Zašto beba odbija da sisa?

Jedna od težih situacija za brojne majke je kada dijete tokom dojenja odjednom prestane da sisa i počne neutešno da plače, s tim da su mu usta puna mlijeka. U tom trenutku beba okreće glavu od dojke i odbija da sisa.

Situacija nije nimalo ugodna, a majke ne mogu a da se ne zapitaju šta nije u redu. Znate da imate mlijeka i da je beba gladna, jer je prošlo dosta vremena kada ste posljednji put dojili, ali svejedno vaša beba odbija dojku. Šta se događa?

Umjesto da uživate u prekrasnim trenucima sa svojo bebom, dojenje sve više počinje da liči na borbu koja već polako počinje da umara. Umjesto da se mazite, vi samo razmišljate kako nagovoriti svoju bebu da prihvati mlijeko.

Smatra se kako jedan od razloga može biti i prejaki refleks otpuštanja mlijeka. Šta to znači? Naime u tim trenucima mlijeko dolazi prebrzo i u većoj količini nego što je to predviđeno. Dijete tada guta zrak i dobija ono prvo i vodenasto mlijeko, u odnosu na puno ukusnije masnije mlijeko.

U bebu ulazi veća količina i ona ne može da guta dovoljno brzo. Problem je u posljedicama koje nastaju kasnije. Osim što se dijete na neki način počne gušiti i zbog toga pljucati mlijeko, isto tako može doći do pojave grčeva, a osim toga vodenasto mlijeko u mnogo većoj mjeri sadrži laktozu, zbog čega dolazi do češćih i mekših stolica.

Postoji nekoliko savjeta pomoću kojih biste mogli ublažiti li čak izbjeći spomenute situacije. Naime pokazalo se da postoje položaji kod dojenja gde se može smanjiti prejaka navala mlijeka u bebina usta.

Pokušajte da dojite bebu tako da ste na leđima, a beba je na vama. Bebina glava se nalazi iznad dojke. Možete isto tako preuzeti položaj fudbalske lopte, a bebu pokušajte što više da uspravite tako da joj se glava nalazi iznad dojke.

Kada tokom dojenja osjetite da mlijeko dolazi, najbolje je u tom trenu lagano pomjeriti dijete s dojke tako što ćete staviti prst u ugao bebinih usana. Možete čak pripremiti pelenu te pustiti da mlijeko iscuri upravo u nju. Tako ćete izbjeći da beba dobije vodenasto mlijeko.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *