Prvi simptomi trudnoće koji se mogu pojaviti prije izostanka menstruacije

  • Početna
  • tata
  • Prvi simptomi trudnoće koji se mogu pojaviti prije izostanka menstruacije

Iako se izostanak menstruacije obično smatra jednim od prvih znakova trudnoće, postoje i simptomi trudnoće koji se mogu pojaviti već u prvim danima ili nedjeljama nakon začeća, odnosno prije izostanka menstruacije.

Međutim, znakovi koji ukazuju na ranu trudnoću mogu nalikovati simptomima koji se pojavljuju neposredno prije početka menstrualnog ciklusa, zbog čega nisu siguran pokazatelj da je došlo do začeća.

Rani simptomi trudnoće razlikuju se od žene do žene. Neke žene ne osjećaju simptome, kod drugih se pojavi samo nekoliko simptoma, dok neke žene pak pate od svih.

Rani znakovi trudnoće

1. Povišena bazalna tjelesna temperatura

Bazalna tjelesna temperatura je najniža tjelesna temperatura koju tijelo ima u stanju mirovanja. Ona se mjeri neposredno nakon buđenja, dok još ležimo u krevetu. Nakon začeća se bazalna tjelesna temperatura povećava za otprilike 1 stepen i ostaje povišena tokom cijele trudnoće. Ipak, ona nije sasvim siguran pokazatelj da je došlo do oplodnje, jer je 2 do 3 nedjelje prije menstruacije uobičajeno povišena.

2. Osjetljivost na mirise

Tokom trudnoće se prethodno primamljivi mirisi nekim ženama čine jakima i neprivlačnima. Ne postoji mnogo zdravstvenih dokaza o osjetljivosti na miris tokom prvog tromjesečja, već je uglavnom riječ o samoprocjeni, no ovaj simptom može izazvati mučninu i povraćanje. Takođe, to je jedan od razloga zašto trudnice osjećaju odbojnost prema određenoj hrani. Dobra vijest je da se njuh obično vraća u normalu neposredno nakon rođenja djeteta ili u periodu unutar 6 do 12 nedjelja od poroda.

3. Promjene na grudima

Pod uticajem estrogena i progesterona u ranoj trudnoći mogu nastati promjene na dojkama. Grudi mogu postati natečene, što je znak da se tijelo priprema za nadolazeće stvaranje mlijeka. Takođe, na areolama se mogu primijetiti sitne kvržice, odnosno Montgomeryjevi tuberkuli. Riječ je o masnim žlijezdama koje su uvijek prisutne, ali se nakon začeća povećavaju jer se pripremaju za pojačano izlučivanje kako bi zaštitile mlijeko od mikroba.

4. Pojačan umor

Umor u ranoj trudnoći doživljava gotovo svaka buduća majka. Pojačan umor tokom trudnoće uzrokovan je velikim povećanjem progesterona. Osim toga, tijelo tijekom trudnoće troši veliku količinu energije za izgradnju posteljice. Zbog toga i najjednostavniji pokreti, npr. ustajanje ili lagano hodanje, mogu uzrokovati jači umor.

5. Implantacijsko krvarenje

Pojava laganog krvarenja, prije nego što treba doći menstruacija, može biti znak koji pokazuje da se embrij usadio u stijenku maternice. Obično se pojavljuje nedjelju dana nakon začeća. Implantacijsko krvarenje traje kraće od menstruacije, odnosno nekoliko sati do nekoliko dana, mogu biti prisutni lagani grčevi, a boja krvi može biti ružičasta, crvena ili smeđa.

Međutim, žene koje imaju poremećen ili nepravilan ciklus mogu primijetiti krvarenje u sredini ciklusa, stoga sama pojava krvarenja ne mora značiti da je riječ o trudnoći.

6. Promjene cervikalne sluzi

Jedan od pokazatelja rane trudnoće je i promjena u teksturi cervikalne sluzi. Primijetite li da je sluz postala kremasta i ostala takva nakon ovulacije, to bi moglo značiti da je došlo do začeća. Kako trudnoća napreduje, tako se vaginalna sljuz mijenja te je primjetan pojačan iscjedak.

7. Učestalo mokrenje

Dve do tri nedjelje nakon začeća neke žene mogu doživjeti pojačanu potrebu za mokrenjem. Ona nastaje zbog beta hCG hormona, odnosno hormona trudnoće, koji povećava protok krvi u bubrezima pomažući im da učinkovitije očiste organizam od otpada.

Osim toga, tokom trudnoće se maternica širi i stvara pritisak na mjehur, zbog čega u njemu ostaje manje prostora za urin što dovodi do češćeg mokrenja.

8. Promjene raspoloženja

Već od prvih dana trudnoće hormoni u tijelu žene počinju divljati, zbog čega su promjene raspoloženja sasvim normalne. Ipak, promjene raspoloženja su prisutne i tijekom PMS-a, zbog čega se ne treba oslanjati isključivo na ovaj simptom.

Gotovo svi rani simptomi trudnoće mogu ukazivati i na nadolazeći menstrualni ciklus te ne znače nužno da je došlo do začeća. Ako sumnjate na trudnoću, najjednostavnije je napraviti kućni test na trudnoću, koji može pokazati da ste trudni i prije izostanka očekivane menstruacije.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *