Beba od mjesec dana. Šta roditelji da očekuju?

  • Početna
  • tata
  • Beba od mjesec dana. Šta roditelji da očekuju?

Treća nedjelja novorođenčeta je iza vas. Došla je 4. nedjelja bebinog razvoja, koja ujedno predstavlja i prvih mjesec dana bebe. U ovom periodu, možete očekivati da se vaša beba prvi put nasmije. To je sigurno predivan trenutak, koji će vas oduševiti i razniježiti.

 

Beba od mjesec dana može sama da podigne glavicu, jer su vratni mišići sve jači, a uz to okreće glavu sa jedne na drugu stranu. Vaša beba u prvom mjesecu raste brzo, to se najbolje vidi kako se njen apetit povećava i želi više hrane. Bebe od 1. mjeseca dobijaju prosječno oko 700g do 900g na težini za mjesec dana, a rastu oko 2.5cm do 3.8cm mjesečno. Većina beba se još uvijek hrani 8 puta dnevno u roku od jednog dana. 1. mjeseca bebe još uvek je rezrevisan za spavanje mališana.

Beba od 1. mjeseca spava u prosjeku 15.5 do 17 sati u periodu od 24 sata. Međutim, još uvijek ćete morati da sačekate kako bi imali san bez buđenja. U ovom periodu sigurno će vam biti lakše, jer je 4. nedjelja bebinog razvoja period kada beba ustali obroke. To će vam olakšati organizaciju.

Vaša beba od 1. mjeseca-razvoj čula i motorika

Beba od mjesec dana sve više razvija čula. Počinje polako i postepeno da razlikuje boje. Može jasnije da vidi na razdaljini oko 60cm. Bebin sluh u prvih mjesec dana paralelno se razvija, zato bebe od 1. meseca počinju da reaguju i primjećuju različite zvukove. Obratite pažnju kako reaguju na nečiji govor. To je super trenutak da joj što više pričate i pjevušite, time je umirujete.

1. mjesec bebe-razvoj motorike

Beba od mjesec dana sve više mrda rukicama i nogicama dok leži. To joj i te kako pomaže za dalji razvoj. Nije na odmet da nabavite dobro poznate podloge za igru, jer bebe od 1. mjeseca pokušavaju da dohvate viseće igračke i vrteške za krevetac. Topla preporuka za mame, kosu vežite u rep. Beba u 4. nedjelji razvoja, još uvijek nije savladala kako da pusti šta god da dohvati.

Nakon 1. mjeseca bebe, obratite pažnju na sljedeće stvari koje se odnose na razvoj bebe u prvih mjesec dana. To su pokazatelji, da bebin razvoj ide u pravom smjeru.

  • Reaguje na zvukove
  • Osmjeh kada joj nešto pričate
  • Podiže glavu kada je na stomaku
  • Smiruje se kada čuje vaš glas
  • Drži predmet kada joj date u šaku

Pregurali smo prvih mjesec dana, sada ulazimo u drugi mjesec koji donosi nove lijepe momente.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *