Kafa i slatkiši u trudnoći

Za pravilan rast i razvoj djeteta neophodno je da se majka pravilno hrani u toku trudnoće a i nakon porođaja, za vrijeme dojenja. Preporučljivo je da ima tri glavna obroka na pet sati, a između mliječno – voćne užine. Ipak, uprkos preporukama nutricionista, većina budućih mama smatra da nije strašno ako se malo opusti i uživa u slatkišima, po onoj starinskoj da je potrebno „jesti za dvoje“. Ta je preporuka tačna, ali se odnosi na duplo više hranljivih materija, a ne na duplo više kalorija.

U toku prve polovine trudnoće plod se usporeno razvija, pa u ishrani nisu potrebne veće izmjene niti pojačavanje kalorijskog unosa. Problem je u vrlo čestim mučninama i povraćanju, što prati prve mjesece trudnoće. Zbog toga u tom periodu ishranu treba bazirati na količinski manjim obrocima u kraćim intervalima.   Važno je da u trudnoći budu zadovoljene energetske potrebe ploda i majke. Beba formira svoji organizam crpeći rezervne hranljive materije majke, a kada se one istroše, uzima ih iz njenih tkiva, kostiju, zuba.

Tako u prvoj polovini trudnoće preovladavaju anabolički procesi, dolazi do povećanja rezervi majčinog masnog tkiva koje prevazilazi trenutne energetske potrebe fetusa. A u drugoj polovini dominiraju katabolički procesi u kojima se troše sakupljene maternalne rezerve (faza intenzivnog fetalnog rasta). Trudnicama je tokom drugog i trećeg tromjesečja potrebno obezbijediti dodatnih 300 kcal dnevno.

Važno je znati da porast tjelesne težine buduće majke bitno utiče na težinu novorođenčeta. Nedovoljan porast tjelesne težine udružen je sa češćim rađanjem bebe niske tjelesne težine. Prekomjereni pak može da dovede do značajnog povećanja tjelesne težine novorođenčeta, a time i do većeg rizika od komplikacija na porođaju.

– Trudnica koja se dobro i izbalansirano hrani neće imati potrebu za slatkišima. U dva slučaja postoji fiziološka potreba  za slatkim, a to je ako  se preskaču obroci i pravi preveliki razmak između njih. Jer, glukoza je neophodna za rad mozga, organizam troši hranljive sastojke i nutrijente. Drugi razlog je prejedanje,  kada se često osjeti poriv za slatkim.

Zato bi bilo najbolje da sa sobom uvijek nosite malo jezgrastog voća i vodu ili sok, u slučaju da ogladnite. Tako ćete izbjeći nezdrave obroke i uzimanje slatkiša umjesto obroka. Prevelik unos slatkiša dovodi do povećanje tjelesne mase zbog povećanog energetskog unosa uz smanjenu nutritivnu vrijednost unesenih namirnica. Na taj način trudnica nanosi štetu sebi a i otežava se pravilan razvoj ploda, jer ni mama ni beba ne dobijaju dovoljno hranljivih materija neophodnih za zdravu trudnoću i pravilan razvoj ploda.

Većina trudnica ima dileme i oko kafe. Na početku trudnoće, zbog mučnina, većina budućih mama prestane da pije kafu, ali su kasnije u nedoumici koju to količinu kofeina smiju unositi a da je bezbijedna za bebu.

Kafa u trudnoći

Kafa, neki čajevi, gazirana i druga pića koja sadrže kofein nisu poželjna u trudnoći.  Ne morate ih potpuno izbaciti, ali je važno da pripazite na ukupan unos kofeina koji vama daje energiju, ali predstavlja nepoželjan stimulans za vašu bebu. Jer sve što unesete u organizam kroz posteljicu stiže do bebe.

Trudnice koje piju dvije šoljice kafe dnevno tu naviku mogu da zadrže, ali moraju da pripaze na unos kofeina iz drugih izvora. Nikad nemojte pretpostaviti da nešto nema kofein samo zato što nije poznato kao izvor – čitajte etikete! Na primjer, sok od narandže, gazirani je generalno bez kofeina, ali zapravo sadrži 42 miligrama – više od neke Coca Cole. Popiti ovakav napitak pored dvije šoljice kafe (približno 280 miligrama) i 100 g čokolade (oko 10 mg) daleko premašuje ograničenja.

Kofeina ima u raznim pićima – sadrže ga kafa, bezalkoholna pića i čaj. Takođe, u dodacima jelu, a neke namirnice ne možete ni zamisliti kao izvor kofeina iako one to i te kako jesu. Na iznenađenje mnogih, skriveni kofein može da se nađe u sladoledu, vodi (vitaminskoj ili aromatizovanoj), energetskim pićima pa čak i u lijekovima protiv bolova – upozorava naša sagovornica.

 Optimalno dobijanje na težini u trudnoći

Optimalno povećanje tjelesne težine jedan je od važnih kriterijuma zdrave trudnoće. Ono obično iznosi od 11 do 16 kg, u zavisnosti od uhranjenosti trudnice na početku trudnoće. U prvom tromjesečju tjelesna težina se obično poveća za oko tri, a u drugom za šest kilograma. Ukoliko se nedovoljno hranite, može doći do oštećenja ploda, spontanih pobačaja, rađanja djeteta sa niskom tjelesnom težinom. Povećanje težine za više od 20 posto u odnosu na tjelesnu težinu prije trudnoće takođe predstavlja veliki rizik, tada su komplikacije češće. To je dovoljan motiv za buduće mame da ograniče unos slatkiša, jer se u njima nalaze samo prazne kalorije koje debljaju, a ne sadrže hranljive materije neophodne za trudnicu i bebu.

Unos kofeina u trudnoći

Smatra se da je 200 mg bezbjedna količina koju trudnica može da unese u organizam. Pogledajte sadržaj kofeina u popularnim pićima:

  • Šolja crne kafe (230 g) = 135 mg
  • Šolja instant kafe = 95 mg
  • Šolja kafe bez kofeina = 5 mg
  • Kafa sa mlijekom ili kapućino (170 g) = 90 mg
  • Espresso (30 g ) = 90 mg
  • Šolja zelenog ili crnog čaja = 40-60 mg (zeleni ima manje)
  • Coca-cola (konzerva, 340 g) = 35 mg
  • Mliječna čokolada (30 g) = 6 mg
  • Crna čokolada (30 g) = 20 mg
  • Šolja čokoladnog mlijeka = 5 mg

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *