Oporavak poslije porođaja i carskog reza

Nakon devet mjeseci iščekivanja, sigurno ste uzbuđeni što konačno idete kući sa svojom bebom. I dok će većina vašeg fokusa biti na bebi, briga o mami je takođe važna, bez obzira na činjenicu koliko vam je težak bio porođaj.

Da li ste se porodili vaginalno ili carskim rezom? Da li je porođaj trajao par sati ili možda i duže od jednog dana?

Bez obzira na način na koji ste se porodili, sam porođaj predstavlja traumu za tijelo što znači da će mu biti potrebno vrijeme da se oporavi. I dok većina ljekara tvrdi kako je za oporavak od porođaja potrebno da prođe između 6 i 8 sedmica, potpuni oporavak može potrajati i mjesecima.

U tom periodu, neki simptomi mogu da budu frustrirajući. Pored fizičkih simptoma koje možete osjetiti, usljed fluktuacije hormona mame se mogu osjećati emotivnije nego inače, a mnoge porodilje imaju i teškoće sa fokusom.

Prije nego što počnemo sa konkretnim savjetima, izdvojićemo najbitniji: mamama je tokom ovog perioda neophodan odmor, dobra ishrana i strpljenje da sačekaju da svi nezgodni simptomi prođu.

Oporavak poslije vaginalnog porođaja

Evo što možete da očekujete od simptoma tokom oporavka nakon porođaja:

Bol i grčevi u stomaku

Ovo je jedan od simptoma koji su obavezni nakon porođaja, a koji nastaje jer se materica smanjuje i vraća na pređašnju veličinu. Grčevi u predjelu stomaka su najjači nakon porođaja, a mogu da potraju do 10 dana. Takođe, tokom dojenja se grčevi mogu pojačati.

Za ublažavanje ovih simptoma vam najbolje može poslužiti utopljavanje stomaka, a ukoliko to ne pomogne, doktor vam može preporučiti nešto od antiinflamatornih lekova poput ibuprofena ili acetaminofena.

Postporođajno vaginalno krvarenje (lohije)

Postporođajno krvarenje predstavlja uobičajen simptom koji je zapravo dio procesa porođaja. Na ovaj način tijelo se oslobađa viška krvi, tkiva i sluzi koji su oblagali matericu tokom trudnoće.

Isprva je iscedak jarko crveni i jak (u prvih 10tak dana), a zatim boja postaje bleđa dok ne postane bijela i žućkasta. Blago krvarenje i mrlje mogu potrajati i do šest sedmica.

Tokom ovog perioda neophodno je nositi odgovarajuće uloške. Ljekari savetuju da to budu stopostotno pamučni ulošci, poput mrežastih uložaka.

Količina krvi će se vremenom smanjivati, a ono na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste veća količina krvi. Na primjer, ukoliko se desi da morate promijeniti uložak 2x u sat vremena jer je natopljen, trebalo bi da se javite ljekaru.

Bol u perineumu

Perineum je područje između vagine i anusa koje može da postane bolno usled guranja i istiskivanja bebe nakon porođaja. Ukoliko dođe i do epiziotomije, bol u ovom predjelu je još izraženiji i može potrajati minimum nedjelju dana. Rana od epiziotomije može da počne da zateže i pecka.

Ovde je važno da se perinealno područje održava čistim i suvim. Mogu pomoći hladne obloge i topla kupka. Takođe, preporuka je da se nosi komotna odjeća i da se rade kegelove vježbe kako bi se pokrenula cirkulacija i ubrzao proces zarastanja.

Ukoliko primijetite otok ili neprijatne mirise, ovo može biti znak koji ukazuje na infekciju i u tom slučaju se obavezno javite ljekaru.

Oporavak nakon carskog reza

Najveća promjena kada je u pitanju postporođajni period nakon carskog reza (osim, naravno, bebe) jeste promjena fizičke aktivnosti dok se u potpunosti ne oporavi. Evo šta su preporuke kako bi oporavak nakon carskog reza prošao što je brže moguće.

Svakodnevna šetnja i kretanje

Nakon carskog reza kretanje porodilje je otežano i sam rez može da bude bolan.

Međutim, iako je, naročito u prvim danima porodiljama jako teško da ustaju iz kreveta, veoma je važno da se omogući makar minimum kretanja kako ne bi došlo do stvaranja krvnih uložaka. Osim toga, kretanje će vam pomoći i sa ublažavanjem još jednog neugodnog simptoma – konstipacije.

Dovoljno odmora i vrijeme za povezivanje sa bebom

Kretanje je važno, ali je isto tako važno tokom oporavka nakon carskog reza da porodilja dovoljno odmora. Zbog toga je važno da ne insistirate da sve radite sami i da prihvatite svaku pomoć koja se nudi. Neka drugi presvuku bebu i naprave ručak, a vi odmorite i iskoristite slobodno vrijeme da se bolje povežete sa bebom.

Nemojte podizati teške predmete

Ako ste imali carski rez, imaćete više ograničenja o tome šta možete da uradite u danima i nedjeljama nakon porođaja. Ono o čemu se naročito mora voditi računa jeste da mama ne smije da se napreže niti da podiže ništa što je teže od same bebe.

Izbjegavajte spavanje na stomaku

Spavanje na stomaku nije dobro u periodu oporavka nakon carskog reza, a možda ćete i sami uvidjeti da vam je ovakav načina spavanja bolan. Možete spavati na leđima ili najbolje – na boku.

Njega rane poslije carskog reza

Kada je u pitanju nega rane nakon porođaja preporuke su sledeće:

 • Područje rane potrebno je da bude suvo i čisto. Rana se čisti toplom vodom i sapunicom i dobro obriše. Koristite toplu vodu sa sapunom da operete rez svakodnevno (obično kada se tuširate). Osušite područje nakon čišćenja.
 • Sada je standard da se za ušivanje koriste razgradivi konci. Nemojte ih dirati niti sami skidati već pustite da otpadnu sami. Ako je vaš ljekar koristio trake na vašem rezu,pustite ih da otpadnu same. Ovo obično traje oko nedjelju dana.

Šta izbjegavati nakon carskog reza?

Osim podizanja teških stvari i naprezanja, postoji još par stvari koje bi trebalo izbjegavati. U njih spada sljedeće:

 • seksualni odnosi (važno je da se sačeka sa odnosima dok se ne dobije zeleno svjetlo od ljekara za to)
 • vježbanje (osim osnovnog kretanja i šetnje, ne bi trebalo da počinjete ni sa kakvim vidom treninga dok vam ljekar ne kaže drugačije)

Takođe, trebalo bi izbjegavati često penjanje uz stepenice, kao i kupanje u javnim bazenima i hidromasažnim kadama.

Pojas poslije carskog reza

Ne bi li se pružila spoljna podrška trbušnim mišićima i samom rezu, porodiljama koje su se porodile carskim rezom se preporučuje nošenje pojasa.

Dodatno, pojas pomaže da se ublaže postporođajni bolovi i omogućava lakšu pokretljivost.

Ovaj pojas možete početi da nosite u prvim danima ili nedjeljama nakon porođaja.

Dilema mnogih porodilja koje se odluče za steznik ogleda se u tome koliko čvrsto bi trebalo da podese pojas.

Ovdje se treba voditi time da pojas nije zamjena za steznik, već da je potrebno da da dodatnu podršku leđima i abdomenu uz nježnu podršku. Dakle, pojas bi trebalo podesiti tako da stoji čvrsto, ali da ne zateže previše. Takođe, neophodno je praviti pauze od nošenja pojasa tokom dana, kako bi se omogućilo da mišići i sami rade.

Znak za uzbunu u periodu oporavka nakon porođaja

Ukoliko se kod porodilje jave neki od sledećih simptoma, važno je da se hitno obrati ljekaru:

 • Usljed depresije, osjećaja beznađa ili negativnih misli
 • Ukoliko se primijete znaci infekcije: jak bol, gnoj, otok, crvenilo
 • U slučaju visoke temperature
 • Ukoliko porodilja ima teškoća sa disanjem
 • Ako vaginalni iscjedak promijeni miris
 • Ukoliko dođe do pogoršanja vaginalnog krvarenja
 • Ukoliko dođe do otvaranje rane
 • Ukoliko porodilja ima dugotrajne probleme sa mokrenjem i pražnjenjem creva

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *