Epiduralna i spinalna anestezija – Izbor anestezije

  • Početna
  • mama
  • Epiduralna i spinalna anestezija – Izbor anestezije

Bilo da li planirate da koristite anesteziju tokom porođaja ili ste već odlučili da želite potpuno prirodan porođaj bez anestetika, uvijek je dobro da znate kako epiduralna i spinal anestezija funkcionišu.

Ovo je potrebno iz dva razloga: prvo, uvijek postoji šansa da promijenite mišljenje jednom kada porođaj krene i drugo – u slučaju hitnog carskog reza anestezija je neophodna.

Kako biste bili spremni za sve moguće opcije, dobro je da se naoružate svim potrebnim informacijama na vrijeme.

Kako funkcionišu epidural i spinal anestezija?

Epiduralna i spinal anestezija direktno blokiraju prenos signala kroz nervna vlakna u samoj kičmi ili blizu kičmene moždine. Kao rezultat dolazi do gubitka osjećaja u tom dijelu, uključujući osjećaj bola zbog čega se koriste tokom porođaja i carskog reza.

I epiduralna i spinalna anestezija podrazumijevaju postavljanje igle u donji dio leđa. Međutim, ove dvije vrste anestezije imaju ključne razlike zbog kojih se različito primjenjuju u zavisnosti od načina porođaja, a koje ćemo detaljnije objasniti u daljem tekstu.

Epiduralna anestezija

Epiduralna anestezija uključuje ubrizgavanje lijeka u „epiduralni prostor“. Kod ove vrste anestezije, prije nego što se igla izvuče postavlja se kateter kroz koji se kasnije ubrizgavaju anestetici. Kateter se postavlja izvan omotača ispunjenog tečnošću, pored nerava koji prenose bol iz materice.

Postavljanjem katetra omogućava se kontinuirana infuzija lijekova protiv bolova tokom cjelokupnog trajanja porođaja, kao i mogućnost dodavanja jačih lijekova i anestetika ukoliko je to potrebno.

Pošto lijek treba da prijeđe membranu (dura mater) koja okružuje kičmenu moždinu prije nego što stigne do ciljanih nerava, obično je potrebno oko 20-tak minuta prije nego što se osjeti dejstvo anestezije.

Spinal anestezija

Spinal anestezija podrazumijeva direktno ubrizgavanje lijeka kroz membranu (dura mater) u spinalni prostor ispunjen likvorom – cerebrospinalnu tečnost koja obavija kičmenu moždinu.

Ova anestezija najčešće se koristi za carski rez ili u slučaju kada porođaj napreduje velikom brzinom i kada postoji osnovana sumnja da epidural neće djelovati na vrijeme.

Spinalne igle su mnogo tanje od epiduralnih igala, a doze koje se koriste su manje od onih koje se primjenjuju za epidural.

Za razliku od epidurala, spinal anestezija se daje jednokratno, a njeno dejstvo je ograničeno (do 2 sata), zbog čega se u nekim slučajevima daje u kombinaciji sa epiduralom.

Kombinovana spinalno – epiduralna anestezija

Ova anestezija, kako joj i sam naziv sugeriše predstavlja kombinaciju spinalne i epiduralne anestezije. Ona se može koristiti u slučaju carskog reza. Spinalna – za sam carski rez i epiduralna koja se uključuje naknadno u slučaju kada je potrebno regulisati bolove koji se jave nakon operacije.

Osnovne razlike između epiduralne i spinalne anestezije:

Osnovna razlika u odnosu na epiduralnu anesteziju sastoji se u tome da se spinal anestezija primjenjuje samo jednom i ubrizgava se direktno u tečnost u kičmenoj moždini, dok se epidural primjenjuje izvan ovojnice i može se davati i dozirati u kontinuitetu .

Takođe, spinal anestezija djeluje brzo zbog čega je najčešći izbor u slučaju hitnog carskog reza, dok je kod epiduralne anestezije potrebno da prođe 20tak minuta.

Kada je u pitanju doziranje, spinal podrazumijeva jači efekat uz manje doze, dok su za epidural neophodne veće koncentracije anestetika.

Da li epiduralna anestezija boli?

Prilikom davanja epiduralne anestezije osjeća se nelagodnost jednaka davanju bilo koje injekcije. Ubod će se osjetiti nekoliko trenutaka nakon što je igla ubačena i taj ojsećaj će brzo  proći. Stvarno djelovanje osjetiće se tek nakon 20-tak minuta.

Kako izgleda porođaj sa epiduralom?

Kako će tačno epidural djelovati i kako će porođaj izgledati za svaku ženu ponaosob može da varira od slučaja do slučaja. Ono što je definitivno činjenica jeste da epidural neće u potpunosti da umrtvi sve osjećaje, već je generalni cilj davanja epiduralne anestezije da se redukuje količina bola koju žena osjeća tokom porođaja.

Ono što najveći broj žena koje su se porodile sa epiduralom prijavljuje jeste osjećaj pritiska, kao i nelagodnosti tokom trajanja kontrakcija.

Neke žene umiju da prepoznaju kada je beba spremna za izlazak i da je vrijeme za poslednje napone, dok je drugima potrebno da ih o tome obavijeste ljekar ili babica.

Međutim, kontrakcije bi morale da se osjete, makar u vidu zatezanja u predjelu stomaka.

Sa epiduralom su ove kontrakcije poput Brakston-Hiksovih – ne naročito prijatne, ali ne ni naročito bolne.

Pored bolnih senzacija vezanih za porođaj, epidural utiče i na ostale osjećaje u tom dijelu tijela, pa tako, postoji mogućnost da žena ne primijeti nagon za uriniranjem. Zbog toga se ženama postavlja kateter koji se uklanja neposredno pred porođaj. U određenim situacijama, kada je dejstvo anestezije produženo, stavlja se drugi kateter nakon porođaja koji će biti uklonjen nakon 24 sata.

U kojim situacijama se epiduralna anestezija ne preporučuje?

Iako je anestezija potpuno bezbijedna za većinu budućih mama, postoji mali procenat žena za koje bi ova procedura mogla da bude rizična. U ovaj procenat spadaju trudnice koje imaju problema sa koagulacijom krvi. Takođe, epiduralna anestezija nije preporučljiva za porodilje koje reaguju na lokalni anestetik ili imaju određene vidove dermatološke infekcije u području gdje bi trebalo da se plasira igla. Kontraindikacija su i ozbiljne povrede kičmenog stuba.

Da li postoji šansa da epidural ili spinal ne djeluju?

Ovo je moguće, ali u rijetkim slučajevima i to kada je u pitanju epiduralna anestezija.

Nemogućnost da epiduralna anestezija ne djeluje može da potiče iz nekoliko razloga:

u slučaju da kateter nije pravilno postavljen,

u slučajevima problematične anatomije pacijentkinje

i u slučajevima kada se epidural ne da na vrijeme.

Ipak, kao što smo naveli, ovakve situaciju su vrlo rijetke, ali nije naodmet da porodilja bude spremna da postoji mogućnost i za ovakav razvoj događaja.

Postoje li nuspojave nakon epidurala i spinala?

Najčešći neželjeni efekti nakon korišćenja epiduralne ili spinalne analgezije kod porodilja su:  simptomi dugotrajne glavobolje, bolovi u leđima i određeni neurološki simptomi.

I dok je dokazano da glavobolja može da bude direktan simptom i komplikacija koja je uzrokovana blokadom epiduralnog nerva, ne postoji naučna osnovanost da su bolovi u leđima i neurološke komplikacije nuspojave spinalne ili epiduralne anestezije, već se one pripisuju samom porođaju, jer su podjednako učestale i u slučajevima porođaja bez upotrebe anestetika.

Prilikom donošenja odluke o korišćenju anestezije tokom porođaja, trebalo bi imati na umu da su sve potencijalne nuspojave zaista rijetke i da su u pitanju rutinske procedure sa kojima se medicinsko osoblje susreće svakodnevno.

Sva pitanja i nedoumice najbolje je da razmotrite sa svojim ljekarom ili anesteziologom, a takođe je preporuka da razmislite i o drugim načinima za kontrolu bola tokom samog porođaja kao što su npr. tehnike disanja i vježbe za relaksaciju.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *