Razvoj bebe u trudnoći po nedjeljama: Koliko je velika tvoja beba?

  • Početna
  • beba
  • Razvoj bebe u trudnoći po nedjeljama: Koliko je velika tvoja beba?

Čestitamo Vam na postignutoj trudnoći! Četrdeset nedjelja velikih promjena i uzbuđenja  započelo je od prvog dana Vaše posljednje menstruacije. Vi ćete osjetiti prisustvo nježnog bića koje raste i razvija se u Vašoj materici. Uprkos tome, nećete znati oblik i veličinu Vaše bebe iz nedjelje u nedjelju. Intrigirani ste rastom Vaše bebe? Ovo su faze razvoja i rasta Vaše bebe po nedjeljama.

1 nedjelja

Ova nedjelja je zapravo još uvek menstrualni ciklus. Zapravo, začeće se još nije dogodilo. Aproksimativan dan koncepcije, tj začeća Vaše bebe se bazira na osnovu prvog dana Vaše posljednje menstruacije.

2 nedjelja

Fertilizacija se događa na kraju druge nedjelje. Fertilisana jajna ćelija se dijeli i ima dva dijela 30 sati nakon fertilizacije. Kako nastavlja da se dijeli lagano se kreće ka uterusu kroz falopijanove tube. Nakon podjele na više od 32 dijela, ova ćelija se naziva morula.

3 nedjelja

Do treće nedjelje trudnoće Vi još nećete biti svjesni da ste trudni. Jajna ćelija  koja je sada podijeljena  pripija se za zid uterusa i sada se zove blastocit. Vrlo je mala, veličine od 0.1 – 0.2 mm u prečniku.

4 nedjelja

Sada se začetak formirao u embrion. Embrion produkuje hormone, horioni gonadotropin (HCG), pa ukoliko uradite test na trudnoću, rezultat će biti pozitivan.

5 nedjelja

U ovoj nedjelji dužina fetusa je oko 1.27mm. Nervni sistem, mišići i koštani sistem se polako formiraju.

6 nedjelja

Prosječna veličina embriona je oko 2 – 4mm od vrha do butina. Nerv duž kičme je zatvoren. Iako se još ništa ne čuje, bebino srce započinje da pulsira u ovoj nedjelji. Digestivan i respiratorni sistem su formirani i mali dijelovi od kojih će se formirati ruke i noge se naziru.

7 nedjelja

Na kraju sedme nedjelje, embrion je veličine oko 5 – 13mm po dužini i 0.8g po težini, otprilike veličine zrna graska. Formiraju se ramena i male ruke. Srce je podijeljeno na desnu i lijevu komoru, kao i pluća sa dva plućna krila.

8 nedjelja

Veličina je 14 – 20mm po dužini. Mnoge promjene su se dogodile kod Vaše bebe. Ukoliko to može da se vidi, nos i očni kapci su formirani, kao i uši. Bronhije, kanalici koji povezuju pluća i grlo počinju da funkcionišu. Ruke su malo veće sa laktovima. Sve ovo se dogodilo za samo šest nedjelja razvoja.

9 nedjelja

Usne školjke se formiraju, stopala i ruke nastavljaju sa rastom i pojavljuju se i prsti na rukama i nogama. Ono počinje da se pokreće iako Vi te pokrete još ne osjećate. Uz primjenu Doplera može se čuti rad srca. U ovoj nedjelji veličina će biti 22 – 30mm po dužini i oko 4g težine.

10 nedjelja

Svi vitalni organi započinju da rade zajedno. Rast mozga se nastavlja brzo, gotovo 250 000 novih neurona se razvija svakoga minuta. On/ona počinje da liči na malo ljudsko biće sa 32 – 43mm i oko 7g težine.

11 nedjelja

Od ove nedjelje do 20, rast bebe je vrlo brz. Od 44 – 60mm i 8g do 14 – 16cm i težine od 260g u 20 nedjelji. On/ona ima glavu koja je polovina ukupne dužine tela. Spoljašnje genitalije su se razvile, ali je još rano da bi se utvrdio pol ultrazvukom.

12 nedjelja

Lice bebe je kompletno formirano, tu su mali obrazi i nos. Mali prsti i nožni prsti su potpuno odvojeni. Crijeva su u abdominalnom delu. Brzina rada srca se povećava. Aproksimativno beba je dostigla 63mm i 14g težine.

13 nedjelja

Na kraju prvog trimestra, razvijena placenta obezbeđuje kiseonik, hranljive materije i ekskreciju bebinih produkata. Očni kapci bebe su zatvoreni da bi štitili oči koje su u razvoju. Fetus je dostigao dužinu od 76mm i težinu od 19g.

14 nedjelja

Tri mjeseca nakon začeća, dužina je oko 80 – 110mm i težina oko 25g. Njegov/njen vrat je duži i jači. Malje, nježne dlačice koje pokrivaju cijelo tijelo i štite kožu počinju sa rastom u ovoj nedjelji. Prostata kod muškaraca ili jajnici kod ženskih beba rastu od abdomena do male karlice.

15 nedjelja

Kosti i koštana srž u cijelom koštanom sistemu nastavljaju da se razvijaju. Ukoliko je beba ženska, ovarijumi započinju sa produkcijom miliona jajnih ćelija u ovoj nedjelji. Koža bebe je vrlo tanka, toliko da se vene mogu vidjeti. Krajem ove nedjelje dužina je 113mm i težina 49g.

16 nedjelja

Fetus počinje da se pomjera. Ali nemojte se brinuti ukoliko to ne osjećate. Kalcijum se nagomilava u koštanom sistemu istovremeno sa rastom bebe. Vaša beba je sada 116mm i 80g težine.

17 nedjelja

Sa dužinom od 12cm i težinom od 100g, beba je još uvijek mala. To je period kada se razvija masno potkožno tkivo koje održava tjelesnu temperature bebe nakon rođenja. Da li ste znali? Kada se on/ona rode težina ovog zaštitnog sloja dostiže i do tri četvrtine ukupne tjelesne mase.

18 nedjelja

Pokušajte da pevate pomalo, jer beba sada već može da čuje. On/ona Vas mogu iznenaditi ukoliko čuju nešto glasno. Oci bebe se razvijaju. On/ona će osetiti svetlo ukoliko uperite lampu u stomak. Dužina je 14cm i težina 140g.

19 nedjelja

Bebino tijelo je pokriveno nekom vrstom voštanog sloja koja štiti kožu od povreda. Mozak bebe sada ima milione motornih nerava i zbog toga može da se konstantno pokreće, kao i da npr sisa palac. Težina je oko 226g i dužina gotovo 16cm.

20 nedjelja

Gotovo polovina faza je prošla. Sada, težina je oko 260g i dužina 14 – 16cm. Ispod žastitnog sloja, formira se derma bebe, epiderm i spoljašnji sloj. I kosa i nokti rastu u ovoj nedjelji.

21 nedjelja

Crevni sistem je razvijen i absorbuje šećer iz tečnosti koja stiže preko digestivnog sistema. Beba se kreće malo sporije jer je težina 340g i dužina 20cm.

22 nedjelja

Beba sada koristi čula i uči da raste svakoga dana. Svake nedjelje njeno lice je sve više nalik onom koje će imati na rođenju. Odnos glave i tela je mnogo proporcionalniji.

23 nedjelja

Uprkos razvoju masnog tkiva u tijelu, koža je naborana. To je zbog brže produkcije ćelija kože u odnosu na masne ćelije. Ona sada već ima naviku ‘vježbanja’, pomjera prste, ruke i noge neprestano. Težina je gotovo 450g.

24 nedjelja

Pluća počinju da udišu kiseonik iako beba još uvijek prima kiseonik preko placente. Kao priprema za život u spoljašnjoj sredini, van materice, bebina pluća proizvode surfaktant koji održava zapreminu vazduha u plućima.

25 nedjelja

Beba štuca, da li to osjećate? To je znak da pokušava da diše. Ona udiše i na taj način uklanja amnionsku tečnost iz pluća. Ukoliko je progutala više amnionske tečnosti, ona će štucati. Težina je 560g.

26 nedjelja

Težina je sada 850g. Oči koje su dosada bile zatvorene se otvaraju i počinje da trepće. Trepavice rastu, a takođe i kosa na glavi.

27 nedjelja

Prva nedelja trećeg trimestra, pluća, jetra i imuni sistem nastavljaju sa razvojem. Ipak, ukoliko se rodi šansa da preživi je 85%. Dužina je 23cm i težina 900g.

28 nedjelja

U ovoj nedjelji, težina je oko 1100g i dužina 25cm. Mozak bebe raste i širi se. Masno tkivo se povećava i kosa nastavlja da raste.

29 nedelja

Adrenalne žlezde počinju sa produkcijom hormona kao što je androgen i estrogen. Ovi hormoni stimulisu produkciju prolaktina u majčinom telu i počinje produkcija kolostruma-majcinog mleka.

30 nedjelja

Masno tkivo se povećava kao i težina bebe i težina dostiže 1400g, a dužina 27cm u ovoj nedelji. Pošto je sada veća pokreti su mnogo aktivniji.

31 nedjelja

Placenta još uvek obezbeđuje hranljive materije koje su potrebne bebi. Cirkulacija u placenti omogućuje bebi da produkuje urin. Ona urinira gotovo 500ml svakoga dana u amnionsku tečnost.

32 nedjelja

Prsti na rukama i nogama su potpuno formirani, kao i trepavice, obrve i kosa, pa se glava bebe može jasno vidjeti. Zaštitni sloj koji je štitio kožu polako počinje da se skida, ali dio njega ostaje i na rođenju na ramenima i na leđima. Sa težinom od 1800g i dužinom od 29cm, sposobnost da preživi van materice je mnogo veća, ukoliko se rodi u ovoj nedjelji.

33 nedjelja

Sloj koji pokriva kožu bebe je vrlo debeo. Pluća su gotovo zrela i beba diše svakoga dana. U ovo nedjelji zauzima položaj koji će imati na rođenju.

34 nedjelja

Bebe koje su rođene u ovoj nedjelji imaju pluća koja su dovoljno zrela. Prosječna težina je 2250g i dužina 32cm, pa beba može da preživi bez pomoći medicinskih aparata.

35 nedjelja

Težina je oko 2250g. Ona je dostigla svoj pun rast i težinu. Masno tkivo je dobro razvijeno i raspoređeno po cijelom tijelu naročito oko ramena. Pokreti bebe su redukovani zbog njene veličine.

36 nedjelja

Samo za nekoliko nedjelja, beba će biti rođena. Težina je oko 2750g. Kalcijum obezbjeđuje čvrstinu skeleta bebe, koji je istovremeno još uvijek dovoljno mek da prođe kroz porođajni kanal.

37 nedjelja

Iako je narasla dovoljno, beba i dalje raste. Ona započinje da proizvodi kortizol, hormon koji pomaže u sazrijevanju pluća, da bi mogla da diše normalno.

38 nedjelja

Težina je oko 3100g i dužina 35cm. Masno tkivo se još uvek produkuje iako je rast sporiji. Ukoliko je u pitanju dječak, testisi se spustaju ka skrotumu. Ukoliko je djevojčica, njene genitalije su kompletno formirane.

39 nedjelja

Posto je težina 3250g, ona se smješta u kanal uterusa. Pupčana vrpca koja transposrtuje hranljive materije iz placente je sada dužine oko 50cm i debljine 1.3cm. Zbog toga, pupčana vrpca može da zarobi bebu.

40 nedjelja

Nakon nedjelja čekanja i priprema, beba se konačno rađa. Ili možda još nije rođena. Samo 5% trudnica se porodi tačno u predviđenom terminu. Beba se rađa sa prosječnom težinom od 3500g i dužinom od 48-51cm.

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *