Zašto bebe stežu pesnice?

Svi koji su ikada vidJeli novorođenće znaju da bebe stežu pesnice. Šaka stisnuta u pesnicu je jedan od nekoliko refleksa novorođenčeta koji se ispoljava u prvim nedJeljama nakon rođenja. Ovo je normalna reakcija kod beba i jedan od nekoliko pokreta koje bebama pomažu da razviju fine motoričke sposobnosti kasnije. Pročitajte više o tome zašto bebe stežu pesnice.

Zašto bebe stežu pesnice?

Kada se beba rodi ona se raznim pokretima privikava na novu okolinu punu zvukova, svjetlosti i dodira. Sa tim privikavanjem dolazi i mnoštvo fizičkih reakcija između kojih je i stiskanje pesnica. Ovaj vrlo primitivan pokret naziva se i hvatanje dlana i pokreće se blagim maženjem bebinog otvorenog dlana. Beba odmah stiska pesnicu kao odgovor na vaš pokret. Ovo je prirodna tendencija i jedna od nevoljnih pokreta koje pravi većina beba.

Dakle, stisnute pesnice su neurološka pojava koja se javlja i pokazuje da se nervni sistem vaše bebe razvija. Čvrste pesnice i savijeni laktovi, ruke i noge takođe su neke od navika koje su joj ostale iz vremena u materici. Gladne bebe takođe stiskaju pesnice, a to može biti i znak grčeva.

Nema potrebe da navodite bebu da opusti pesnice jer će ovaj refleks sam nestati kada beba bude imala pet do šest mjeseci. Ako mislite da su bebine šake u pesnicama zbog stresa ili grčeva, pokušajte da je umirite povijanjem, pjevanjem ili šuškanjem. Ukoliko je beba gladna, ponudite joj mlijeko. Možete se iznenaditi kada vas beba jako uhvati za prst, a sličan pokret možete izazvati i na stopalima, kada će na vaš dodir beba reagovati uvijanjem prstiju.

Nema potrebe da brinete zbog ovog refleksa, on je sasvim prirodan. Vodite dijete na redovne preglede gdje će doktor svaki put između ostalog provjeravati i bebine reflekse kako bi se uvjerio da je sa bebom sve u redu. Kada beba prestane da stiska pesnice, polako će početi da napreduju njene motoričke sposobnosti.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *