Gorušica u trudnoći – kada nastaje i kako da je se rješite?

  • Početna
  • mama
  • Gorušica u trudnoći – kada nastaje i kako da je se rješite?

Mnoge buduće mame imaju neprijatnosti kada primijete gorušicu. To se posebno odnosi na period trudnoće, jer su zabrinute za svoju bebu i zdravlje. Nema razloga za brigu, u ovom tekstu ćemo vam objasniti sve što se tiče gorušice.

Zašto se javlja gorušica u trudnoći?

Gorušica je stanje koje se pojavljuje kada se kiseli sadržaj u želudcu vraća nazad u jednjak. Javlja se neprijatan osećaj pečenja u grlu i grudima. Gorušica u trudnoći se često javlja, usljed hormonskih promjena i uvećanog pritiska na stomak, pošto materica raste.

Hormoni progesteron i relaksin se uvećavaju u trudnoći, te opuštaju mišiće koji imaju ulogu da zatvare prelaz između jednjaka i želuca. Time se želudačna kiselina lakše vraća u jednjak i dolazi do nastanka gorušice.

Kada se javlja gorušica u trudnoći?

Gorušica može da javi bilo kada tokom trudnoće. Najčešće je prisutna tokom drugog i trećeg trimestra, jer je tada materica sve veća i pritiska želudac. Kako trudnoća odmiče, beba se razvija i vrši pritisak na stomak, a to takođe može da utiče na pojavu gorušice.

Da li gorušica smeta bebi?

Gorušica nije opasna i ne smeta bebi. Ako se javlja konstantno, dovodi do nelagodnosti, čak i bolova kod trudnice. To može da utiče na kvalitet samog života. Zato se preporučuje da ukoliko gorušica potraje i ne prolazi, što pre riješite problem, jer može da ošteti jednjak. Čim uočite simptome gorušice, krenite sa odgovarajućim liječenjem.

Lijek za gorušicu u trudnoći?

Liječenje tokom trudnoće nemojte raditi na svoju ruku, već isključivo uz savjete ljekara. Samo tako možete da izbjegnete potencijalne komplikacije i rizike. Lijekovi su uglavnom bezbijedni i sadrže antacide (neutrališu želudačnu kiselinu), blokatori H2 receptora (umanjuju lučenje želudačne kiseline) i inhibitori protonske pumpe (smanjuju lučenje želudačne kiseline).

Korišćenje lijekova za gorušicu u trudnoći zavisi od osobe do osobe. Nekada su potrebne veće količine, ali kao što smo napomenuli, sve uz dogovor sa ljekarom.

Prirodni lijek za gorušicu u trudnoći

Postoje i prirodni načini putem kojih možete da ublažite gorušicu tokom trudnoće.
Ishrana – nemojte da jedete masnu, kiselu i začinjenu hranu. Smanjite količinu hrane tokom obroka. Tako ćete smanjiti pritisak na želudac.
Tečnost između obroka – kada jedete, gledajte da ne pijete mnogo tečnosti. Kao u prethodnom slučaju, smanjićete pritisak na želudac.
Spavanje – spavajte s podignutim uzglavljem, jer na taj način smanjićete mogućnost da se želudačna kiselina dođe u jednjak.
Čajevi –  poznati po svojim ljekovitim dejstvima i veoma pomažu prilikom pojave gorušice. Najviše se preporučuju čaj od kamilice, đumbira, nane ili komorače.

Hrana protiv gorušice u trudnoći

Hrana takođe može doprinijeti da spriječite pojavu gorušice.

  • Banane – prirodni antacid koji neutrališe želudačnu kiselinu i simptome gorušice.
  • Ovsena kaša
  • Jogurt – utiče na održavanje crijevne flore i time sprečava pojavu gorušice, ne samo u trudnoći.
  • Kuvani krompir
  • Integralni hleb – bogat vlaknima i reguliše varenja
  • Nemasno meso –  piletina ili riba su izvor proteina za trudnice, odlične namirnice ako imate problem s gorušicom, jer se lako vare.

Gorušica i bebina kosa

Narodno vjerovanje kaže da je gorušica u trudnoći znak koliku kosu će beba imati pošto se rodi. Ako se gorušica javlja tokom trudnoće, beba će imati više kose. Ipak, nema naučne potvrde za ovu tvrdnju.

Dakle, gorušica u trudnoći je uobičajna pojava. Neprijatan, ali sastavni dio svake trudnoće. Nije opasna po bebu i uglavnom prolazi brzo. Prije bilo kakve upotrebe lijekova, važno je da se konsultujete s ljekarom oko svega.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *