Prehlada kod beba – Šta i kako?

Prehlada je virusna infekcija gornjeg respiratornog trakta, odnosno nosa i grla kod vaše bebe. Začepljenje nosa i curenje iz nosa su primarni simptomi prehlade kod beba. Bebe su posebno osjetljive na prehladu, dijelom zato što su često okružene starijom djecom, koja, moramo priznati, i nisu baš vična čestom pranju ruku. Zapravo, u prvoj godini života, većina beba se prehladi i do 7 puta. Mlađe bebe imaju slabo razvijen imuni sistem, jer su imale malo vremena da izgrade imunitet na razne viruse.

Liječenje prehlade kod beba podrazumijeva neke korake koji ublažavaju simptome, kao što je  uzimanje mnogo tečnosti i održavanje zraka u prostoriji vlažnim. Jako malo dijete trebalo bi odvesti kod doktora na prve znakove prehlade, jer su ona podložnija komplikacijama, kao što su upala pluća ili sapi.

Simptomi prehlade kod beba su: Začepljenje nosa ili curenje iz nosa, iscjedak iz nosa, koji na početku može biti čist i bistar, ali kasnije obično postaje gušći i kako sazrijeva on poprima žutu ili zelenu boju. Ostali znakovi prehlade mogu da uključuju i temperaturu oko 38 C, koja se i dalje ne smatra visokom temperaturom, kihanje, kašalj, pomanjkanje apetita, razdražljivost i nesanicu.

Kada trebate posjetiti pedijatra? Imuni sistem vaše bebe treba vremena da se izbori sa prehladom. Ako je beba prehlađena, bez komplikacija, trebalo bi da se oporavi za oko sedmicu dana. Ako je vaša beba mlađa od 2 ili 3 mjeseca, za svaki slučaj se obratite vašem pedijatru na samom početku prehlade. Za novorođenčad, obična prehlada može da se razvije u upalu pluća, sapi ili neku drugu ozbiljnu bolest. Čak i bez tih komplikacija, zbog začepljenog nosa bebi može biti prilično teško da jede i pije iz bočice, a to može da dovede do dehidracije. Ako je vaša beba, pak, starija, pedijatar može da vas nauči kada bebi treba stručna pomoć, a kada joj prehladu možete liječiti sami kod kuće. Većina prehlada je samo jednostavna neugodnost. Ali, važno je da bebine znakove i simptome shvatite ozbiljno. Ako vaša beba ima 3 mjeseca i više, pozovite doktora, te ako beba ne mokri onoliko koliko inače mokri, ima temperaturu višu od 38.9 C ili vam se čini da ima bol u uhu. Također, posjetite doktora ako primijetite da beba ima crvene oči ili žuti iscjedak iz oka, kašlje duže od jednog tjedna, ima gust, zelen iscjedak iz nosa duže od dvije sedmice.

Reagujte na bilo koji znak ili simptom zbog kojeg se brinete. Potražite odmah medicinsku pomoć ako beba odbija i hranu i tečnost, kašlje tako jako da to izaziva povraćanje ili promjenu boje kože, iskašljava krvlju obojen ispljuvak te ako ima otežano disanje ili crvenilo oko usta. Bilo da je vaša beba mlađa ili starija od tri mjeseca, ukoliko vam je i jedan od simptoma sumnjiv ili vas plaši, obratite se doktoru, bez obzira što vam bilo tko kaže ili savjetuje, ipak to je vaša beba.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *