20 važnih savjeta za roditelje djece predškolaca

  • Početna
  • tata
  • 20 važnih savjeta za roditelje djece predškolaca

Kada dijete krene u predškolsko, mnogi roditelji pomisle da ono ima podvojenu ličnost budući da tamo rasprema za sobom, sam obuva cipele, ponaša se vrlo odgovorno i djeluje zrelo. Sa druge strane, kod kuće nijedna od ovih navika nije tako istaknuta. Pročitajte 20 važnih savjeta za roditelje djece predškolaca.

Pohvalite dijete kada zasluži

Pohvale su ključne u vaspitanju i stvaranje dobrih navika. Pokušajte da primjetite svaki put kada dijete učini nešto dobro i pohvalite ga lijepim rječima i osmjehom. Djeca vole da ponavljaju ponašanja koja izazivaju vašu reakciju i zbog toga je dobro da primjete da vam lijepe stvari privlače više pažnje od onih ponašanja koja nisu dobra.

Redovno nagrađujte djecu

Ako vaše dijete uvijek bude radilo lijepe stvari radi nagrade, nikada neće znati zašto zapravo čini određene stvari. Međutim, ukoliko napravite sistem i nagrade rezervišete za izuzetne napore i dobro ponašanje, dijete će biti motivisano da sve češće pokušava da vas obraduje nekim lijepim gestovima,

Pretvorite odgovornosti u igru

Ukoliko dijete odbija da uradi nešto što mu je naređeno, pokušajte da to pretvorite u igru. Humor i igre su dva sjajna alata za roditelje. Na primjer, da biste natjerali dijete da samo obuje cipele, svako jutro se na kratko igrajte prodavnice cipela.

Prije prelaska s jedne aktivnosti na drugu – obavijestite dijete o budućoj promjeni

Kada je vrijeme da promijenite aktivnosti, na primjer da isključite TV, da prekinete jednu igru, da krenete kući od prijatelja, obavijestite dijete o tome ranije. U predškolskom djeca znaju kada će doći promjene i imaju vremena da završe ono što trenutno rade, zbog toga im takav sistem prija.

Podsticanje saradnje

Svaka predškolska grupa izgleda slično: djeca mirno sjede u krugovima, formiraju redove, podižu ruku kada žele da govore, dijele sve što imaju sa drugom djecom. Mnogi roditelji se pitaju kako je njihovo dijete u ovom okruženju tako disciplinovano. Ovu saradnju nastavnici lako podstiču stalnim pričama o drugarstvu i važnosti zajedničke igre i aktivnosti. Razvijanje rutina je takođe jedna od vrlo važnih stvari za podsticanje saradnje.

Podstičite timski rad

Ukoliko se vaše dijete buni kada treba da podijeli igračke sa drugom djecom, postavite tajmer i neka se svako od njih igra sa tom igračkom dok tajmer ne zazvoni.  Tako će djeca poštovati drugu djecu i željeti da sarađuju i sa vama i sa drugom djecom.

20 važnih savjeta za roditelje: Razvijajte rutine

Djeca sarađuju jer znaju šta se od njih očekuje i prate istu rutinu svaki dan. Tako brzo nauče šta bi trebalo da rade, a već nakon nekoliko dana djeci više nije potrebno ni podsjećanje za to šta se od njih traži.

Dajte djetetu izbor

Ukoliko dijete odbjje da sjedi za stolom i jede, ponudite mu poslasticu u zamjenu za mirno sjedenje. Možda u početku djeca ne prave prave izbore koje vi očekujete, ali na kraju će ipak učiniti što ste mu rekli jer će mu to obezbijediti ono što želi.

Izbjegavajte postavljanje uslova

Ukoliko često koristite uslovne rečenice, onda sugerišete da postoji mogućnost da dijete neće učiniti to što treba da učini. Umjesto riječi „ako“ koristite riječi „kad“. Na primjer: Kad pokupiš igračke, idemo u park.

Dajte prednost igri

Vaspitači ponavljaju da su djeca sve manje sposobna da budu maštovita nego prije nekoliko decenija. Veliki broj dječijih aktivnosti dešava se pod roditeljskom kontrolom  i djeca nisu slobodna da maštaju. Opustite se i kažite djetetu da ide i da se igra. Ne morate da ga zabavljate vi sve vrijeme, pustite ga da ponekad samo osmislii igru.

Muzika uz obaveze

Postoji razlog zašto mnogima treba muzika i ritam da bi uspješno izvršili svoje zadatke. Muzika može učiniti da djetetu bude zabavno dok rasprema igračke, pakuje odjeću ili sklanja bojice sa stola.

Pustite djecu da sama riješe sukobe

Umjesto da pokušavate da rješite svaki dečiji sukob, shvatite da je normalno da se djeca ponekad svađaju. Udaljite se i pustite ih da riješe svoje probleme. Nećete uvijek biti tu kada ono bude imalo problem i važno je da naučite dijete kako samo da se snađe.

20 važnih savjeta za roditelje: Slušajte djecu

Slušajte pažljivo šta vam dijete poručuje. Možda vam je reklo koje obaveze su mu naporne, a koje voli da izvršava. Na ovaj način možete pomoći djetetu da savlada i one zadatke koji su mu zahtevniji.

Efektivna disciplina

Rijetko kada roditelji ne koriste tajm-aute, a vaspitači ih gotovo nikada ne koriste. Možda je bolje osloniti se na vaspitačku metodu.

Uvjerite se da dijete zna zašto treba da se ponaša dobro

Sama nagrada nije dobra motivacija za dobro ponašanje. Pričajte sa djetetom i uvjerite se da je ono svjesno svih beneficija koje ostvaruje primjernim ponašanjem.

Ometajte dijete kada radi nešto što ne smije

Mirnim putem spriječite dijete da uradi ono što ne smije. Na primjer, kada ga uhvatite kako skače po krevetu, odvratite ga od toga pitanjem da li želi da crta sa vama ili da čitate neku priču.

Oslobodite dijete stresa od rastanaka

Ukoliko dijete burno reaguje kada treba da se odvoji od vas, dajte mu nešto opipljivo što će ovaj trenutak učiniti mirnijim. Na primjer, dajte mu svoju sliku ili mu izrežite srce od papira koje će držati uz sebe. Ukoliko ima nešto što fizički postoji kod njega, to mu može pomoći da se dijete osjeća manje anksiozno.

Forsirajte ispravljanje grešaka

Ukoliko je dijete crtalo po zidu, ne treba sami to da brišete. Uključite dijete u taj proces.

Neka disciplina uvijek bude na prvom mjestu

Ukoliko želite da ukrotite loše ponašanje svog deteta, reagujte čim se ono ponaša loše. Neki roditelji često koriste frazu „pričaćemo kada stignemo kući“. Međutim, to nije efektivno jer rizikujete da dijete zaboravi na incident.

I vi i vaš partner treba da učestvujete u stvaranju discipline na isti način

Ukoliko se način vaspitanja djeteta kod vas i vašeg partnera bude razlikovao, dijete će naći način da sprovodi svoje loše ponašanje kada jedno od vas nije prisutno.

Budite dosljedni

Kada jednom primjetite da dijete nešto radi pogrešno i da se ponaša loše, to ponašanje uvijek sankcionišite. Ukoliko jednom dijete osjeti da niste zadovoljni određenim ponašanjem, a sljedeći put vi na to prećutite, šaljete djetetu pomješanu poruku.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *