Priprema za porođaj

Ne samo da se tijelo žene u trećem trimestru uveliko priprema za porođaj, već se istovremeno odvija i mentalna priprema. Ona može biti svjesna – vođena kontrolisanim akcijama poput pametnih priprema za ono što slijedi, ali i nesvjesna – u vidu maničnog sređivanja i želje da se dom izvrne naopačke (sindrom gnežđenja), kao i anksioznosti i straha od onoga što slijedi.

U ovom tekstu akcenat je na pametnim potezima koji se mogu preduzeti kako bi se na porođaj otišlo potpuno spremno i bez straha.

Idite na pripreme

Psihofizičke pripreme za porođaj obično su namijenjene za trudnice od 28. do 32. sedmice trudnoće do samog porođaja. Većina domova zdravlja u našoj zemlji organizuje pripreme u okviru svojih prostorija, a ukoliko to nije slučaj, raspitajte se za pripreme sličnog tipa koje se odvijaju na lokacijama koje su vama dostupne. Ove pripreme najčešće vode medicinske sestre i fizioterapeti i odličan su način da se trudnica pripremi kako fizički, tako i psihički za sam porođaj. Sastoje se od praktičnog i teorijskog dijela. Na praktičnom dijelu pri svakom dolasku se prolazi kroz vježbe koje pomažu trudnicama da ostanu u kondiciji, da se generalno osjećaju bolje, ali i da nauče tehnike koje će im pomoći da izbjegnu potencijalne komplikacije na porođaju, kao i da ublaži bol. Vježbaju se i tehnike disanja, kako se spušta beba i kako se ponaša tokom napona i sve u cilju da porođaj bude prirodan i što lakši. Pored toga, na teorijskom dijelu trudnice se upoznaju sa svim aspektima porođaja, ali informišu se i stiču konkretna znanja u vezi trudnoće i njege bebe nakon što se rodi.

Još jedan benefit psihofizičke pripreme ogleda se u činjenici da se trudnice upoznaju međusobno i mogu da podijele svoje nedoumice i brige i kada se tome pridoda činjenica da znaju šta sve mogu da očekuju jednom kada porođaj krene, one odlaze u porodilište bez straha.

Opustite se

Naučno je dokazano da, što je žena relaksiranija, to je sposobnija da se nosi sa izazovima koje nosi porođaj. Vještina da se ostane smiren i da se ne prepusti panici kada porođaj krene znači da će porodilja moći bolje da razmišlja i da se koncentriše da obezbijedi sebi i bebi što bolje uslove za porođaj – odnosno da primjeni sve ono što je naučila u okviru psihofizičkih priprema za porođaj.

Disanje je jedna od tehnika koja se uči na pripremama, a koja doprinosi da se savlada bol i da porodilja ostane smirena, ali i da se postigne maksimalna oksigenacija i na kraju – da bi pri poslednjem činu napinjanja porodilja sačuvala snagu koja je neophodna za to.

Druge metode koje mogu pomoći za opuštanje jesu samohipnoza (sposobnost da se postigne duboka relaksacija, najčešće u kombinaciji sa disanjem) i vizualizacija. Vizualizacija je najlakša za praktikovanje i mogu je koristiti i trudnice koje nisu pohađale pripreme. Ona podrazumijeva zamišljanje lijepih prizora i stvari koje će doprinijeti opuštanju, kao i vizualizaciji same bebe koja će se uskoro držati u naručju.

Iskoristite što više vremena za spavanje…

Ovaj savjet direktno je povezan sa prethodnim. Dovoljno sna će doprinijeti da budete relaksiraniji za porođaj i iako ne može da se napravi zaliha sna za unaprijed (za dane sa bebom koje vam predstoje nakon porođaja), važno je da ste svjesni da je u periodu trudnoće zaista potrebno više sna nego inače. Zbog toga, lezite ranije i slobodno ostanite duže u krevetu ujutru ili, ako ne možete da odspavate duže u jednom cugu, nadoknadite to sa više dremki u toku dana.

 …ali nemojte samo ni da odmarate

Tako je, dovoljno sna i relaksirana mama su odličan preduslov za dobar porođaj, ali je pored toga potrebno da se trudnica i dovoljno kreće (osim ako nije dobila drugačiju preporuku od ljekara). Naravno, potrebno je da se blaga fizička aktivnost sprovodi tokom cijele trudnoće, a u 9. mjesecu bi jedino trebalo da se dodatno vodi računa o ravnoteži koja je usljed veličine stomaka narušena. I dok je zbog opasnosti od potencijalne infekcije plivanje nešto što bi trebalo da se izbjegava pred porođaj,lagana šetnja i vježbe koje su prilagođene za trudnice odličan su način da se fizički pripremite. Takođe, dokazano je da se žene koje su aktivne tokom cijele trudnoće porađaju kraće i lakše u odnosu na one koje se nisu dovoljno kretale. Tome doprinosi i činjenica da se vježbama i laganom šetnjom omogućava bebi da zauzme položaj za porođaj.

Preduprijedite epiziotomiju perinealnom masažom

Sigurno ste čuli da je visok procenat žena (a naročito kada je u pitanju prvorotka) pocijepa na samom porođaju. U dvije trećine slučajeva nakon vaginalnog porođaja biće neophodno presijecanje međice, odnosno epiziotomija kako bi se proširio porođajni kanal i olakšao izlazak bebine glave.

Kako bi se smanjila šansa da do ovoga dođe, jedna od metoda koja se preporučuje jeste perinealna masaža, odnosno masaža perneuma (prostora između vaginalnog otvora i anusa). Masažom se perineum omekšava i čini elastičnijim čime se direktno smanjuje rizik od cijepanja i epiziotomije. Sa masažom perineuma se može početi od 34. sedmice i preporuka je da se masira između 5 i 10 min na svaka 2 do 3 dana.

Spakujte torbu za porodilište! Trebalo bi da bude spremna već na početku 9. mjeseca. Iako do porođaja vjerovatno neće doći još nekoliko sedmica, poslednje što treba porodilji koja kreće u porodilište jeste da se preslišava da li je nešto zaboravila da spakuje. Zbog toga je dobro da pripremiti sve unaprijed. Pri pakovanju se vodite sledećim spiskom:

Zdravstvena dokumentacija

Dokumenta za porodilište trebalo bi da budu među prvim stavkama koje ćete pripremiti. Kako biste bili sigurni da se ništa neće zaturiti ili izgužvati u torbi, najbolje je da sve držite u jednoj fascikli.

Od dokumentacije će vam biti neophodno:

 • uput za prijem u porodilište
 • važeća lična karta
 • ovjerena zdravstvena knjižica
 • krvna grupa i rh faktor

Ovo su najvažnije stavke, a pored toga potrebno je ponijeti i rezultate prethodno odrađenih analiza:

 • laboratorijske analize i izvještaji sa ginekoloških pregleda
 • koprokultura (ne starija od 15 dana)
 • rezultat testa na Hepatitis B

Za carski rez:

 • biohemijska analiza uz vrijeme koagulacije i krvarenja
 • laboratorija krvi i urina (ne starija od 21 dan)
 • analiza šećera u krvi

Za mamu:

 • peškiri
 • spavaćice
 • papuče
 • čarape
 • majice za presvlaku
 • mrežaste gaće
 • medicinsi ulošci
 • pribor za higijenu zuba i kupanje
 • toalet papir

Za bebu:

 • pelene (10-tak)
 • vlažne maramice
 • krema protiv ojeda
 • tetra pelene

Možete ponijeti i presvlaku za bebu, ali je praksa da se u porodilištu koristi garderoba za bebe iz bolnice, a svoje stvari će beba obući na dan kada bude išla kući.

Pored navedenog dobro je da u torbi za porodilište imate punjač za telefon, flašicu vode, plastičnu čašu i nešto nekvarljivo što možete da pojedete (npr. keks) ukoliko ogladnite između obroka.

Imajte na umu da torbu za porodilište ne treba pretrpavati, postarajte se da imate sve osnovno, a lako će vam neko od vaših ukućana naknadno donijeti sve što budete shvatili da vam je neophodno nakon što se porodite.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *