Da li je moguća menstruacija u trudnoći?

Izostanak menstruacije može da bude jedan od prvih naznaka trudnoće. Kašnjenje menstruacije često dovodi do konfuzije i brige. Poznato je da prva nedjelja  znači da još niste trudni, zbog čega su mnoge žene zbunjene.

Kako biste bolje razumijeli da li je menstrucija u trudnoći moguća, odgovori na sva pitanja koja vas zanimaju su u nastavku.

Kašnjenje menstruacije tokom trudnoće

Ukoliko žena uoči da menstruacija kasni, najčešće se sumnja da je u drugom stanju. Preporuka je da se uradi kućni test i obrati svom ginekologu. Ukoliko je test za trudnoću pozitivan, to je pouzdan znak da ste trudni.

Da li je moguće dobiti menstruaciju u prvom mjesecu trudnoće?

Menstruacija se uglavnom ne javlja u toku trudnoće, te usljed krvarenja dolazi do pogrešnog tumačenja i misli se da je menstruacija. Najčešće se dešava u prvom mjesecu trudnoće, kada žene još uvijek nisu svjesne da se nalaze u drugom stanju.

Uzrok krvarenja u ranoj trudnoći često je plod implantacijskog krvarenja. Potpuno normalna pojava, jer se tada oplođene jajne ćelije pripajaju zidu materice. Uglavno traje kratko i svijetlije je boje od normalne menstruacije.

Lažna menstruacija u trudnoći

Lažna menstruacija (pseudomenstruacija) je krvarenje koji je veoma rijedak, javlja se u manje od 1% slučajeva. Lažna menstruacija predstavlja fenomen i nastaje usljed hormonskih promjena u tijelu, najčešće se javlja u ranoj fazi trudnoće. Ako mislite da imate da lažnu menstruaciju, obratite se svom ljekaru.

Šta može biti uzrok za krvarenje u trudnoći?

Na krvarenje u trudnoći utiču razni faktori. Najčešći uzroci za krvarenje su:

•    Implantacijsko krvarenje
•    Infekcije (upale) – cervicitis ili vaginitis često su uzrok za krvarenje u trudnoći. Nastaju usljed iritacije materice ili vagine.
•    Ektopična trudnoća (vanmaterična) – veoma ozbiljno stanje kada se jajašce nalazi izvan materice, uglavnom u jajovodu. Tada krvarenje može da bude naznaka za vanmateričnu trudnoću koju prati bol u predjelu stomaka.
•    Placenta previa – stanje kada se posteljica implantirana nisko u materici, to dovodi do krvarenja u trudnoći. Zahtijeva ozbiljnu pažnju od strane dokotora.
•    Naprezanje ili stres – dizanje teških predmeta može biti uzrok za krvarenje tokom trudnoće.

Menstruacija nakon trudnoće

Poslije porođaja uglavnom se menstruacija vraća u roku od nekoliko sedmica, nekada par mjeseci. To zavisi i od žene. Menstrualni ciklus nekada se promijeni poslije trudnoće, te utiče na trajanje ciklusa. Sve su tu normalne stvari, samo je važno da ih budete svjesni.

Menstruacija u trudnoći – iskustva žena

Iskustva sa menstruacijom u trudnoći su različita. Pojedine žene primijete krvarenje u ranoj fazi trudnoće, dok s druge strane nema promjena menstrualnog ciklusa.

Menstruacija u trudnoći zavisi od žene do žene. Kašnjenje menstruacije, lažna menstruacija, promjene menstrualnog ciklusa i krvarenje u trudnoći su dio iskustva tokom trudnoće. Važno je da budete svjesni toga i obratite se ljekaru, ako uočite bilo kakve promjene u menstrualnom ciklusu u trudnoći.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *