Da li se može birati između djece i posla?

Roditeljstvo dodatno komplikuje život današnje zaposlene žene jer se broj obaveza toliko poveća da se  ona prije ili kasnije zapita – mogu  li istovremeno da budem majka i da radim? Emancipacija je ženama donijela pravo da se dokazuju na poslu, ali ih nije „lišila“ tradicionalnih poslova oko odgoja djece i održavanja kuće,  pa nije rijetkost da žene, preopterećene i rastrzane, osjećaju stalnu grižu savjesti  što nisu „dovoljno posvećene“, ni djeci, ni poslodavcu.

Borba polova za postizanje poslovnog uspjeha je završena, a žene to često plaćaju previsokom cijenom – zaključuje dr Ketrin Hakim, sociolog, koja se bavi usklađivanjem posla i majčinstva. Njena istraživanja pokazuju da čak ni zemlje koje tradicionalno smatramo Mekom za roditelje, poput Švedske i Danske, nemaju sjajne uslove za zaposlene mame. Podaci pokazuju da u Velikoj Britaniji oko 50 odsto žena na visokim upravljačkim pozicijama nema djecu, dok dobar dio onih koje se odluče za majčinstvo ostaju na jednom djetetu.

Bez obzira na sve, dilema posao ili djeca  najčešće nije  ženska – jer većina njih  žarko želi da se ostvari i na poslu i kao roditelj. Problem je u društvu koje im ne stvara potrebne preduslove za to.

Iako Zakon o radu zabranjuje diskriminacije s obzirom na pol, trudnoću, bračni status i porodične obaveze,  zbog čega poslodavac od žene koja traži posao ne može da zahtijeva podatke o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice, realnost je, nažalost, drugačija. Tako su mnoge žene prinuđene da biraju,  odustaju od posla ili uopšte ne uspijevaju da ga nađu.

Čini se da po ovom pitanju ni BIH nije izuzetak, jer  u prosjeku 30 odsto Evropljanki radi manje od 30 sati nedeljno. Doduše, ženama niko ne računa onih 70 sati nedeljno koje provode održavajući domaćinstvo i baveći se djecom. Komitet za jednakost polova Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u posljednjem izveštaju govori o nužnosti da se „pomire” posao i porodični život žena. Razlog je jasan: one nose najveći teret odgajanju  (na primjer, svega četiri odsto muškaraca radi skraćeno radno vrijeme).

Ako ste jedna od mama koje žele da se dokažu na oba važna životna polja, isprobajte neke od savjeta drugih žena kojima je to pošlo za rukom:

Privremeno stavljanje karijere na „čekanje“ – rođenje djeteta je veliki događaj, a njegovo odgajanje ogromna obaveza. Nemojte davati šefu lažnu nadu da ćete odmah poslije porođaja biti ona stara.  Potrebno je vrijeme da se naviknete na potpuno nov život i da u njemu uživate. Mnoge žene se trude da do momenta rađanja djeteta sebi obezbijede neku poziciju na poslu, da bi onda na miru mogle da se posvete djetetu. Druge se odluče da prvo rode djecu, pa da se poslom bave tek kada djeca malo odrastu.

Tražite pomoć! Čak iako nemate „baka i deka servis“,  uvijek može neko da vam pomogne oko obaveza  – familija, prijatelji, suprug naročito. Uključite ga u sve – od brige o djeci, preko računa do održavanja kuće. Tako će vam ostati snage i za posao.

Fokusirajte se! Često i oni zaposleni koji najduže ostaju na poslu nisu najefikasniji. Istraživanja pokazuju da  se manje od 80 odsto radnog vremena zaista radi – prečesto provjeravanje mailova, korištenje društvenih mreža, ćaskanje s kolegama, sve su to načini na koji se smanjuje produktivnost. Zaposlene mame, kojima je veoma stalo da što prije završe posao i idu kući, svojoj djeci, pripadaju produktivnijem dijelu i poslodavci bi trebalo to da cijene.

Pregovarajte sa šefovima. U našoj zemlji poslodavci i dalje nemaju dovoljno razumijevanja za odgajanje djece, ne postoji klizno radno vrijeme ni rad sa pola radnog vremena, ali ništa vas ne košta da probate! Ako ste dobar radnik u kojeg šefovi imaju povjerenja, možda će vam izaći u susret. Naročito ako im se zahvalite još boljim angažovanjem na poslu.

Rad od kuće. Ako ste svjesno ili prinudno neko vrijeme bez posla dok su djeca mala, možda je dobro da razmislite o radu od kuće. To može da bude posao koji je moguće obavljati iz kućih uslova (na primjer, grafički i web dizajn, prevođenje, čuvanje djece i sl.) ili može da bude pokretanje sopstvenog biznisa, u kojem ćete vi biti poslodavac i odlučivati koliko vremena će vam ostajati za porodicu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *