Koliko treba povećati tjelesnu težinu tokom trudnoće?

  • Početna
  • mama
  • Koliko treba povećati tjelesnu težinu tokom trudnoće?

Jedno od često postavljenih pitanja od strane budućih majki je: “Koliko trebam povećati tjelesnu težinu tokom trudnoće?”
Odgovor je individualan za svaku osobu i uglavnom počinje nakon 7. sedmice trudnoće. Mi znamo da je povećanje tjelesne težine za svakog drugačija. Prije trudnoće tjelesna težina, težina bebe, veličina posteljice i genetske karakteristike određuju individualno određuju težinu dobijenu tokom trudnoće. Ali, najvažniji dio je prehrambena navika majke.

Tokom trudnoće treba izabrati organsku hranu i izbjegavati konzervisanu hranu. Umjesto 3 obroka dnevno, trebali biste jesti manje ali češće. Takođe, trebali biste unositi kalorijsku energiju od suhog i svježeg voća.

Koja je idealna tjelesna težina?

Vaš omjer težine i visine prije trudnoće, govori vam o tome da li imate povećanu tjelesnu težinu ili optimalnu tjelesnu težinu. Ako Vam je BMI (index tjelesne mase) između 18 i 24, malo je vjerovatno da ćete se suočiti s problemom tokom trudnoće. Ako imate BMI iznad 24, vrlo vjerovatno je da ćete imati problem. Studije pokazuju da kod žene sa BMI iznad 30 i 34 (koja je definisana kao morbidna pretilost) postoji značajna šansa da beba ima autizam, a također postoji i značajna šansa da dijete ima dijabetes i hipertenziju. Takođe, buduća majka ima veće šanse da ima komplikacije. Stoga prije nego što žena, koja ima BMI iznad 24, ostane trudna trebala bi izgubiti najmanje 10% svoje težine.

Proračun BMI nije komplikovan. Da biste izračunali BMI, morate uzeti korijen svoje visine i podjeliti sa težinom. Na primjer: Ako je osoba visoka 160 cm i 55 kg težine, izračunajte BMI na slijedeći način: 1,6 x 1,6 = 2,56 zatim 55 / 2,56 = 21,4
BMI < 18,5 – pothranjenost BMI između 18,5 I 24,9 – idealna težina BMI između 25 i 29,9 – prekomjerna težina BMI između 30 i 39,9 – pretilost BMI > 40- jaka pretilost

Vrlo je važno smršati prije trudnoće. Prije trudnoće, trebali biste se pobrinuti za prehrambene navike i redovno vježbanje. Možete dobiti posebne tretmane kao što su akopunktura, nakon što izgubite dovoljno kilograma i dostigne svoju idealnu tjelesnu težinu može se ostvariti trudnoća.

Gubitak kilograma povećava šanse za ostvarivanje trudnoće a smanjuje mogućnost nastanka dijabetesa, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.

Koliko tjelesne težine bi trebalo da se dobije tokom trudnoće?

Tokom čitavog perioda trudnoće trudnica bi trebala dobiti između 11 i 14kg. Ako je buduća majka mršava prije trudnoće, može se desiti da se tjelesna težina i više poveća za vrijeme trudnoće. Ako je buduća majka sa prekomjernom tjelesnom težinom, ne preporučuje se da dobiju na težini, takve osobe bi trebalo da dobiju oko 7 do 8 kilograma.

Tokom trudnoće, raspoređena tjelesna težina je slijedeća:

3 do 4 kg je beba, 700gr do 1kg je placenta
1 kg je za povećanje veličine materice a 1,5 do 1,8 kg je za povećan nivo krvi
1kg je na povećanoj veličini grudi
A 1 do 2 kg namjenjeno je dodatnom skladištenju plodne vode za bebu
Ostatak dobijene težine je masnoća.

Tokom tudnoće rečenice: “ Nosim 2 života” i “ trebala bih jesti za dvije osobe” nije dobro razmišljanje. To uzrokuje dodatno debljanje, a to nije zdravo. Nikada ne smijete zaboraviti da će majka koja dobije kilograme u normalnim granicama imati zdravu trudnoću i porođaj će imati minimalan rizik. Naravno, pored toga povratak na normalnu težinu će biti lakši.

Imamo za Vas jedan jednostavan savjet, da biste pratili svoju tjelesnu težinu potrebno je da jednom sedmično koristite vagu. I u slučaju da vam dobijena tjelesna težina nije dovoljna u prva tri mjeseca, od četvrtog mjeseca pa nadalje trebali biste trebali da dobijete 250 gr. Od 6 mjeseca pa nadalje trebali biste dobiti na težini od 250 gr. do 400 gr., što je normalno.

Koliku tjelesnu težinu treba imati u 20-oj sedmici trudnoće?

U 20-oj sedmici trudnica je na pola trudnoće. U 20-oj sedmici trudnoće majka neće imati česte simptome, a težina nije pretjerana. Ovo je najbolje vrijeme u trudnoći.

U ovoj fazi, jedna od najčešćih pitanje je težina. Beba je oko 300gr. U 5-om mjesecu trudnoće buduća majka će dobiti od 0,5kg do 2kg. Na kraju 20-e sedmice trudnoće trebala bi dobiti oko 4,5kg.

Na kraju trudnoće buduća majka bi trebala dobiti od 11 do 14 kg. Mi redovno i umjereno pratimo debljanje buduće majke i zbog toga će imati manje bolova i pucanja tokom poroda. U 6. mjesecu trudnoće buduća majka bi trebala dobiti oko 1,5 kg. Trebala bi posebno paziti na svoje prehrambene navike.

Tjelesna težina buduće majke u 26-oj sedmici

Svaki dan buduća majka postaje spremnija da dočeka svoju bebu, jer ima češće i teže simptome. Beba sada ima oko 760 gr. U 26-oj sedmici buduća majka bi trebala dobiti oko 7,2 do 9,9 kg.

Težina buduće majke u 34.sedmici

Sada smo u 8. mjesecu trudnoće. Buduća majka može doživjeti bolove u grudima i bolove u predjelu stomaka. U 34-oj sedmici beba je teška oko 2146 gr. Buduća majka može osjetiti lažne trudove. Ako ima prosječnu težinu i nosi samo jednu bebu, normalno je da će od početka trudnoće do 34. Sedmice prosječno dobiti od 11kg do 12 kg. Ako dođe do blizanačke trudnoće, očekuje se da se poveća težina beba u 34. Sedmici, što rezultira povećanjem tjelesne težine. Ako je 11kg- 12kg ukupna težina dobijena u trudnoći, sve je u redu. Manje ili više kilograma može biti rezultat trenutne težine buduće majke prije trudnoće ili razvoja djeteta. Za ovakve slučajeve obratite se doktoru.

Težina bebe u trudnoći

Jedno od najčešćih pitanja tokom trudnoće je povećava li se ili ne povećava težina djeteta tokom trudnoće. Stopa rasta, debljanje i tjelesna težina nakon rođenja bebe razlikuju se kod svake trudnice tokom trudnoće. Mala tjelesna težina bebe ne znači da beba ima problem sa razvojem.

Međutim, procjenjujemo svaku mogućnost i predlažemo da majka i njena beba trebaju pratiti debljanje uz pomoć doktora i pažljivo proći ovaj postupak. Za vrijeme trudnoće težina djeteta procjenjuje se na osnovu mjerenja glave i nogu UZ.

Tokom trudnoće, plod se može izmjeriti u 8-oj sedmici i u prosjeku je 1 gram.

16. sedmica – 100grama
24. sedmica – 600 grama
32. sedmica – 1702 grama
34.sedmica – 2146 grama
42.sedmica – 3685 grama

U prosjeku težina bebe trebala bi biti navedena gore. Ako postoje velike razlike, nema razloga za brigu.

Svaka beba ima svoj vlastiti postupak razvoja i povećavanje težine. Ako se beba rodi između 2500 – 4000gr, to se smatra normalnim. Ako se dijete rodi iznad 4500gr, nazivamo je velikom bebom.

Težina posteljice

Kolika je težina posteljice?

Jedno od najvažnijih pitanja koje buduće majke postavljaju prilikom računanja težine bebe i njene težine tokom trudnoće je kolika je težina posteljice. Posteljica je organ koji osigurava cjelokupnu razmjenu između majke i bebe tokom trudnoće. Razvija se u ranoj fazi trudnoće i izlazi iz materice neposredno poslije poroda.

Težina posteljice odvojene nakon poroda je oko 0,5kg. Iako je težina posteljice 0,5kg, vrlo je važna za majku i bebu. Posteljica, koja je odgovorna za hranjenje bebe u materici, bira i obezbjedi potrebne hranljive tvari i kisik iz majčine krvi za bebu i za formiranje novih stanica. Posteljica je ovalnog oblika promjera 15-20cm, a težina posteljice, kao što smo već naveli, iznosi oko 0,5kg, odnosno 500-600grama.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *