Šta tate mogu da očekuju u prvim danima sa bebom?

  • Početna
  • tata
  • Šta tate mogu da očekuju u prvim danima sa bebom?

Kada beba uđe u kuću, sav red i organizacija kao da budu izbačeni kroz prozor. Mama je usmjerena na bebu i njene potrebe i uz to se bori sa svojim oporavkom, a to znači da je vrijeme da većinu obaveza preuzme – gospodin Tata! Možda djeluje da su tate izvukle lakši dio posla, ali onima koji ozbiljno shvataju roditeljstvo predstoje i te kako burni dani.

Šta čeka tatu kad beba stigne kući?

U godini u kojoj beba stiže u kuću, godišnji odmor se čuva upravo za prve dane po izlasku iz porodilišta. U idealnoj situaciji, vi ćete tako na raspolaganju imati čak mjesec dana (tri nedjelje odmora i nedjelju dana koje dobijate na rođenje djeteta), dovoljno da pomognete svojoj supruzi i upoznate navike svog djeteta. Mami će to biti od nemjerljive pomoći, a tate ćete žaliti za trenucima s bebom kada se jednom vrate na posao.

Tata ili potrčko?

Kada napokon uspijete da preživite svu tu neizvjesnost porođaja i dobijete vijesti da su vaša žena i dijete dobro, i dalje ne uspijevate da odahnete. Valja obavijestiti rodbinu i organizovati proslavu. Samo što to skinete sa svojih pleća, moraćete da trčite u porodilište da odnesete novopečenoj mami sve što joj je neophodno i, ako budete imali sreće, da na monitoru vidite svoje čedo. A potom, ako je sve prošlo kako treba, biće vam javljeno i da za samo dan ili dva mama i beba stižu kući… i na vama je da pripremite sve. Da biste uspjeli da se organizujete, jako je važno da odredite prioritete:

*Spremite auto kojim ćete ići po mamu i bebu, pa postavite i korpu za iznošenje ili jaje u njega.

*Provjerite sa suprugom šta joj je sve potrebno za izlazak iz porodilišta, pa i to spakujte (i odmah stavite u auto).

*Provjerite dokle ste stigli sa bebi-opremom, ako je ostalo nešto što vam je neophodno u prvih nekoliko dana, obavezno to kupite (pelene, krema, bebi-kozmetika, sredstva za održavanje pupka…).

*Spemite kuću. Za bebu je jako važno da stigne u čisto, jer ona nema razvijen imunitet.

*Pripremite bebin krevetac.

*Iskuvajte flašice i cucle ako budu bile potrebne.

Ne zaboravite cvijeće

Vaša supruga je upravo prošla – i fizički i mentalno – veoma iscrpljujuć događaj i čeka je još teži zadatak kod kuće. Mali znak pažnje, kao što je buket cvijeća, mnogo će joj značiti, a vama će sigurno donijeti dodatne poene.

Obezbijedite pomoć 

Prvi dani sa bebom su naporni i za mamu i za tatu i nije zgoreg da imate pomoć. Jer treba se navići na novog člana porodice, supruga se oporavlja od porođaja, a obaveza je nikad više. Morate samo voditi računa da osoba sa kojom se dogovorite da vam pritekne u pomoć mora zaista ozbiljno shvatiti svoj zadatak. Ako su u pitanju bake, unaprijed im recite da ćete o bebi brinuti supruga i vi, a da vam je pomoć potrebna samo u kući. Bake su sklone tome da se zanesu i posvete bebi, te zaborave svoj osnovni zadatak.

Važan je mir

Dok se ne naviknete na novog člana porodice, važno je da vi, vaša partnerka i beba (djeca) imate svoj mir i intimu. Da možete da se organizujete tačno onako kako želite i da se opustite u mjeri u kojoj vam je to potrebno. To isključuje posjete, duge i brojne telefonske pozive i slična ometanja, pa makar ona bila i iz najbolje namjere.

Pomažite, nema izgovora

U ovim danima nemojte se voditi time koje poslove volite ili ne volite. Supruzi je potreban oporavak, a najlogičnije je da je odmijenite vi. Pripremite se za dane kuvanja, spremanja, pranja veša i peglanja i brojne nabavke. Takođe, budite tu da novopečenoj mami dodate bebu, pomognete joj da se obuče ili ustane iz kreveta i spremi se za podoj. Kada sve prođe, slobodno možete da gunđate da ste umorni. Zaslužili ste!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *