Novorođenče – Prvi bebini dani kod kuće

Došao je i taj trenutak nakon devet mjeseci iščekivanja. Beba je došla u vaš život i to je jedinstveno iskustvo za roditelje. U proteklom periodu ste pročitali hiljade tekstova i savjeta na temu razvoj novorođenčeta. Nema razloga da brinete kako ćete i šta uraditi, opustite se i idite korak po korak.

Sam period adaptacije je dug, kako za roditelje, tako i za novorođenče. Za sam razvoj novorođenčeta, pobrinuće se sopstveni organizam bebe. Sama beba će početi da jede, kašlje, kija i polako će dolaziti u kontakt i sa drugim stvarima, poput hladnoće, zvukova, svjetlosti i drugih. Sve pomenute stvari su nove i nepoznanica, ali potpuno prirodne u periodu razvoja novorođenčeta. Mnoge roditelje brine učestalo plakanje bebe, što je potpuno razumljivo. Međutim, treba znati da je to način, kako bebe izražavaju osjećaj neprijatnosti i nezadovoljstva. Kroz plač, novorođenče šalje poruku i govori da je pospano, gladno ili mokro. Kada se zadovolje potrebe bebe, ona je mirna i spava.

Nemojte se brinuti i pančiti, ako kojim slučajem primijetite neke stvari koje vam djeluje čudno i zabrinjavajuće. Često se događa, da je to potpuno bezazleno. Najbolje je obratiti se pedijatru ili pitati patronažnu sestru. Najčešće je to slučaj kod neiskusnih roditelja, koji se prvi put nalaze u ovakvoj situaciji. Jednom kada prođete sve to, svaki sledeći put ćete sami rješavati sve.

U početku, sve nedoumice za razvoj novorođenčata otkloniće vam patronažna sestra. Kada vas posjeti, pokazaće kako se beba njeguje, kako se kupa i obrađuje pupak. Takođe je važno da dojite bebu. Nema boljeg izvora neophodnih materija za razvoj novorođenčeta i rast od majčinog mlijeka.

Roditelje isto zabrine boja ručica i nožica bebe, koja može biti modra. To nije ništa drugo, do još uvijek nezrela cirkulacija. Dovoljno je da bebu utoplite i sve će biti u redu. Takođe se savjetuje da se ne pretjeruje sa kupanjem i korišćenjem sapuna, kupki i šampona. Time se narušava krha barijera normalne kiselosti bebine kože.

U početnom periodu, roditelje zabrine i razrokost kod novorođenčeta. To su zapravo kožni nabori koji se nalaze u unutrašnjem uglu oka. Nakon šest mjeseci pojava se potpuno izgubi, u suprotnom obratite se pedijatru.

Razvoj novorođenčeta donijeće sa sobom još dosta pojava, koje će vam se učiniti na prvi pogled zabrinjavajuće. Zapamtite da su to sve normalne stvari i sastavni dio razvoja i razvijanja bebe. Sve što uočite je prihvatljivo, a vremenom se sve te pojave pojavljuju i gube vremenom. Maksimalno iskoristite svaku posjetu pedijatru i dolazak patronažne sestre. Oni će vam dati adekvatne savjete i odgovore na sva pitanja vezana za razvoj novorođenčeta. Najbolji savjet je da se opustite i uživate u divnim trenucima sa vašom bebom.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *