Kako stres utiče na plodnost?

Kako stres utiče na plodnost?

Današnji život uključuje mnogo stresa, od ljudi se očekuje mnogo i u želji da sva očekivanja ispune, susreću se sa ogromnom količinom stresa, anksioznosti, nervoze. Današnji svijet posebno je stresan za žene koje žele da se ostvare na više polja i žive pod velikim pritiskom. Između ostalog, kada dođe do toga da neki par pokušava da dobije dijete, žene stavljaju na sebe osjećaj krivice ukoliko ne ide sve po planu. Za to vrijeme, nivo stresa dostiže vrhunac.  Da li ste znali da stres utiče na plodnost?

Kako stres utiče na plodnost?

Mnogi parovi misle da će do začeća doći lako, međutim, kada to ne bude tako, mnoge žene krive sebe. Zapravo, kolika je šansa da je problem kod žene, isto toliko ima šanse da je problem zapravo kod muškarca. Ono što je posljednje što jedna osoba treba da misli u trenucima kada želi da dobije dijete jeste o tome da li je to do nje ili do druge osobe. Za početak, potrebno je da se obe strane opuste i riješe stresa kako ne bi smanjili svoje šanse za začeće.

Istraživanja su pokazala da žene sa visokim novoom alfa-amilaze, biloškim indikatorom stresa, koji se mjeri u pljuvački, imaju 29% manje šannse da zatrudne svakog mjeseca, a imaju više nego dvostruko veće šanse da ispune kliničku definiciju neplodnosti u odnosu na žene sa niskim nivoom ovog proteinskog enzima.

Veoma je važno  ukloniti sve potencijalne stresove pre nego što pokušate da zatrudnite. Na taj način smanjićete vrijeme koje vam je potrebno da zatrudnite. Ukoliko ignorišete stres, on može prouzrokovati mnogo teži dolazak do trudnoće, a može prouzrokovati i neplodnost. Veoma je važno da slušate sebe i pronađete način da se oslobodite stresa jer ne postoji jedinstveno rješenje koje pomaže svima.

Dakle, bez obzira na to da li želite da zatrudnite prvi put ili peti put, važno je da ne dopustite da stres preuzme kontrolu nad vašim organizmom jer vam to može onemogućiti trudnoću.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *