Spavanje kod beba

Spavanje kod beba

San kod beba predstavlja jedan od najvećih izazova za roditelje. Svaka beba se prilagođava i reaguje na okruženje, što dovodi do toga, da je ritam spavanja i interval drugačiji nego kod drugih. Mogu spavati čak i do dvadeset sati dnevno, što i te kako ide na ruku roditelja. Prosjek spavanja u toku prvih nekoliko mjeseci kod beba je između četrnaest i dvadeset sati dnevno. Za kvalitetan i bezbjedan san, najbolje je koristiti krevetac. Kada je beba na leđima, znajte da je to idealan položaj. Ostalo je samo da pronađete adekvatne uspavanke za bebe za laku noć. Sve je spremno da vaš bebac utone u san.

Postoji još nekoliko stavki na koje bi trebalo obratiti pažnju, a tiču se okruženja i prostorije gdje beba spava.

  • Kolijevke i kreveci bi trebalo da budu prazni
  • Nemojte da koristite jastuke, niti teške prekrivače
  • Bebe nemojte prekrivati nikada preko glave
  • Ambijent prostorije gde beba spava neka bude bez duvanskog dima
  • Potrudite se da beba što manje spava u polusjedećem položaju (auto-sedišta i nosiljke)
  • Dušek neka bude tvrd i ravan, a posteljina zategnuta

Kada ste sve to spremili i obezbijedili, došao je red na uspavanke za bebe i malu djecu.

Zašto su važne priče za decu i bebi uspavanka?

Bebe se razvijaju zadivljujuće brzo. Već smo pomenuli da na sam razvoj bebe utiče dosta stvari, a najvažniji su ljubav i bliskost. Dodir i glas majke je među prvim stvarima na koje se beba navikava i prepoznaje. Ova čula umnogome doprinose smirenju deteta i preduslov su za miran san, kao i razvoj. Kako se beba više razvija, dodir vidi kao utočište u kome ne postoji ništa drugo, osim sigurnosti i ljubavi.

Poput čula dodira, beba brzo počinje da prepoznaje glas svojih roditelja. Za nju to predstavlja oazu mira u kojoj se osjeća lagodno i zaštićeno. Zbog toga, pjesme za bebe su savršen način kako vaši mališani da budu srećni. Dječija uspavanka utiče pozitivno i smiruje dete. Efekat je bolji i jači, ako glas koji izvodi uspavanku prepoznatiljiv. Uspavanke za bebe se razlikuju u ritmu i prema melodiji. Konstantnim izvođenjem pesmica za decu, utičite i doprinosite na kvalitetniji razvoj govornih sposobnosti u budućnosti.

Uspavanke za bebe

Uspavanke imaju umirujuće i nježne tonove. Ništa ne može zamijeniti ton majčinog glasa koji pjevuši neku od pjesmica za bebe. Barem danas nije teško pronaći pjesmice i uspavanke za bebe i malu djecu. Internet je pun raznih numera koje možete iskoristiti za uspavljivanje.

Ako i ne nađete nešto, što vam odgovara, uvek možete sami da smislite neke pjesme za bebe. Svakodnevnim pevušenjem kod djeteta se razvijaju različite sposobnosti:

  • Centar za govor
  • Centar za koordinaciju
  • Pokrete jezika i usana
  • Vokabular

Pjevajte uspavanke svakog dana

Sa djecom se samo jednom prolazi proces odrastanja i razvoja. Ti trenuci i momenti su temelj u daljem razvoju bebe. Uspavanke za bebe  pružiće sigurnost i umiriti dijete ako je tužno. Napravite sami rutinu u pjevanju uspavanki, jer na taj način vaša beba će znati da je svakog dana i u svakom trenutku voljena. U jednom momentu, vaš bebac će zajedno s vama zapjevati i neće biti kraja vašoj sreći.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *