Kako se naspavati pored novorođenčeta?

Svi novi roditelji znaju koliko je teško odspavati onih minimalnih sedam sati sna u toku noći sa bebom. Neka istraživanja su pokazala da mame i tate jako loše spavaju u toku prva tri mjeseca života njihove bebe što i nije iznenađujuće. Iako je sasvim normalna, ova pojava može izazvati ozbiljnije probleme kao što su problemi sa koncentracijom, loše raspoloženje i povećan rizik od postporođajne depresije. Kako biste to izbjegli, otkrivamo vam  kako se naspavati pored novorođenčeta.

Kako se naspavati pored novorođenčeta

Koristite pumpu za izmlazanje

Kada se beba rodi, ona prvih nekoliko mjeseci jede na svaka dva do četiri sata. Ukoliko je dojite, to znači da ćete morati da ustanete svaki put kada je beba gladna. Nekoliko nedjelja takvog života sigurno bi dovelo do velike iscrpljenosti. Za još nekoliko sati spojenog sna, uvedite flašicu kada beba napuni 3 do 4 nedjelje. Uveče nahranite bebu i izmlazajte mlijeko i neka sljedeće buđenje preuzme vaš partner. To znači da možete spojiti više sati sna nego kada morate da dojite što može djelovati kao pravo čudo.

Ukoliko nemate dovoljno mlijeka, ili ukoliko imate problem sa začepljenim kanalima, ova strategija vam može izazvati probleme, te budite oprezni.

Pripremite se za rano spavanje čim nahranite bebu

Ako stalno dojite, vašoj bebi nakon nekog vremena neće trebati mnogo vremena za to. Vaše mlijeko sadrži aminokiselinu koja pomaže bebi da brzo zaspi nakon obroka, a vaše tijelo takođe proizvodi hormone kada dojite koji će vam pomoći da se opustite i zaspite. Pokušajte da iskoristite ove informacije i minimalizirate sve što vas može ometati. Neka beba bezbjedno spava u krevecu blizu vašeg kreveta, tako da poslije hranjenja lako možete da je udobno smjestite, a i sami da nastavite da spavate. Veoma je bitno da bebu ne ostavljate da spava u svom krevetu.

Recite partneru da vam je potrebno slobodno veče

Kada bebu hranite na flašicu, to vam omogućava da dijelite obaveze oko hranjenja sa svojim partnerom. Čak i jedno veče čvrstog sna u kontinuitetu pravi ogromnu razliku kada je u pitanju opšte fizičko i mentalno zdravlje.

Ukoliko bebu hranite dohranom, onda vam je jasno da je ova mogućnost lako izvodljiva. Međutim, ukoliko bebu dojite ili se izmlazate, to takođe može biti uspješno, ali ćete morati ipak da prekidate san i izmlazate mlijeko tokom noći.

Kako se naspavati pored novorođenčeta: Spavajte u odvojenim sobama

Nekada smjene obaveza između vas i vašeg partnera nisu dovoljne da se obezbjedi kvalitetan san. To može biti poseban problem ako ste navikli da se budite na svaki zvuk koji beba napravi. Ukoliko vam je potreban čvrst san, pomoći će vam da spavate u odvojenoj sobi, a da vaš partner spava u sobi sa bebom. Ukoliko dojite, partner može donijeti bebu do vas, a zatim je vratiti u drugu sobu da spava.

Pokušajte da na spavanje idete kada i beba, 19-20 sati kako biste sebi omogućili što više sna. Ovo može djelovati teško jer se uvijek čini da postoji još nešto što treba da se uradi, ali sjetite se da sve poslove možete završavati kada ustanete. Najbitnije je da se ponekad i vi odmorite.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *