Skok u razvoju – zašto se dešava i kad?

Tokom prve godine bebinog život često se dešavaju skokovi u razvoju. To umije i može da zbuni roditelje, jer se bebe brzo razvijaju i rastu. Dolazi do promjena koje mogu da utiču na bebino raspoloženje.

Postoje različiti simptomi koji ukazuju da se dogodio skok u razvoju. U nastavku teksta saznajte kako da prepoznate skok u razvoju i zbog čega se dešavaju.

Šta su skokovi u razvoju bebe?

Skok u razvoju kod beba je period kada mališani prolaze kroz velike promjene koje se odnose na njihovu visinu i težinu. Promjene nisu nužno fizičke, već mogu biti i savladavanje neke nove vještine. Najčešće je to sjedenje ili puzanje.

Mnogi ljudi su zabrinuti, ali skokovi u razvoju su normalna pojava.

Kako skokovi utiču na razvoj bebe?

Prema ponašanju bebe mogu se ustanoviti simptomi skoka u razvoju. Bebe sve češće mijenjaju raspoloženje. Takođe, remeti se ritam spavanja.

Takođe, apetiti može da se uveća ili smanji. Uglavnom je apetit izraženiji i beba sve više traži hranu, jer njeno tijelo dobija na težini i raste.

Za simptome skoka u razvoju karakteristično je što kod bebe sve deluje normalno. Nema mokrih pelena, sita je i nema nikakvih naznaka da joj nešto treba. Ako uočite sve ove stvari i one se poklapaju sa periodom kada se skokovi u razvoju mogu očekivati, najverovatnije se o tome radi.

Kada se skokovi u razvoju javljaju?

Skok u razvoju je drugačiji kod svake bebe. Postoji neki okviran vremenski period kada se mogu očekivati, to je najčešće u ovim periodima.

  • Od 1. do 3. nedelje
  • Od 6. do 8. nedelje
  • 3 mjeseca
  • 6 mjeseci
  • 9 mjeseci

Zbog čega se dešavaju skokovi u razvoju bebe?

Skok u razvoju javlja se zbog toga što dolazi do formiranja kostiju, mozga i bebinih mišića. U ovom slučaju genetika može odigrati veliku ulogu. Od nje može zavisiti način razvoja, ali ona svakako nije jedini faktor.

Na razvoj bebe može uticati sredina odrastanja, način ishrane i sam period trudnoće. Za napredovanje i rast bebe uvek se uzima prosjek, zato nemojte brinuti ako vaša beba ne potpada u tu grupu.

Skokovi u razvoju mogu trajati nekoliko dana, pa sve do više nedelja. Uglavnom zavisi od bebe do bebe. Ako se dogodi nešto veći skok u razvoj, to može potrajati duže, jer je potrebno da se baba navikne na novonastalu situaciju.

Kako utvrditi da je u pitanju skok u razvoju, a ne nešto drugo?

Uglavnom se to vidi po bebi, koja osim povećanog apetita, traži više pažnje. Simptomi skoka u razvoju karakteristični su za period kada je beba prehlađena. S tim što sada nema temperature i drugih naznaka prehlade. Upravo to može biti pokazatelj da je došlo do skoka u razvoju kod bebe.

Ako idete redovno na preglede, najverovatnije će vam i sam pedijatar ukazati na to. Najbitnije je da beba bude zdrave, skok u razvoju kod beba je samo faza odrastanja.

Šta možete da radite kad je beba u ovoj fazi?

Postoji nekoliko stvari koje možete da učinite kada se pojavi skok u razvoju.

Hranite bebu kada je gladna

Nemojte obraćati pažnju kada ste prethodno nahranili bebu. Beba je gladna i morate je nahraniti.

Pomozite bebi da zaspi

Ritam spavanja sada se mijenja. Vaše je da se potrudite i ne dozvolite velike promjene. Nije jednostavno to uraditi, ali ni nemoguće. Važno je da date sve od sebe.

Budite strpljivi i puni ljubavi

Zbog naglog skoka u razvoju, nepohodno je da svojim pristustvom i pažnjom umirite bebu. To će uticati na njeno raspoloženje.

Brinite o sebi

Vodite računa da kada dođe do skokova u razvoju, povedete računa i o sebi. Ovaj period može biti veoma naporan po roditelje. Najvažnije je da se odmarate i opuštate kada god ste u mogućnosti, jer beba zavisi od vas. Vi morate da budete dobro.

Obratite pažnju na bebino zdravlje

Ako uočite sve pomenute simptome, nije na odmet i obratiti pažnju na cjelokupno zdravlje bebe. Povedite računa, jer možda postoji problem koji isprva niste primijetili.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *