Da li treba da brinem da ću razmaziti dijete?

Svi smo se susretali sa razmaženom djecom. Međutim, kada zaista počinje trenutak kada postaju razmažena. Da li treba da brinete da ćete razmaziti dijete?

Šta znači razmaziti dijete?

Razmažena djeca su ona koja su naučila da koriste negativno ponašanje da bi dobili ono što žele. Međutim, vaša beba je premlada da bi vas namjerno nervirala ili manipulisala vama. Stoga zanemarite dobronamjerne savjete prijatelja i rođaka da treba da poradite na nezavisnosti bebe i slušajte majčinski instinkt.

Da li treba da brinem da ću razmaziti dijete?

Bebe ne mogu biti razmažene. Vašoj bebi je potrebna sva briga i pažnja koju joj možete dati. Beba plače da bi saopštila svoje potrebe. To može biti i glad, promjena pelene ili jednostavno maženje sa roditeljima. Kada brzo odreagujete na svoju bebu, gradite njen osjećaj sopstvene vrijednosti.

Ovo je takođe i osnova za igradnju povjerenja. Ako svojoj bebi pružate pažnju i utjehu, onda će se osjećati sigurnije i manje anksiozno, dajući im hrabrost da sama istražuje svijet. Osim toga, kada shvati da njen plač shvatate ozbiljno, vjerovatno neće plakati bez realnog razloga. Dugoročno gledanje, brzo reagovanje na potrebe vaše bebe će je učiniti manje zahtjevnom.

Kada treba uvesti ograničenja da ne bih razmazila dijete?

Kada beba napuni šest do osam mjeseci, ona će početi da obraća pažnju na uzroke i posljedice. Primijetiće da činija pada kada je ispusti. Takođe će uočavati direktnu vezu između njegovih postupaka i vaših odgovora. U ovom momentu je u redu postaviti neka ograničenja. Ako beba počne da plače jer nije dobila ono što želi, zagrljajem pomozite da se smiri. Slično se ponašajte i kada treba da ga pohvalite.

Mješavina ljubavi i ograničenja će pomoći vašem djetetu da razumije svijet. Na taj način ćete izbjeći razmaženost djeteta i u kasnijem periodu. Međutim, dok ne dođe tih nekoliko mjeseci, posvetite se vašoj bebi u potpunosti i uživajte u bezgraničnoj ljubavi.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *