Deset stvari koje trebate znati o spavanju beba

Roditelji koji muku muče s uspavljivanjima bebe i prečestim noćnim buđenjima, vjerojatno će se od muke nasmijati na izreku da neko ‘spava kao beba’.

Beba sanjaju, čak i u trbuhu

Do trećeg tromjesječja, fetusi većinu vremena provedu spavajući, a gotovo 50 % toga vremena provedu u REM fazi, fazi kada se sanja. Novorođenčad takođe pola sna provede u REM fazi (s odraslima je to slučaj oko 25 posto). Većina stručnjaka za san slaže se da to znači da bebe puno sanjaju, ali ono o čemu sanjaju – još uvijek je misterija.

Sve se bebe bude noću

Čak i dobri spavači. Zapravo, sva se djeca i odrasli bude nekoliko puta noću, obično kada se vrate u laganiju fazu sna. Razlika između beba je da neke znaju promijeniti položaj, okrenuti se, namjestiti se i same ponovno utonuti u san. Ostale još nisu razvile samostalne tehnike umirivanja i vraćanja u san, pa zovu vas u pomoć.

Kraći ciklusi sna

Ciklus svih faza sna kod odraslih izmjenjuje se svakih 90 minuta, a kod doječadi svakih 60 minuta. Progresija faza sna kod dojenčadi je također drugačija – oni odmah mogu utonuti u REM fazu (u kojoj ih obično možete vidjeti kako se smiju, trzaju ili udaraju) ili prvo mogu proći kroz laganiju fazu i tek kasnije ući u REM. Ovi brži ciklusi mogu značiti i kraće spavanje kod beba. Odrasli gotovo uvijek prvo prolaze kroz laganiju fazu sna a tek onda ulaze u REM.

San stvara san

Neće pomoći da beba duže spava noću ako joj uskraćujete san, pokušavate je zadržati duže budnom tokom dana ili joj ne date da odspava poslijepodne. Većina beba kada im je san uskraćen postane nemirna, premorena ili hiperaktivna, a razine hormona stresa se povećaju, što im otežava da dobro spavaju preko noći. Jedini izuzetak  je da je važno da dijete poslijepodne ne spava prekasno, jer bi to moglo omesti noćni odlazak u krevet.

Kratki drijemeži su normalni

Uobičajeno je spavanje beba tokom dana traje kratko, oko 20-40 minuta, posebno ako spavaju na leđima. Brza buđenja događaju se je beba uđe u novu fazu sna ili se pomakne, a nema sposobnost sama se vratiti u san. Čim se beba počne sama okretati i nauči sama sebe umiriti, ti će drijemeži postati duži.

Spavanje se pogorša prije nego postane bolje

Negdje oko 6. mjeseci većina beba prolazi fazu regresije u spavanju, kada se odjednom počnu češće buditi. Čak i one koje su bile dobri spavači mogle bi vas početi pozivati tokom noći. Većina roditelja pretpostavlja da to znači kako je beba gladna, ali noćna buđenja vjerojatno su povezana s kognitivnim i motoričkim razvojnim promjenama (drugim riječima, mozak im je jako zaposlen) te se zbog toga teže umire i utonu u san. Ako se to dogodi, bebu prvo pokušajte umiriti najmanje moguće invazivnim metodama (poput ušuškavanja, dodavanja dudice ili češkanja po leđima). Podižite je samo ako ništa od toga ne upali.

Hranjenje nakon šest mjeseci

Ljekari i stručnjaci za san slažu se da je većina beba s navršenih 6 mjeseci psihološki sposobna izdržati 11-12 sati noću bez hranjenja. Naravno, ako ste je naučili hraniti preko noći, ona će biti opravdano gladna, ali ako polagano krenete s odvikavanjem od noćnih podoja, ona će sve nadoknaditi tokom dana. Ako vaša beba ima bilo kakve zdravstvene poteškoće, prije dovikavanja od noćnog hranjenja posavjetujte se s pedijatrom.

Sprijateljite se s ranim jutrom

Bebe su programirane da reagiraju na prve zrake sunca, pa njihovo buđenje u 6 sati ujutro sasvim je normalno (koliko god to vama možda nerazumno bilo). Vrijeme kada dijete započinje dan pomaže da podesi svoj unutarnji sat tijekom dana.

Dajte djetetu malo prostora

Staviti dijete u krevetić dok je još budno može biti najbolja stvar koju ste za nju učinili. Bebe su mali robovi navika, pa ako ih naviknete da ih nosite u rukama dok ne zaspu, ko može kriviti njih što to žele svaku noć? Bebina sposobnost samoumirivanja brzo se mijenja tokom prve godine, ali trebate im dati prostora i omogućiti vježbanje. Zato se potrudite da dijete ostavite u krevetiću ako samo počne malo gunđati ili udarati – priskočite u pomoć tek kada počne jako plakati.

Većina beba ne preraste probleme sa spavanjem

Studije sugerišu da bebe koje ne spavaju dobro tokom prve godine, neće dobro spavati ni sljedećih godina. To je vjerojatno jer na san utiču navike koje su same izgradile, ali i rutine i očekivanja koja ste vi postavili u kući. Zato je dobra ideja rano i dosljedno postaviti rutinu i adresirati svaki problem koji bebi otežava san nakon šest mjeseci. Zapamtite da kvalitetan san dolazi u brojnim oblicima – npr., ako beba spava 11-12 sati (uz povremena kratka hranjenja), a vi uspijete dobiti svojih 7-8 sati sna – nema razloga da išta mijenjate.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *