Da li mogu imati menstruaciju u toku trudnoće?

Fizički je nemoguće imati menstruaciju tokom trudnoće, međutim, postoje drugi razlozi za krvarenje tokom prvog, drugog i trećeg trimestra. Otkrijte šta se događa u tijelu kada dođe do krvarenja u toku trudnoće.

Da li mogu imati menstruaciju u toku trudnoće?

Ukoliko ste trudni, želite da zatrudnite ili ste samo radoznali, pitate se da li je moguće imati menstruaciju u toku trudnoće. Odgovor je jednostavan: ne. Međutim, mnoge žene tvrde da su u trudnoći imale mrlje u boji krvi na vešu. To nije redak slučaj, ali takva pojava nije isto što i menstruacija.

Iako trudnoća ponekad dolazi sa blagim krvarenjem ili mrljama na vešu, istina je da ne postoji mogućnost da budete trudni i imate menstruaciju. Uobičajeni razlozi za to su implantacijsko krvarenje, penetrativni seks ili pregled grlića materice. Nekada su razlozi za krvarenje komplikacije u trudnoći. Zbog toga, potrebno je, u slučaju krvi, razgovarati sa doktorom.

Zašto ne možete biti trudni i imati menstruaciju?

Menstruacija se događa kada se sljuzokoža materice odvaja na kraju menstrualnog ciklusa. Jaje ostaje neoplođeno, a nivoi hormona koji kontrolišu oslobađanje jajeta opadaju i uzrokuju da se vaša sljuznica materice otkine i odbaci.

Ukoliko ste trudni, oplođeno jaje je implantirano u zid materice, hormoni trudnoće govore vašem tijelu da održava sljuzokožu materice, a pošto se ona ne izlučuje – vi nemate menstruaciju. Izostanak menstruacije je jedan od najranijih znakova trudnoće.

Krvarenje u trudnoći ne znači uvek da su u pitanju komplikacije

Krvarenja tokom trudnoće su česta, posebno u prvom tromjesečju. Na primjer, implantacijsko krvarenje se događa kada oplođeno jaje, poznatije kao embrion, stigne do materice i ugnjezdi se u sljuzokožu materice. Ono se najčešće manifestuje kroz svijetloroze ili braonkaste mrlje i to 10. do 14. dana nakon začeća.

Krvarenje posle seksualnog odnosa ili bilo kakve vaginalne penetracije se događa zbog toga što je grlić materice dosta osjetljiviji tokom trudnoće i to povećava šanse da dođe do krvarenja. Iz istog razloga može doći i do krvarenja nakon ginekološkog pregleda.

Pobačaj

Do većine pobačaja dolazi tokom prvih 12 nedjelja trudnoće. Pobačaj ili preteći pobačaj manifestuje se kao krvarenje povezano sa grčevima u materici. Osim toga, mogu se pojaviti veliki krvni ugrušci koji izlaze iz vagine. Ukoliko imate ove simptome, odmah se javite ljekaru.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *