20 stvari koje je važno znati kada beba dođe u kuću

  • Početna
  • tata
  • 20 stvari koje je važno znati kada beba dođe u kuću

Prvi dani s bebom, pogotovo ako ste novi roditelj, znaju biti stresni. Kako beba jedino plačem može komunicirati s vama, treba vam vremena da shvatite njene potrebe.

Sakupili smo najkorisnije savjete pedijatara da biste lakše prošli prve dane s bebom.

Bebi treba biti ugodno

1. Temperatura prostorije treba biti između 20 i 24 stepeni, a vlažnost zraka 50-70 posto.
2. 4-5 puta dnevno prozračite prostoriju u kojoj beba boraviu trajanju od 10 do 15 minuta. Za ovo vrijeme bebu iznesite iz sobe.
3. Ne postavljajte krevetić blizu utičnica ili elektronskih uređaja, uključujući televizor.
4. Ništa ne bi trebalo visiti na zidu uz koji je krevetić. Maknite sve slike i ukrase sa zida.
5. Vodite računa o osvjetljenju sobe. Dok je budno, dijete treba jasno vidjeti predmete oko sebe.

Higijena

6. Pošto su dišni putevi kod novorođenčeta uski, redovno ih čistite fiziološkim rastvorom.
7. Koristite poseban higijenski štapić s vatom za svaku nosnicu.
8. Za pranje očiju pripremite toplu prokuhanu vodu i sterilnu gazu, a za svako oko koristite novu. Umočite ga u prokuhanu vodu, obrišite bebine oči, od vanjskog ugla prema unutrašnjem. Zatim prosušite bebino lice mekim ručnikom.
9. Da biste očistili uši, namočite vatu u prokuhanu vodu i obrišite uho. Obrišite ušnu školjku i nabore iza ušiju. Ako je koža iza ušiju previše suha, namažite je kremom za bebe. Nemojte koristiti štapiće za uši jer možete ozlijediti unutrašnjost uha.
10. Nakon svake velike nužde, operite bebu pa joj stavite čistu i suhu pelenu. Najbolje bi bilo da bebinu guzu perete pod  vodom, na umivaoniku ili kadi. Ako niste u mogućnosti da je operete pod  vodom, obrišite je vlažnim maramicama.
11. Prva 2-3 mjeseca pelenu mijenjate svaka 2 do 3 sata, a nakon toga ovisi o nuždi, svakih 3 do 5 sati.

12. Dok pupčana vrpca ne otpadne i pupak ne zaraste, tretirajte ga prema uputama patronažne sestre dva puta dnevno.
13. Novorođenčadi je najlakše rezati nokte dok spavaju. Na rukama se režu svakih 4 do 6 dana, a na nogama jednom u 7 do 9 dana. Koristite posebne dječje škarice sa zaobljenim vrhovima.
14. Kupanje bebe preporučuje se najviše 1 do 2 puta nedeljno. Temperatura vode u kadi treba biti 36 do 37 stepeni.
15. Dok spuštate bebu u kadu, jednom rukom je pridržavajte ispod guze, a drugom ispod glave. Prvo spustite noge i guzu u kadu, a zatim tijelo. Jednom rukom čvrsto pridržavajte bebu tako da joj glava bude iznad vode, a drugom je nježno perite. Nakon kupanja kožu i sve nabore nježno obrišite ručnikom. U vodu za kupanje ne morate dodavati nikakve šampone, bolje je dodati nekoliko kapi nekog prirodnog ulja.

Ponašanje prema bebi

16. Od trenutka kada se rodi, beba se vodi mirisom i dodirom. Nježnim dodirima majka prenosi svoju ljubav na bebu. Zahvaljujući tome beba osjeća da je voljena i da nije sama. To joj daje osjećaj sigurnosti.

Dodirivanje, maženje i lagana masaža pozitivno utiče na živčani sistem bebe i pomaže mu da se razvija. Kada je u maminom zagrljaju i kada osjeća njene tople ruke i miris, beba osjeća zadovoljstvo.

17. Nakon mjesec dana beba može dobro vidjeti i slušati muziku, ali nemojte je pretjerano izlagati nepotrebnim podražajima. Desetak minuta nježne muzuke je dovoljno.
18. Od prvih dana bebu zovite po imenu. S bebom razgovarajte, mijenjajući intonaciju glasa, a riječi izgovarajte jasno.
19. Odgovarajte na bebine pozive za pažnjom i hranom. Hranite bebu na njen zahtjev, držite je u svojoj blizini, omogućite joj dodir “koža na kožu”.  Zahvaljujući takvom pristupu, kako bude sazrijevala, naučiće izražavati svoje osjećaje.
20. Nemojte se bojati da ćete razmaziti bebu. Sve do šestog mjeseca bebina života stručnjaci kažu da je to nemoguće.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *