Sekret u trudnoći – Sve što treba da znate

Vaginalni sekret ima ulogu da održava zdravlje vagine i reproduktivni sistem. Međutim, tokom trudnoće može biti drugačiji, te promijeniti miris, boju i strukturu. U ovom tekstu ćemo pojasniti  kako treba da izgleda sekret u trudnoći, kojih boja može da bude i kada treba da se obratite ljekaru.

Šta je vaginalni sekret?

Ima funkciju da sprečava infekcije i održava sluzokožu zdravom. Može se pojaviti prije trudnoće, ali najčešće tokom ovulacije. Tokom trudnoće u tijelu se mnogo stvari mijenja, a samim tim i sekret. Nema razloga da brinete, jer je to potpuno normalna pojava.

Kako izgleda sekret u trudnoći?

Boje se mogu razlikovati. Može biti bijeli, žuti, braon, zeleni, a ponekad i crvenkaste boje. Uglavnom je gust i lepljiv, a to je sasvim normalno u trudnoći. Ako je kojim slučajem ima jak miris, a ujedno izaziva svrab ili bol tokom mokrenja, onda se obavezno obratite ljekaru.

Kako izgleda sekret u ranoj trudnoći?

U ranoj fazi može da bude redak i često je providan. Možete uočiti blago krvaranje koje ga često oboji, pa trudnice pomisle da je u pitanju menstrualni ciklus. Sve nastaje zbog jačeg uticaja hormona koji se odvijaju u tijelu buduće mame.

Boje sekreta u trudnoći

Za vrijeme trudnoće može biti različitih boja i tekstura. Evo nekoliko primjera:

Žuti sekret u trudnoći

Ova boja može ukazati da nešto nije u redu. Uglavnom se odnosi na polno prenosive bolesti ili gonokok bakteriju. Sekret je tada gust i veoma neprijatnog i jakog mirisa.

Bijeli sekret u trudnoći

Uglavnom se javlja tokom druge polovine trudnoće. Nešto je gušći, a uzrok su najčešće gljivične infekcije, najviše kandida.

Zeleni sekret u trudnoći

Ovo je znak da se obavezno javite ljekaru. Slično kao žuti, može da ukazuje na brojne infekcije. Imajte na umu da infekcije poput hlamidije ili trihomonijaza mogu uticati na plod.

Braon sekret u trudnoći

Braon boja može ukazati da se termin porođaja približio. Najčešće dolazi do pucanja nekog kapilara unutar vaginalnog zida. Braon sekret posljedica je promjena i opterećanja vaginalnog zida. Nije opasan, ali ako vam smeta, javite se ljekaru.

Pojačan sekret u trudnoći

Pojačan sekret normalna je pojava. Samo ukoliko se količina znatno uveća, to može biti naznaka na neku infekciju. Bilo kakve sumnje i nedoumice je najbolje riješiti sa svojim ljekarom.

Vodeni sekret u trudnoći

Providan i bjeličast, često je ljepljiv i sljuzav. Nije opasan, niti može dovesti do komplikacija. Ljekaru se obratite ako uočite da sekret curi iz vagine poput vode.

Sekret u trudnoći po grupama

Sekret u trudnoći dijeli se u tri grupe:

Uobičajan sekret

Najčešći tokom trudnoće i ne škode zdravlju.

Infekcije

Karakteriše ih neprijatan i jak miris. Najčešći uzrok može da bude nehigijena i bakterijske infekcije. U ovu grupu spadaju i infekcije nastale seksualnim putem. Ako se zanemare simptomi, liječenje može da traje dugo. Uglavnom se koriste antibiotici i vaginalna ispiranja.

Krvavi sekret

Ne mora nužno da znači da je najopasnija, ali bez antibiotika i antimikoticima, ne možete se liječiti. Javlja se pečenje i iritacija koja može biti veoma neprijatna, a mogu nastati i gljivične infekcije.

Da li je sekret u trudnoći opasan?

U principu nije opasan, ali to isključivo zavisi od grupe u koju spadaju. Ako mijenjaju boje i miris, onda morate obratiti pažnju, jer nisu opasni samo po plod, već i po majku. Zato je važno ići na redovne preglede, kada se radi vaginalni bris koji pokazuje kakvo je stanje i može se reagovati na vrijeme.

Kako spriječiti pojavu sekreta u trudnoći?

Ima par mogućnosti kako da sprečite pojavu sekreta u trudnoći

  • Higijena – redovno se tuširajte i koristite blagi sapun bez mirisa. Ne koristite proizvode koji mogu iritirati vaginalnu regiju, poput parfimisanih uložaka ili tufera.
  • Pamučni donji veš – pamuk je najbolja opcija tokom trudnoće. Pamučni donji veš omogućava vagini da diše, što smanjuje rizik od infekcija.
  • Izbjegavajte usku garderobu – preuska garderoba može da izritira vaginalnu regiju,a time poveća rizik od infekcija. Kao i slučaju donjeg veša, važno je da odjeća bude komotna.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *