Beba od 12 mjeseci – šta sve možete da očekujete?

  • Početna
  • tata
  • Beba od 12 mjeseci – šta sve možete da očekujete?

Bebe od godinu dana ulaze u novu fazu svog životu. Tokom prvih 12 mjeseci razvijale su se veoma brzo, te su spremne za nove avanture, a ovaj period donosi značajne promjene za njihovo rast i razvoj.

Rast i razvoj

Pošto napune godinu dana, prosječna težina beba djevojčica iznosi oko 8,5 kg, a dječaka 9,5 kg. Djevojčice su visoke oko 75 cm, a dječaci oko 77 cm. Ipak, ovo je prosjek, jer se djeca razvijaju individualno i mnoge stvari utiču na njihov razvoj, poput genetike, ishrane i drugi faktori.

Bebe počinju da istražuju okolinu i mogu samostalno da sjede, čak i da stoje uz podršku, bilo roditelja ili namještaja. Vid im se znatno poboljšao, te sada mogu da razlikuju boje i oblike.

Ishrana

Hrana postaje sve raznovrsnija, a pored majčinog mlijeka ili formule, bebe počinje da jede mekane obroke, poput povrća, voća, žitarica i mesa. Nove namjernice unosite postepeno, jer ćete tako najbolje uočiti da li je beba na nešto alergična.

Majčino mlijeko ili formula i dalje treba da budu glavni izvor hrane, ali bebe polako počinju da jedu više obroka dnevno, od 3 do 4. Samo obratite pažnju na bebine potrebe i hranite ih im hranom koja je bogata zdravim sastojcima, time ćete podstaći njihov rast i razvoj.

Motoričke sposobnosti

Koordinacija i fina motorika bebe od 12 mjeseci je sve bolja. Bez problema uzimaju male predmete i premještaju ih iz ruke u ruku. Koriste kašiku i čašu uz malu pomoć roditelja.

Beba se najviše razivju na polju kretanja. Okreću se i puze, dok pojedine bebe počinju da hodaju uz podršku roditelja ili se oslanjaju na neki nameštaj. Samo vodite računa da je su ivice nameštaja, kreveta i drugih predmeta bezbijedne.

Razvoj govora

Govor bebe se razvija uveliko, tako da možete očekivati da izgovore  “mama” ili “tata”, a često ponavljaju riječi koje čuju. Da biste podstakli bebu da priča, čitajte joj knjige i pričajte.

Vježbe za bebe

Motoričke sposobnosti i koordinacija nabolje se razvija kroz igru. Koristite razne igračke koje mogu da se rasklapaju i slažu, takođe igranje sa loptom je odlična viežba. Nemojte zaboraviti na bebina čula. Postoje igračke koje su različitih boja i tekstura, što pomaže prilikom razvoja vida i dodira.

Bebe od godinu dana prolazi kroz velike promjene. Važno je da ih pratite i podstičete razvoj kroz igru i interakciju. Uz pravilan pristup, beba će se razvijati na najbolji mogući način.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *