Odgoj djece: Da li se vratiti na posao ili ostati kod kuće?

  • Početna
  • tata
  • Odgoj djece: Da li se vratiti na posao ili ostati kod kuće?

Kada je odgoj djece u pitanju, roditelji se često susreću sa tim da li je bolje vratiti se na posao nakon isteka porodiljskog ili ostati kući sa djecom. Evo šta treba da uzmete u obzir.

Odgoj djece: Da li se vratiti na posao ili ostati kod kuće?

Razmišlljanje o tome da napustite posao može biti uzbudljivo, ali i zastrašujuće. Međutim, mnogo toga treba uzeti u obzir kada razmišljate o ovome. Veliki je izazov uskladiti obaveze prema poslu i brigu o djeci. Razgovarajte sa svojim partnerom o svojim finansijama, ciljevima u karijeri i drugim faktorima prije nego što donesete odluku.

Odgoj djece: Prednosti i mane ostanka kod kuće

Mnogo je prednosti, ali i izazova ukoliko odlučite da ostanete kod kuće. U tom slučaju, djetetu možete pružiti individualnu njegu i pažnju u okruženju koje vi kontrolišete. Ali sa druge strane, vi ste odgovorni za kreiranje struktura i pronalaženja načina za učenje društvenih vještina. Osim toga, dijete će imati potrebu za socijalizacijom, stoga morate da organizujete djetetu vrijeme za igru sa drugom djecom. Takođe, ova potreba za socijalizacijom može uticati i na vas. Roditelj koji ostane kod kuće može osjećati usamljenost, stres, pa čak i depresiju zbog nedostatka interakcije sa odraslima.

Drugi veliki izazov jesu porodične finansije. Prelazak domaćinstva sa dva primanje na jedno može da bude problematično s obzirom na troškove koje dijete donosi sa sobom. Ovo zahtjeva dobro razrađen finansijski plan i prilagođavanje može potrajati. Istina je da nema pogrešne odluke. Neki ljudi se bolje osjećaju ako održavaju ravnotežu između posla i poslovnog života, dok neki uživaju u tome da budu kući sa svojom djecom cijeli dan.

Šta treba uzeti u obzir prilikom ove odluke?

Svaka porodica živi u različitim okolnostima i svaka od njih će imati posebne razloge o kojima treba da razmisle. Međutim, evo nekoliko uobičajenih faktora o kojima treba razmisliti.

Finansije
Postoji zabluda da samo imućni roditelji mogu da priušte da ostaju kući sa djecom. Međutim, mnoge druge porodice su u stanju da razrade funkcionalni sistem. Sjedite sa partnerom i saberite prihode koje biste dobijali ako jedan roditelj odustane od posla.  Provjerite kako biste u tom slučaju bili zdravstveno osigurani.  Takođe, ovo bi moglo značiti odricanje od luksuznih tretmana i potrošnji. To ne mora da znači da ih neće biti, ali će ih moda biti u manjoj mjeri.

Karijera

Ukoliko napravite pauzu od nekoliko godina u karijeri, to ne znači automatski da nećete moći nastaviti tamo gdje ste stali. Mnogi roditelji koji ostanu kod kuće izoštravaju svoje poslovne vještine tokom boravka kod kuće. Održavanje kontakta sa kolegama, pohađanje kurseva za profesionalno usavršavanje, mogu biti od pomoći.

Vrijeme provedeno sa djecom
Jedna velika prednost je što ćete imati dovoljno vremena sa djecom, ali to ne mora da vas ograničava ostankom u četiri zida. Dane možete ispuniti odlaskom u park, izletima, zajedničkim igrama i slično. Vrijeme provedeno sa djecom će vas naučiti novom setu vještina poput fleksibilnosti, kreativnosti i strpljenju.

Samo vi možete donijeti odluku koja je ispravna za vašu porodicu. Ostanak kod kuće može biti dobro rješenje ukoliko imate sve uslove za to. Sa druge strane, ako želite da radite, nema razloga da se osjećate krivim za to.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *