3. nedjelja bebinog razvoja

Beba u 3. nedjelji je period kada vaš mališan umije da prepozna i razlikuje majku u odnosu na druge osobe. Nemojte se iznenaditi ukoliko beba stara 3. nedjelje u ovom periodu stalno plače. Dosta stvari može uticati na to, kao što su grčevi, uznemirenost ili glad. Beba u 3. nedjelji razvoja ima potrebu da sisa. Dobro će vam doći ako koristite varalice, koje mogu i te kako da pomognu da umirite bebu. Prva i druga nedjelja su iza vas, a tokom treće nedjelje bebinog razvoja ponašanje i postupci postaju predvidljivi. Tokom ove nedjelje, kada god je beba budna, postavite je da leži na stomaku. Na taj način podstičete razvoj mišića vrata, koji su ključni za razvoj bebe kroz nedjelje, jer će joj to pomoći da se podiže, sjedi, prevrće i puzi.

Vaša beba u 3. nedjelji razvoja savjeti za mame

Mame u ovoj nedjelji polako počinju da izlaze iz inicijalnog šoka. Osjećaj iscrpljenosti normalna je pojava, jer se beba  budi noću. Posvetite se bebi i nemojte da se opterećujete stvarima i obavezama koje treba da uradite. Naredna četvrta nedjelja je iza ugla, a 3. nedjelja bebinog razvoja će brzo proći. Nema razloga za sekiraciju. Raspoloženje je stabilnije kada se nalazite u 3. nedjelji bebinog razvoja, ali nemojte brinuti ukoliko to nije slučaj. Na raspoloženje najviše utiče nedostatak sna i hormoni dojenja. Svaku priliku da se naspavate iskoristite. Tijelo će vam dati jasne signale da želi san. Pošto se budite noću, rani odlazak u krevet je dosta važan. Koliko god vam zvučalo nevjerovatno, radite Kegelove vježbe. Time ćete ojačati i vratiti mišiće na svoje mjesto i pomažu vam prilikom oporavka od porođaja. Česta greška koju mame prave je jurcanje da sve završe i urade se svi kućni poslovi, kada beba zaspi. To je kontra efekat, jer je umor sve veći.

 

Vaša beba 3. nedjelja razvoja – povezivanje i grčevi

U 3. nedjelji bebinog razvoja možete početi da pričate mališanu. Neke novopečene mame kažu da su povezanost i ljubav osjetile odmah nakon porođaja. Međutim, ima slučajeva kada je potrebno da prođe određeno vrijeme. Zato se dosta mama zabrine i sekira, jer pomisle da nešto nije u redu sa njima. Budite strpljivi, jer kada se povezanost razvije i dogodi, osjetićete nevjerovatnu ljubav i emocije.

Grčevi ili kolike

Pojavljuju se u oko 40% slučajeva, a kod 25% beba koje su mlađe od 3 mjeseca. Najčešće se javljaju u periodu između treće i šeste nedjelje razvoja. Intezivan plač beba je glavna karakteristika, pored toga što stežu pesnice i podižu noge. Bebe umiruje zvuk usisivača i fena, jer ih podsjeća na zvuk koji su slušale dok su bile u stomaku. Svakako se posavjetujte sa svojim pedijatrom, tako ćete otkloniti sve nedoumice.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *