O čemu razmišlja majka koja čeka prvo dijete?

  • Početna
  • mama
  • O čemu razmišlja majka koja čeka prvo dijete?

Porod je ključni trenutak kojega ćete se sjećati cijelog života. Zato je dobra opcija pokušati učiniti sve što je u Vašoj moći kako biste ga zapamtili kao prekrasno iskustvo jer to je itekako moguće. Moguće je da to bude predivan početak jednog sasvim drugačijeg poglavlja u Vašem životu.

Čin rođenja nije samo početak jednog novog života, nego često i početak majčinstva, roditeljstva te bezuslovne ljubavi, brige i odgovornosti prema vlastitom djetetu. Taj psihološki aspekt poroda je jako važan i trebao bi mu se pridavati veći značaj u smislu uvažavanja prethodno navedenih značajnih psiholoških promjena koje se događaju u životu jedne porodice.

Ništa više neće biti isto, sve će poprimiti drugačiji značaj, i to puno ljepši jednom kad se potpuno uskladite sa svojom novom najzahtjevnijom ulogom do sada koja je trajna i doživotna – ulogom majke.

Kako biste se što lakše snašli u vrtlogu emocija koje donosi majčinstvo, važno je kako će se odviti službeni početak tog novog uzbudljivog perioda života  – porod.

 Vrsta poroda i brzina povezanosti majke s djetetom

U SAD-u se svaka treća žena porodi na carski rez.  Ima onih koje žele isključivo takav porod i to je sasvim u redu. S druge strane, ima onih koji silno žele vaginalni porod, ali koji zbog komplikacija na kraju završi carskim rezom.

Porodi koji neplanirano završe carskim rezom su zapravo traumatični jer je život majke ili bebe bio ugrožen. Psihološkoj traumi doprinosi činjenica da je u tim slučajevima carski rez izveden nakon višesatnih (ponekad i višednevnih) iscrpljujućih trudova. Istraživanja su pokazala da takve žene imaju veću šansu za razvoj postporođajne depresije u budućnosti te veću vjerovatnoću za naglašeniji strah od eventualnih budućih poroda.

U takvim slučajevima većina majki ostaje s osjećajem uskraćenosti nečeg vrlo značajnog. Često osjećaju kao da im je neko oduzeo nešto  važno što je bilo samo njima namijenjeno. Imaju takođe utisak da im je njihovo dijete „samo predano“ te da nisu ni bile uključene u vlastiti porod. Takvim majkama često treba više vremena kako bi se povezale s vlastitim djetetom jer način poroda utiče na brzinu povezanosti između majke i djeteta. To najbolje znaju mame koje su rodile jedno dijete na carski rez, a drugo vaginalno.

Postoji i razlika u brzini povezanosti s djetetom između majki koje su rodile vaginalno bez ikakvih intervencija ili lijekova te onih koje su rodile vaginalno, ali uz medicinske intervencije i lijekove. Brže je uspostavljena povezanost između onih beba i majki koje rode potpuno prirodno.

Znanje je moć – informišite se

Kako bi se povećala šansa za postizanjem poroda kakav se priželjkuje,  ključna je kvalitetna priprema. Što je žena više informisana i pripremljena, to će biti sigurnija u sebe i u svoje tijelo, čime se smanjuje vjerojatnoća za poduzimanjem medicinskih intervencija koje se često rutinski vrše u bolnicama.

Svaki porod ima svoj vlastiti tempo kojega bi se trebalo poštovati. Osim majke, beba mora itekako biti spremna za dolazak na svijet. Pored svojih emocija, beba osjeća i mamine tokom tog snažnog čina rađanja.

Nikad ne možete znati što Vas tačno očekuje, ališto više znate o samoj fiziologiji tijela i fazama poroda te što više vjerujete u sebe, veća je šansa da će sve dobro proći.

Preuzmite osjećaj kontrole

Žene se trebaju i moraju osjećati sigurno dok rađaju. Ukoliko se osjete imalo ugroženima ili dožive negativne emocije, porod će se znatno usporiti ili pauzirati jer tijelo  nije predodređeno za rađanje u neprijateljskoj okolini.

S druge strane, kada žena dovoljno vjeruje svom tijelu koje je savršeno i predodređeno za stvaranje i donošenje novog života te se potpuno prepusti prirodnom i neometanom toku poroda, veća je vjerojatnoća da će sve proteći u najboljem redu.

Ukoliko je porod potpuno prirodan i neometan, žena ima utisak da je sve bilo pod njenom kontrolom. Upravo je osjećaj kontrole ključan za psihološki pozitivan stav prema vlastitom porodu.

Ako žena preuzme potpunu kontrolu nad porodom i doživi iskustvo kakvo je željela, nikad u životu se neće osjećati moćnije niti snažnije kao u trenutku neposredno nakon što je rodila svoje dijete. Taj osjećaj nije usporediv ni sa čim, ali daje utisak da nakon toga možete apsolutno sve pa i popeti se na Mjesec.

Ukoliko to iskusite, najvjerojatnije ćete se osjećati osnaženo i gotovo nepobjedivo nedjeljam pa i mjesecima nakon poroda. Taj utisak svjesnosti i kontrole je važan za kasnije slijeđenje majčinskog instinkta pri odgoju djeteta te za jačanje samopouzdanja majke.

 Strah od poroda je sasvim normalan

Vaša razmišljanja i vjerovanja, pa i eventualni strah od poroda takođe će uticati na Vaše  iskustvo.

Ono što pamtimo kod različitih doživljaja nisu toliko činjenice već emocije koje povezujemo s određenim periodima našega života. Emocije imaju velik uticaj  na to kako doživljavamo stvarnost. Ukoliko se usmjerite isključivo na porođajnu bol koju očekujete, stvorit ćete si realnost koja ispunjava Vaša očekivanja o boli te ćete ju posljedično osjećati u većoj mjeri jer ćete na nju biti usmjereni. Ukoliko se s druge strane usmjerite na radost i ljepotu poroda, tada će Vaše emocije kreirati poprilično drugačiju stvarnost.

Najbolji način da preusmjerite porođajnu bol bi bio da prilikom svakog truda tokom prodisavanja razmišljate kako ste sve bliže trenutku kada ćete nakon devet mjeseci iščekivanja napokon zagrliti svoje voljeno dijete.

Strah je često rezultat suočavanja s nečim nepoznatim. Sasvim je opravdan strah od poroda i najnormalniji je kod svake rodilje. Jedan od glavnih uzroka je njegovo negativno predstavljanje u medijima. Nedovoljna informirasanost, neugodna iskustva drugih ili vlastito prethodno negativno iskustvo mogu takođe izazvati strah od poroda.

Pokušajte preispitati same sebe čega se točno bojite. Možda je to porođajna bol, možda Vaše prethodno negativno iskustvo, neugodna iskustva drugih, zabrinutost za zdravlje bebe, strah od bolnice i bolničkog osoblja, promjena koja Vas čeka dolaskom bebe u obitelj ili nešto drugo. Što god bilo, pokušajte dokučiti što je to točno kako biste se lakše suočili sa svojom potencijalnom kočnicom.

Žensko tijelo stvoreno je za rađanje

Postoje različita mišljenja i ideje o tome kakav bi porod trebao biti. Postoji ih toliko da je nerealno i nepošteno pretpostavljati da mi znamo koji je od njih „najbolji“. Svaka žena bi trebala odlučiti koji način je najbolji za nju i trebala bi biti tretirana poput aktivnog učesnika, a ne poput pacijenta.

Nemojte čitati iskustva drugih u medijima, osim ako su pozitivna i ohrabrujuća. Tokom trudnoće odredite kakvo biste iskustvo poroda htjeli. Pripremite se na svim razinama: psihički, fizički i duhovno. Pravilna edukacija i psihološka priprema ukloniće većinu strahova i nedoumica te pridonijeti tome da se jedan potpuno prirodan čin u životu jedne žene pretvori u radost rođenja jednog novog života umjesto u traumu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *