Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?

 • Početna
 • tata
 • Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?

Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili je možda bolje upitati se zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Mnogi roditelji zaziru od toga da djetetu u svoj dom dovedu neku životinju, što zbog vlastite komocije ili strahova, što zbog neinformiranosti o dobrobiti koju ljubimci donose njihovu djetetu.

U posljednje vrijeme roditelji i stručnjaci sve više govore o problematici visoke zastupljenosti ekrana u životima djece: telefona, tableta, laptopa itd. Premda zasigurno postoje brojni pozitivni aspekti napretka digitalne tehnologije, njenim negativnim aspektima najviše su podložna, ali i izložena upravo djeca. Zdravstvena istraživanja i praksa saglasni su oko činjenice da kućni ljubimci odvlače djecu od ekrana i potiču ih na razne oblike aktivnosti – šetnju, češljanje, čišćenje, mijenjanje pijeska, davanje hrane i vode, igru…

ZAŠTO IMATI LJUBIMCA

Dijete koje odrasta uz kućnog ljubimca, slažu se psiholozi, osim što razvija naklonost prema životinjama, odrasta u empatičnog i pažljivog čovjeka. Rano nauči što znači biti odgovoran i kako brinuti za druge. Ljubimac, osim što pomaže djeci u psihološkom smislu, predstavlja senzorni kontakt koji nijedan digitalni uređaj ne može pružiti, a pomaže i u fizičkom razvoju djeteta, posebno ako je ljubimac pas. Znamo koliko brige i aktivnosti zahtijeva taj dlakavi član obitelji. Zasigurno ga malo dijete neće samo voditi u šetnju, ali šetnjom psa s nekim članom porodice, dijete će od malih nogu naučiti važnost šetnje i kretanja, kao i odgovornosti. Dijete treba postepeno uključivati u vođenje brige o kućnom ljubimcu. Hranjenje, čišćenje, šetnja, mijenjanje pijeska, piljevine, vode…Važno je da se dijete uključi u sve te male aktivnosti, ovisno o svojoj dobi. Na taj način će dijete shvatiti da ljubimac nije igračka, nego živo biće koje treba brigu, njegu a najviše od svega, treba ljubav.

Dijete staro od 3-5 godina : dijete je još malo i nije zrelo, od njega se ne može očekivati samostalna briga  o ljubimcima. Malo dijete može gledati roditelje i članove kako se brinu o kućnim ljubimcima i preslikavati s vremenom te odnose. Dijete starije od 5 godine možemo početi uključivati u brigu za ljubimca, na način da ga upućujemo i postavljamo pitanja poput: „Znaš li gdje je hrana za mačku, dodaj mi je…“ ili „Gdje je voda za psa?“ i sl…

Od 5-10 godina:

 • Pomaže u hranjenju  uz nadzor roditelja te čisti i sprema zdjelice i posude kućnih ljubimaca
 • Sprema igračke svog ljubimca na predviđeno mjesto
 • Pomaže u četkanju i češljanju uz nadzor odraslih

Između 5 i 10 godina života:

 • Hrani ljubimca i daje vodu, ovisno o dobi, u blizini odraslih,
 • Ovisno o dobi, uz nadzor odraslih čisti mačkama pijesak i skuplja izmet za psom i
 • Pomaže u šetnji ovisno o veličini kućnog ljubimca

10 i više godina:

 • Samostalno vodi ljubimca u šetnju
 • Čisti kavez glodavaca i ptica
 • Samostalno mijenjanje vode ribama i kornjačama
 • Čisti, kupa i četka

MAČKA ILI PAS?

Mačke i psi najčešći su izbor djeteta za kućnog ljubimca. Rijetko koje dijete će birati kunića, ribice ili pticu. I zato krenimo s mačkama!

Mačka ili mali mačići su vrlo prikladni kućni ljubimci za sve uzraste osim za izrazito malu djecu, tada druženje treba biti pod nadzorom roditelja. Većina odraslih mačaka zna se uspješno izmaknuti dohvatu malog djeteta ukoliko nije zainteresovana za igru i druženje. Nemirno i znatiželjno dijete, ukoliko ne izgubi interes za pomalo ćudljivog ljubimca, naučit će se nježnosti i strpljenu. Mačke svoje zadovoljstvo izražavaju predenjem. Tokom maženja mačke, u ljudskom se mozgu oslobađaju serotonin i dopamin koji umiruju um i poboljšavaju raspoloženje. Na taj se način snižava razina napetosti, agresivnosti i stresa. Mačke imaju pozitivno djelovanje kod alergija, pogotovo kod male djece. Istraživanja su pokazala da djeca mlađa od godinu dana koja imaju mačku kao ljubimca, tokom odrastanja rjeđe razvijaju alergije.

Stručnjaci tvrde kako odrastanje uz psa može imati više dobrobiti za dijete. Više se igrati na otvorenom, što je danas neobično važno s obzirom da djeca sve više bremena provode uz razne ekrane. Pas kao kućni ljubimac potiče dijete na aktivniji život. On zahtijeva svakodnevnu šetnju i aktivniju igru. Djeca vole trčati za psom, na taj način dodatno vježbaju, a da toga nisu ni svjesna. On ublažava razinu stresa, djetetu pravi društvo te pruža ogromnu sreću i zabavu. Ne kaže se bez razloga da je pas čovjekov najbolji prijatelj.  Pored toga što je pas dobar prijatelj, zahvaljujući dobrom njuhu, pas može prepoznati upozoravajuće znakove nadolazećeg epileptičnog napada ili niske razine šećera koji dovodi do dijabetičke kome. Psi su sve učestalije uključeni u prevenciju zdravlja djeteta kao i njegovog razvoja.

DOBROBIT ZA RAZVOJ DJETETA

Socijalno-emotivni razvoj

Kad se radi o maloj djeci, uključenost, pozitivni poticaji i prihvaćanje predstavljaju važne momente za izgrađivanje samopoštovanja. Kad ispunjava zadatke primjerene svojoj dobi, to jest kada se zajedno s roditeljima brine o ljubimcu, dijete stječe osjećaj kompetentnosti. No cijeli taj proces ovisi o tome znaju li roditelji koji su zadaci primjereni njihovom djetetu, a koji nisu. Drugi aspekt socijalno-emocionalnog razvoja je empatija, djetetova sposobnost da razumije kako se druga osoba osjeća. Vlasnici ljubimaca pokazuju viši stupanj empatije od svojih vršnjaka koji ga nisu imali. Emocionalna potpora koju ljubimci pružaju ima nekih prednosti u odnosu na potporu koju pružaju ljudi. Ljubimci u ljudima stvaraju osjećaj bezuslovne prihvaćenosti, za razliku od ljudi koji su skloni osuđivanju drugih. Takva iskrena privrženost može biti izvor potencijalne blagodati i užitka koje ljubimci donose djeci.

Kognitivni razvoj

Neki znanstvenici povezuju razvoj kognitivnih funkcija s druženjem djece i njihovih ljubimaca. No ima li zaista osnova za to, mogu li zaista ljubimci potaknuti razvoj kognitivnih funkcija? Posebno se naglašava razvoj govora. Ljubimac funkcioniše kao slušač djetetova govora, ali i kao atraktivni verbalni poticaj, izazivajući komunikaciju u djetetu u formi pohvale, naredbi, hrabrenja i uskraćivanja. No ipak nema stvarnih dokaza koji bi podupirali ove hipoteze.

Jedna od najvećih prednosti odrastanja uz kućnog ljubimca svakako je ta što dijete čini nevjerovatno sretnim. Igra s kućnim ljubimcem podiže razinu serotonina i dopamina koji umiruju um i poboljšavaju raspoloženje. Igranje s kućnim ljubimcem, za to nam nije potrebna nauka, je čista zabava i sigurno će uljepšati dan svakom djetetu. Imati kućnog ljubimca velika je odgovornost za cijelu porodicu. Onog časa kada se odlučujete nabaviti, udomiti ili kupiti kućnog ljubimca, vi dobivate novog člana. Tako se prema njemu trebate i odnositi, jer u pitanju je živo biće.  A kad jednom odlučite, vjerujte, kućni ljubimci donose veliku sreću i radost u svaki dom. Uvuku vam se u srce i tu ostaju zauvijek.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *