Šta kada beba ne voli da je nosimo ili mazimo?

Najveći broj beba uživa u toplom, bliskom fizičkom kontaktu sa roditeljima, braćom i sestrama. Zbog toga, roditelji uglavnom misle da će moći da utješe svoju bebu držanjem, grljenjem, poljupcima i maženjem. Međutim, neke bebe jednostavno ne smatraju da je držanje u rukama, maženje ili ljubljenje umirujuće. Takve bebe odbacuju i negoduju svaku vrstu stezanja i umjesto da samo spuste glavu na rame roditelja one svojim rukama i nogama odguruju njihovo tijelo. Šta kada beba ne voli da je nosimo ili mazimo?

Šta kada beba ne voli da je nosimo ili mazimo?

Kao što smo rekli, većina beba uživa u fizičkom kontaktu, međutim, neke bebe to može učiniti bijesnim. I što više roditelji pokušavaju da ih prigrle, to će se beba osjećati više uznemireno i ljuto. Zbog ovakvog ponašanja mnogi roditelji su zabrinuti.

Ovakve bebe uglavnom više cijene kontakt očima nego maženje i grljenje. Priča i pogledi su im sasvim dovoljni. Ako beba pokušava da pobjegne iz vaših ruku ili vas odguruje, nemojte je sprječavati već je pustite i njegujte njena osjećanja. Umjesto da budete povrijeđeni zbog toga što beba jednostavno ne voli da se grli, ostavite je na krevet i lezite pored nje, pričajte joj i dajte joj priliku da vam proučava lice. Bebe vole da gledaju lica svojih roditelja i smiju se kada im nešto govorite. Bebe koje ne vole da se ona beba koja ne voli da je nosimo ili mazimo vjerovatno više voli ovaj tip zabave.

Ako čeznete za tim da mazite, nosite i grlite bebu, uradite to dok je zauzeta nečim drugim, na primjer dok joj mijenjate pelene, dok je hranite ili vozite u kolicima. Tada, kada su joj druge stvari u fokusu beba može lakše prihvatiti vaše trenutke milovanja i ljubavi, a da se ne osjeća zatočeno u vašim rukama. Ukoliko joj se igrate sa prstima, sa nogama, mazite po stomaku, beba može biti oduševljena jer se neće osjećati zatočeno, već slobodno, a vi u tome možete uživati kao i u trenucima milovanja.

Nemojte potpuno prestati da nosite svoju bebu, već joj povremeno dajte šansu da joj se to svidi.  Ponekad je nosite, mazite i ljubite, ali kada ona pokaže prve znake negodovanja, budite spremni da je spustite. Još jedan dobar način da ponekad mazite bebu koja ne voli da je nosimo ili mazimo je ples uz muziku sa bebom u naručju jer će ona tada biti opčinjena vašim pokretima, a ne time što ste je uzeli u naručje.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *