Savjeti kako pomoći bebi koja pati od grčeva

Malene bebe starosti do tri mjeseca najčešće puno plaču, a to se najčešće događa naveče ili po noći. Često su uzrok tome grčevi (tzv. trimenonski grčevi) odnosno kolike. Grčevi su benigni, nastaju najčešće uslijed nakupljanja viška zraka u probavnom sastavu, te traju tokom prva tri mjeseca života. Šta se događa? Bebe nemaju razvijen probavni sistem i uče se variti hranu. Dok sistem ne ojača, iako za bebu vrlo neugodni, grčevi su normalni i uobičajeni. Prvi znak da beba ima grčeve će biti snažan i dugotrajan plač i uznemirenost koju ne uspijevate smiriti. Važno je staviti dijete u položaj kojim će spontano osloboditi suvišak zraka, najčešće podrigivanjem. Iako nam nije lako podnijeti da naša beba plače, moramo ostati smireni kako je ne bi još više uznemirili. Ako se plač ponavlja više noći zaredom, dogovorite se s drugom odraslom osobom od povjerenja da vam pomogne. Pokušajte se odmoriti kada beba zaspi kako biste mogli brinuti za nju. Uhvatite bebin ritam i zajedno s njom spavajte i budite budni.

Osim grčeva, snažan plač bebe može biti uzrokovan i preplavljenošću događanjima oko bebe (okruženju u kojemu boravi, novim ljudima, snažnijim podražajima, zvukovima…).  Omogućite bebi da uz Vas veže nježan i smirujući glas, pričajte joj i gledajte je dok joj pružate brigu i utjehu. Beba će naučiti kako je vaš glas smiruje i to će je i kasnije smirivati kada bude uznemirena. Iako ne razumije riječi, beba vrlo dobro prepoznaje druge znakove iz vašeg govora. Prepoznaće kada govorite tiše ili glasnije, ili govorite li joj nježnim i podržavajućim glasom ili nervoznim pristupom. Beba će uskoro početi imati različit plač za različite potrebe – glad, bol, kada bude mokra, kada bude uplašena ili usamljena. Trebaće vam možda nekoliko sedmica da naučite raspoznavati bebin plač, no, bebine potrebe su hitne i potrebno ih je odmah zadovoljiti.

Kada beba plače, odgovorite joj tako da zna da ste tu za nju, makar je samo držali ili bili pored nje dok se ne umiri. Kolike (grčevi) su opšti pojam koji se koristi za bebe koje plaču više od tri sata dnevno i više od tri dana u sedmici. Beba s kolikama često će plakati neutješno unatoč svim pokušajima da ih se utješi i umiri. Pravi i jasan uzrok kolika, koje se javljaju u jedne od pet beba, nisu jasne. Neki stručnjaci smatraju da su kolike povezane sa razvojem djetetovog probavnog sastava, a moguće je i da su vezane uz refleks kiseline ili na alergije na hranu. Bebe koje imaju kolike izgledaju kao da su ljute ili u boli, puštaju gasove, ili pokušavaju imati stolicu, ali često bez uspjeha.

Karakteristike kolika su:
• Visokofrekventni, ljuti plač
• Nagli plač, ničim izazvan i bez vidljivog, i bez ikakvog razloga
• Zgrčeno, ukočeno tijelo, stisnute šake
• Skupljene nogice, ali mekan, moguće naduveni stomačić

Kolike se najčešće jave u starosti od 2 sedmice, a najizraženije su oko šeste sedmice, i uglavnom završavaju u vrijeme kada beba ima 12-14 tjedana. Bebin plač može postupno prestajati kroz šest sedmica ili će jedan dan beba samo naglo prestati s takvim plakanjem. Može se činiti kako nikada neće prestati, ali ta je pojava uvijek samoograničavajuća. Budite strpljivi i izdržite u ovom periodu, jer će s vremenom doista postati lakše brinuti za bebu.

No bebe plaču i zbog raznih drugih razloga. Plač je njihovo sredstvo komuniciranja s okolinom. Plačem beba zadobiva vašu pažnju, a vaš zadatak je otkriti što time želi reći. Na početku je to teže, no, što više budete promatrali bebu i slušali način na koji plače, postat ćete bolji u prepoznavanju njezine potrebe tog trena. Bebe, kao i odrasli, mogu različito reagirati na podražaje iz okoline i imati različite potrebe za kontaktom. Neke, npr., vole da ih se drži na jedan način, a neke ne, a neke bebe će odmah zaplakati kada trebaju promjenu pelene, a nekima to neće smetati i ignorisatiće orijentišući se na druge stvari. Možda će vam trebati malo vremena dok ne prepoznate sve znakove koje Vam beba šalje, ali Vaša beba će Vam pomoći da ju razumijete sve dok ne naučite jezik kojim Vam se obraća. Uvijek je značajno da je pri svemu navedenom dijete dobroga opšteg stanja, živahno, te da nema drugih popratnih ili zabrinjavajućih promjena.

Šta pomaže?

➢ Vaša smirenost – budite strpljivi
➢ Tihi govor bebi, puštanje lagane muzike i pjevušenje – kada pronađete melodiju na koju beba dobro reaguje, uvijek je možete koristiti, kada je beba uznemirena
➢ Ljuljanje, nježnost, masaža, držanje u naručju – gledajte bebu i posvetite pažnju samo njoj
➢ Kada pričate svojoj bebi, koristite imena – obraćajte joj se i govorite da su mama/tata tu za nju
➢ Pravilna prehrana bebe i i dovoljno kvalitetnog sna je izrazito značajna

➢ Opuštenost i dobro raspoloženje roditelja – da su i Vaše potrebe ispunjene.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *