ujedno i početak novog ciklusa i šanse za začeće, ova nedjelja se računa kao prva jer je prvi dan ciklusa nešto što se precizno može pratiti, dok sam početak ovulacije, kao i trenutak začeća, osim u slučaju da ste u postupku vještačke oplodnje, nije moguće sasvim precizno odrediti.

Čak i kada se zna trenutak kada je sperma partnera dospjela u tijelo buduće majke, niko ne može garantovati kada je konkretan spermatozoid došao u kontakt sa jajnom ćelijom. Zapravo, mogu proći i nekoliko dana dok se jajna ćelija ne susretne sa spermom. A i kada do toga dođe, može proći još 24 sata dok spermatozoid ne ostvari oplodnju i dok jajna ćelija ne počne da se dijeli.

I zato, u cilju preciznijeg monitoringa i određivanja početka ciklusa trudnoće koji traje 40 nedjelja, prvi dan menstruacije smatra se prvim danom u prvoj nedjelji trudnoće.

Vaše tijelo u prvoj nedjelji trudnoće

Upravo ste dobili menstruaciju. Sluznica vaše materice se čisti, izbacujući jajnu ćeliju koja nije oplođena u prethodnom mjesecu. Novi ciklus započinje, ciklus koji predstavlja polaznu tačku za vašu trudnoću. Vaši menstrualni ciklusi orkestrirani su zahvaljujući zajedničkom radu hormona koji se međusobno dopunjuju. Jedan od njih je FSH, odnosno folikulostimulirajući hormon koji stimuliše folikul da sazri. Sledeći bitan hormon jeste LH, odnosno liteinizirajući hormon koji,  potmomaže rad FSH-a sa kojim zajedno stimuliše folikule. Svaki folikul sadrži jednu jajnu ćeliju i svakoga mjeseca jedna od tih ćelija postaje dominantna, tj. predodređena za ovulaciju.

Kako folikuli sazrijevaju, oni produkuju još jedan hormon zvani estrogen koji je zaslužan za dvije stvari: Najpre, estrogen podstiče sluznicu materice da ponovo počne da se zgušnjava. Sa druge strane, kada se dostigne dovoljno visok nivo estrogena, pokreće se skok u proizvodnji LH.                                                                                                   

Taj skok LH uzrokuje da se jajna ćelija iz najzrelijeg folikula izbaci iz jajnika u jajovod. Tada dolazi do ovulacije i šanse u tekućem ciklusu da dođe do začeća.

Šta buduće mame mogu da učine?

Iako tehnički još uvijek niste trudni, najbolje je da se ponašate kao da jeste tokom ove dvije nedjelje kada planirate da zatrudnite. Riješite se loših navika započnite sa uzimanjem prenatalnih vitamina i folne kiseline i nastojte da se hranite zdravo i da se dovoljno krećete.

Ukoliko patite od određenih tegoba ili uzimate lijekove, bilo da su su to redovne terapije ili određeni suplementi i preparati obavezno se konsultujte sa ljekarom koji će vam najbolje sugerisati šta je ono što možete da nastavite da koristite, a šta potencijalno može da bude probematično za začeće i samu bebu.

Prenatalni vitamini i folna kiselina kao nezaobilazni dodatak pred začeće

Nema sumnje da tijelo trudnice radi prekovrijemeno i zato je potrebna priprema i sva pomoć koju može da dobije. Stručnjaci savjetuju da kao dio pripreme za trudnoću, buduće mame uzimaju prenatalne viramine koji uključuju 400 mikrograma folne kiseline na dnevnom nivou. Naučno je dokazano da uzimanje folne kiseline potpomaže važne zdravstvene benefite i za majku i za bebu i smanjuje rizik od kasnije pojave srčanih mana, trudničkog dijabetesa i prijevrijemenog porođaja. Ukoliko vam ljekar sam ne preporuči određene prenatalne vitamine i preparate, možete i sami da odaberete, ali nikako nemojte zaboraviti da oni uključuju i folnu kiselinu.

Šta mogu da učine buduće tate?

Proces roditeljstva započinje mnogo prije nego što se pojavi ta značajna dodatna linija na testu za trudnoću. Svaka beba želi srećne roditelje, a ono što je potrebno da bi roditelji uopšte mogli da budu srećni i zadovoljni jeste podjela odgovornosti. I ako ste se pitali kada je pravo vrijeme da počnete, vjerovatno već kasnite. Ali, neka vas to ne pogađa previše, jer, ukoliko čitate ove tekstove, već ste na dobrom putu jer ćete u njima naći brojne savjete koji mogu da vam služe kao smjernice da pomognete svojoj partnerki da održi zdravu trudnoću i da zajedno dočekate zdravo dijete.

Iako je vaša partnerka ta čije tijelo će podnijeti najveći dio posla koji se tiče trudnoće, moralna i emocionalna potpora i podjela odgovornosti je nešto o čemu bi buduće tate trebalo da brinu od trenutka kada stupe u zajednicu. I zato, počnite sa malim stvarima.. ukoliko je vaša supruga ostavila pušenje, budite joj podrška u tome; ukoliko se trudi da promijeni navike u ishrani, budite i vi dio toga.

Extra savjet za tate – čuvajte spermatozoide

Ukoliko planirate bebu, držite se podalje od električnih ćebića, laptopa u krilu i drugih modernih uređaja i aksesoara koji mogu da vas ugriju na način koji nije tradicionalan. Studije su pokazale da duga izloženost prekomjernoj toploti nalik onoj koju pružaju električna ćebad, pa čak i laptop koji prolongirano držite u krilu može da naškodi produkciji spermatozoida, a to je poslednje što želite u ovom trenutku.

Extra savjet za mame – u iščekivanju ovulacije

Iako još uvijek nije povoljan trenutak za začeće jer još uvijek imate vrijemena do ovulacije, to ne znači da bi trebalo da izbjegavate odnose sa partnerom. Možda ste negdje čuli da česti odnose mogu da utiču na kvalitet i količinu sperme. Iako postoje istraživanja koja su potvrdila da spermatozoidi nakon 2-3 dana apstinencije mogu da budu kvalitetniji, postoje i brojne studije koje su pokazale da zapravo parovi koji imaju učestaliji seksualni ritam (na svakih 1 do 2 dana) imaju znatno veću stopu začeća, kao i da sami odnosi mogu da potpomognu stimulaciju hormona i organa i da pripreme tijelo za ono što slijedi. I zato, nastojte da imate odnose sa vašim partnerom što češće, ali opet bez stresa i pritiska, jer, idealan seksualni ritam je onaj ritam koji najviše prija vama i vašem partneru.

Šta ako ipak ne zatrudnim?

Prosječan zdrav par ima 25 do 30% šanse da začne bebu sa svakim menstrualnim ciklusom ukoliko pokušava ili ne koristi sredstva za kontracepciju. I zato, čak i ukoliko pokušavate već neko vrijeme bez uspjeha, ne bi trebalo da očajavate. Obično je za začeće potrebno da par pokušava nekoliko meseci, a možete posumnjati na probleme sa začećem prirodnim putem tek ukoliko pokušavate duže od 12 mjeseci. U tom slučaju će vas vaš ljakar ili ginekolog uputiti na preglede ili specijalistu za liječenje neplodnosti.

Preuzeto sa AKSA

Komentari nisu dostupni