Pupčana vrpca: Koliko dugo je vezana za bebu i kako da brinem o njoj?

  • Početna
  • mama
  • Pupčana vrpca: Koliko dugo je vezana za bebu i kako da brinem o njoj?

Nakon porođaja, pupčana vrpca ostaje uz bebu još neko vrijeme. I za to vrijeme morate da vodite računa o njoj kako ne bi došlo do komplikacija. Evo kako da to učinite.

Pupčana vrpca: Zašto je važna briga o njoj?

Njega sprečava infekciju dijela pupčane vrpce koja ostaje vezana za vašu bebu. Pupčana vrpca u trudnoći isporučuje kiseonik i hranljive materije potrebne da bi vaša beba mogla da raste. Nakon rođenja, vrpca se zateže i siječe ostavljajući dio vezan za vašu bebu. Ljekari će staviti stezaljku na pupčanu vrpcu, ali to neće povrijeđivati ni vas ni bebu.  Ona na kraju otpada  i formira pupak.

Koliko dugo pupčana vrpca ostaje pričvršćena?

Preostali dio pupčane vrpce obično ostaje pričvršćen 5 do 10 dana nakon porođaja. Tokom ovog perioda, vrpca se suši, skuplja i postaje crna. Ponekad, naročito u danima pre nego što otpadne, vrpca može malo da curi i da ostavlja tragove na odjeći vaše bebe. Ovo je normalno i nema razloga za brigu. Najbolje je sa pustite vrpcu da otpadne prirodno. Ponekad kada vrpca otpadne, postoji malo krvarenje na mjestu pupka. Ovo je normalno  i trebalo bi da krvarenje brzo prestane.

Kako da njegujem pupčanu vrpcu?

Prije nego što dodirnete područje pupčane vrpce, dobro operite ruke. Zatim možete nježno obrati pupčanu vrpcu kao dio uobičajene rutine kupanja bebe.

Uputstvo za pranje: 

  • Koristite samo vodu i pamučne jastučiće da biste oprali ovo područje
  • Ne morate koristiti antiseptike i posebne kreme
  • Pažljivo osušite područje oko vrpce. To možete nježno učiniti peškirom ili mekom krpom.
  • Možete i ostaviti područje da se osuši ako nije previše hladno.
  • Ako urin i ili kaka dospiju na pupčanu vrpcu, možete koristiti blagi sapun da bi je oprali.
  • Nemojte prekrivati pupčanu vrpcu pelenom. To omogućuje da se ona osuši na vazduhu. Nema potrebe da koristite ljepljive flastere ili zavoje jer se time zaustavlja protok vazduha oko vrpce.
  • Osim kada perete vrpcu, pokušavajte da je ne dirate. Sama će otpasti.

Koliko vremena je potrebno da pupak zaraste?

Pupak vaše bebe bi trebalo da zaraste za nekoliko dana. Normalno je da malo curi ili krvari nakon što pupcana vrpca otpadne. Međutim, ako postoji kontuirana ljepljivost ili iscjedak, trebalo bi da porazgovarate sa ljekarom.

Nekad se desi da pupak ne zaraste u potpunosti i da se preko mjesta pupka formira vlažno crveno tkivo koje može da formira malu kvržicu. Ovo se naziva granulom i obično je bezopasan.

Kako da znam da li je pupčana vrpca inficirana?

Znaci infekcije uključuju crvenilo, otok, ljepljivost i loš miris. Beba takođe može pokazati opšte znake lošeg stanja poput groznice, loše ishrane i pospanosti.

Dakle, sem pranja pupčane vrpce oko nje nema mnogo brige. Potrebno je da joj dopustite da se osuši. Ni u kom slučaju nemojte vući pupčanu vrpcu. Ona će sama otpasti u roku od nekoliko dana.

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *