Kalendar trudnoće – Trudnoća po nedjeljama

Možda vas interesuju činjenice o tome kako dolazi do trudnoće i šta se sve dešava u tom zadivljujućem procesu. Možda ste već trudni i želite da saznate šta vam sve predstoji. Možda želite da dobijete više informacija o tome kako da pomognete sebi ili budućoj mami koju poznajete kako da kroz period trudnoće prođe što zdravije i bolje.

U ovom kalendaru trudnoće potrudićemo se da vam ponudimo što više činjenica i informacija vezanih za najčudesniji oblik kreacije koji postoji od kada postoji svijet – a to je stvaranje života i razvoj bebe unutar majčine materice.

Šta je kalendar trudnoće?

Koristite naš kalendar trudnoće kako biste mogli da pratite faze trudnoće, kao i razvoj vašeg djeteta iz nedjelje u nedjelju. Za svaku od faza trudnoće i svaku pojedinačnu nedjelju možete da saznate koje promjene možete očekivati u svom tijelu, svojim emocijama, ali i svom životu.

Imajte okvirne informacije kada je vrijeme za prvi ultrazvuk ili kada možete da očekujete da osjetite prve pokrete bebe. Saznajte više o promjenama u tijelu mame i bebe tokom svake nedjelje u toku trudnoće, jer svaka nedjelja nosi neke nove promjene u razvoju. Vaša beba se mijenja i razvija iz dana u dan, a vaše tijelo prati sve te promjene. Uz kalendar trudnoće možete uvijek biti u toku sa svim zbivanjima i čudesnim promjenama koje su sastavni dio trudnoće.

Iako se promjene dešavaju iz dana u dan, najbolji način za njihovo praćenje jeste evidencija po nedjeljama. Za početak, kako biste mogli da znate u kojoj nedjelji se nalazite, potrebno je da znate koliko trudnoća zapravo traje. Trajanje većine trudnoća je oko 40 nedjelja, odnosno tri tromesečja.

Koliko je nedjelja u tromjesečju?

Svako tromjesečje trudnoće traje 13 ili 14 nedjelja. Obzirom da većina trudnoća traje oko devet kalendarskih mjeseci, svaka trudnoća dijeli se na tri trimestra. Ta tromjesečja su odličan način da se definišu različite faze svega onoga što se dešava u tijelu.

Tromjesečja su podijeljena na sledeće sedmice:

  • prvo tromjesečje – od samog početka trudnoće do 13. nedjelje + 6 dana
  • drugo tromjesečje – od 14. do 27. nedjelje trudnoće + 6 dana
  • treće tromjesečje – od 28. nedjelje trudnoće do porođaja

Kako znati u kojoj ste sedmici trudnoće?

Na ovoj stranici primijetili ste i šemu nedjelja trudnoće po kojoj jednostavno možete navigirati. Međutim, kako biste započeli sa vašom pretragom, potrebno je da znate u kojoj nedjelji trudnoće se nalazite. Ovo mnogima može biti zbunjujuće iz razloga što se pri računanju nedjelja i samog termina porođaja dan samoga začeća zapravo ne računa kao dan početka trudnoće.

Kako se označavaju nedjelje trudnoće?

Kada se sagleda činjenica da trudnoća traje oko 40 nedjelja, koje se dijele na 3 trimestra, to mnogima može biti konfuzno. Naročito kada dođete do toga da ste, na primjer, trudni 4 nedjelje, a da se nalazite u 5. nedjelji trudnoće. Evo na koji način ćete najbolje razumjeti kako svi ovi datumi funkcionišu i kako da znate u kojoj nedjelji trudnoće se zapravo nalazite:

Kako biste ovo shvatili sa razumijevanjem, najbolje je da nedjelje trudnoće posmatrate isto kao i navršene godine. Kada beba slavi prvi rođendan, ona je navršila prvu godinu svoga života. Od prvog rođendana, beba se nalazi u drugoj godini života.

Isto je i sa nedjeljama. Ukoliko ste navršili treću sedmicu trudnoće, trudni ste 3 nedjelje, ali se već nalazite u četvrtoj. Ukoliko ste navršili petu nedjelju, nalazite se u šestoj, itd.

Koja se sedmica trudnoće računa kao prva?

U većini slučajeva prva nedjelja započinje od prvog dana vaše posljednje menstruacije.

Ukoliko znate kada je bio prvi dan vaše posljednje menstruacije, taj dan možete računati kao prvi dan u prvoj nedjelji u našem kalendaru trudnoće. Sljedeće što vas može interesovati jeste termin porođaja. Računanje termina porođaja najbolje funkcioniše kod žena sa redovnim menstrualnim ciklusom (na svakih 28 dana).

Računanje termina porođaja

Najčešće se kao prvi dan za računanje koristi prvi dan posljednje menstruacije, a sama procjena termina dolaska bebe se dobija tako što se na taj prvi dan proračuna još 40 nedjelja, odnosno 280 dana.

Postoji još jedan način za računanje termina porođaja. Taj način podrazumijeva da se od inicijalnog prvog dana (prvog dana poslednje menstruacije) oduzme tri mjeseca i na taj datum se doda još 7 dana. Na primjer, ukoliko je vaša poslednja menstruacija počela 16. juna, trebalo bi odbrojati 3 mjeseca nakon čega se dobija 16. mart i tome dodati 7 dana. Na taj način dolazi se do termina za porođaj koji je 23. mart.

Na jedan od ova dva načina se najčešće računa termin porođaja, ali morate znati da su u pitanju okvirni termini i da je potpuno normalno, u slučaju da su svi parametri u redu, da do porođaja dođe 7 do 14 dana pre ili nakon termina koji vam je predočen od strane ljekara.

Računanje termina kod žena sa neredovnim ciklusima

Kod žena koje imaju relativno redovan menstrualni ciklus može se koristiti navedeni metod koji smo naveli u prethodnom pasusu. Međutim, ukoliko je u pitanju trudnoća kod žena koje nemaju redovne cikluse, ovaj metod ne mora da bude tačan. U tim slučajevima, ljekari se oslanjaju na parametre koje dobijaju putem dodatnih analiza i ultrazvuka, a veoma je korisno ukoliko trudnica može da potvrdi datum samoga začeća. U tom slučaju, na datum začeća dodaje se 266 dana i taj termin računa se kao termin porođaja.

Termin trudnoće kod vantjelesne oplodnje

U Srbiji se već 4 decenije uspješno vrši VTO (vještačka oplodnja), a podaci govore da je iz godine u godinu broj IVF ciklusa i samim tim i beba rođenih uz pomoć vještačke oplodnje sve veći. Dobra vijest za sve one koji planiraju ovakav način oplodnje jeste da je u našoj zemlji od nedavno moguć neograničen broj pokušaja finansiranih od RFZO-a za prvo dijete za parove do 43. godine. Ovako dobri uslovi ne postoje ni u jednoj drugoj zemlji u Evropi.

Ukoliko ste i vi jedna od budućih IVF mama, onda će vaš ljekar za termin porođaja koristiti drugu navedenu metodu, odnosnu metodu računanja gdje se kao inicijalni datum koristi datum začeća (na koji se dodaje 266 dana).

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *