Novorođenče u prvoj nedjelji života

Ima li ljepšeg momenta, nego kada se gledate s vašom bebom oči u oči? Jedan potpuno nov svijet je pred vama. Postoje razne situacije u kojima će vaša beba u prvoj nedjelji pravite pokrete, a to su najčešće uticaj okruženja i jaka svjetlost.

Na razvoj vaše bebe u prvoj nedjelji dosta utiče samo prisustvo majke. Novorođenče je tokom trudnoće naviklo na otkucaje srca majke, kao i glas. Često će se događati, da vas vaša beba u prvoj nedjelji traži pogledom. Na taj način, ona dobija osjećaj sigurnosti koji je neophodan na samom početku. Jedna od stvari na koje se treba obratiti pažnja je malo zapušen nos. To ne znači nužno da se radi o samoj prehladi, već predstavlja proces navikavanja bebe na vazduh kod kuće.

Isto tako, možete očekivati da vaša beba u prvoj nedjelji traži više hrane. Sasvim je normalna pojava, da dojite bebu više puta tokom dana. Nemojte da vas pokoleba rutina ishrane i spavanja, to je takođe proces i razvoj vaše bebe u prvoj nedjelji koji može potrajati, a u jednom momentu će sve ustaliti.

Što se tiče pupčanog patrljka, on uglavnom otpada za sedam do deset dana. Vrlo je moguće da se to dogodi ranije, takođe i kasnije. U kom momentu će se rana zatvoriti, zavisi od zrelosti bebe i adekvatne obrade rane. Povidon jod se smatra najboljim sredstvom za obradu, nakon čega zaštite ranu sterilnom gazom. Dok ne dođe do potpuno sanacije, preporuka je da izbjegnete kvašenje pupka i neka ostane suv.

Količina pelena koju ćete potrošiti je dosta velika, zato je čest odlazak u nabavku naporan. Usmjerite se na kupovinu preko interneta. Vaša beba u prvoj nedjelji se nalazi na listi prioriteta. Vidite da vaše aktivnosti budu u manjim količinama, poput viđanja sa ljudima. Usmjerite se na odmor i spavanje, jer je to ključ da ne budete iscprljeni i pratite razvoj vaše bebe u prvoj nedjelji.

Vidjećete i sami šta su prioriteti kada ste kod kuće, a što može da sačeka i obavezno se time vodite. Vaša beba u prvoj nedjelji sigurno ne mari, ako neki komad garderobe nije na pravom mjestu. Zato nemojte ni vi, nered može da čeka. Hranite se dosta, snaga je neophodna za majku i razvoj vaše bebe u prvoj nedjelji. Nema razloga da se libite da zatražite pomoć, prihvatite svaku koja vam se nudi jer ćete na taj način sebi dosta olakšati sve.

Isto što treba napomenuti, a važno je za majke, postoji mogućnost da se osjećate loše i niste srećni. Ovo je situacija gdje majke dosta brinu i osjećaju krivicu. Znajte da je to problem sa postporođajnom depresijom, koja je sasvim česta i normalna pojava, ali svakako rješiva stvar. Nema razloga za brigu, tako da se prepustite uživanju i razvoju bebe u prvoj nedjelji, koja će svakako proći za tren oka.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *