Ojed kod bebe

Kako tretirati ojed kod beba?

Svaki roditelj, bar jednom tokom odrastanja djeteta susrešće se sa ojedom. To su male crvene tačkice vidljive na tijelu, ili dijelu tijela. Ojed kod beba najčešće se javlja na dijelu koji je pod pelenom, ispod pazuha, na prevojima, stomaku i oko genitalija. Najčešći ojed kod beba nastaje baš na mjestu koje je zaštićeno pelenom. Dakle, predjeli oko bebine guze i prepona su najugorženiji. Ojed se može javiti i u prvim danima po rođenju bebe, ipak češće se javljaju između 8. i 12. mjeseca. Istraživanja su pokazala da ojedi čine 10 do 20 odsto svih promena na koži novorođenčeta. Prvi simptomi koji se javljaju su nervoza bebe i plač tokom kupanja ili dodira pelenske regije, a potom se mogu uočiti i promjene na koži bebe. Precizni uzroci ojeda još nisu utvrđeni. Ono što je sigurno i što ljekari ističu je da ojed nije posledica nedovoljne higijene ove regije.

Crvenilo kod beba po guzi – česti uzroci nastanka

Pedijatri ističu da su ovo jedni od ključnih razloga nastanka ojeda kod beba:

 • Bebina koža je generalno osjetljiva ali ojed se češće može javiti kod beba koje su sklonije alergiji koja se manifestuje kao ekcem ili dermatitis
 • Upotreba plastičnih gaćica preko pelene mogu uzrokovati ojed
 • Dijareja
 • Znojenje
 • Pad imuniteta
 • Suva koža
 • Ukoliko majka doji bebu, hrana koju je konzumirala može biti jedan od uzroka
 • Korišćenje različitih hemijskih preparata kao što su: deterdženati, omekšivači, praškovi, losioni, puderi illi kreme kojima se tretira pelenska regija
 • Takođe terapije antibioticima mogu uzrokovati nastanak ojeda s obzirom na to da oni uništavaju normalnu, fiziološku bakterijsku floru crijeva

Dakle, ojed kod beba izazivaju različiti faktori. Kao najčešći, navodi se dijareja. Rijetka stolica je specifične kiselosti. Pomenuta kiselost rijetke stolice nagriza kožu što dovodi do nastanka ojeda. Iako dijete roditelji presvlače često, pomenuta kiselost može trenutno imati agresivno dejstvo na mladu kožu bebe. Ovaj tip ojeda, brzo prolazi i jednostavno se liječi.

Ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste da ojed ponekad može da se javi i kao posledica bakterijske infekcije kože čiji su uzročnici stafilokok ili streptokok i gljivične infekcije. Ukoliko je izazvan bakterijom, naziva se impetigo. Ovakav tip ojeda javlja se u plikovima koji često pucaju i njihovo liječenje zahtijeva posebnu njegu.

Liječenje u kućnim uslovima ojeda kod beba

Prilikom prvih simptoma ojeda, potrebno je da roditelji često peru svoje dijete i presvlače suvim pelenama kako bi koža imala što manje kontakta sa stolicom i urinom. Česta promjena pelena smanjiće mogućnost vlažne sredine i pogoršanje stanja. U tom periodu preporučuje se upotreba pamučne pelene i kupanje isključivo mlakom vodom, bez korišćenja sapuna, losiona, vlažnih maramica koje sadrže alkohol i mirise. Nakon kupanja bebu bi trebalo nježnim pokretima obrisati mekanim pamunčnim peškirom ili pamučnom pelenom. Kada je baba okupana i suva, kožu bi trebalo namazati kremom koja sadrži vazelin ili cink oksid. Na ovaj način stvoriće se zaštitna barijera kože. Pedijatri ističu da bi u ovom periodu bebi, kada god je to moguće, trebalo skinuti pelene kako bi se regija obuhvaćena ojedom sušila i ventilirala.

Poseta pedijatru i upotreba medikamenata u cilju liječenja ojeda kod beba

Ukoliko beba ima pojačan ojed preporučljivo je odvesti bebu na ljekarski pregled. Pedijatar će lakim i jednostavnim pregledom utvrditi da li je riječ o klasičnom osipu, alergiskoj reakciji ili o bakterijskom osipu i u skladu sa tim prepisaće adekvatnu terapiju. Ukoliko se ojed javio kao posledica infekcije, pedijatri najčešće propisuje tretiranje oboljelih mjesta antibiotskim mastima ili kombinovanim kremama koje sadrže antibiotike. U težim slučajevima, savjetuje se upotreba blagih kortikosteroidnih krema, koje djeluju antizapaljenski. One se nanose u tankom sloju, onoliko dana koliko odredi pedijatar.

Raspoloženje beba tokom ojeda

Ojed kod beba obično je izuzetno bolan. Beba je za vrijeme ojeda nervozna, plačljiva i razdražljiva. Svrab je najniži prag bola, pa tako i svrab koji se javlja kod ojeda, signalizira neku promjenu. Ojed kod beba izaziva plač, nesanicu, neraspoloženje, a često bebe mogu odbijati i hranu. Važno je napomenuti da roditelji prilikom kupanja i brisanja bebe posebno vode računa kako ne bi dodatno iziritirali bebinu kožu koja je pod ojedom. Uz pridržavanje uputstva ljekara i pravilene njege bebe, ojed će se brzo povući.

Kako spriječiti ojed?

Kako ojedi najčešće nastaju zbog vlažne kože, da se isti ne bi pojavio važno je da zona pokrivena pelenom bude suva i čista. Prilikom kupanja bebe poželjno je izbjegavati agresivne hemijske preparate koji dovode do isušivanja kože. Ljekari savjetuju upotrebu blagih preparata koji u svom sastavu imaju prirodna ulja.

Ovo su neki od savjeta čija primjena će pomoći u sprečavanju nastanka ojeda:

 • Nakon kupanja pamučnim peškirom obrisati svaki prevoj na bebinoj koži.
 • Iako se beba izmokri u toku noći savjetuje se da se presvuče.
 • Upotreba maramica bez alkohola i mirisa
 • Kada se beba ukaki, bebinu guzu oprati mlakom vodom i zamijeniti pelene
 • Kada se beba upiški dovoljno je samo zamijeniti pelenu
 • Isprobati različite pelene dok se ne pronađu odgovarajuće za bebu
 • Pamučne pelene iskuvavati nakon što se zaprljaju

Ojed kod beba je česta pojava. Bar jednom svaki roditelj se susretne sa ovim tegobama. Ono što je važno napomenuti je da su ovo stanja koja se brzo i jednostavno liječe. Najbolje bi bilo eliminisati mogućnost nastanka ojeda kod beba, ali ukoliko do njega i dođe uz upotrebu određenih krema i masti brzo će proći. Preventivne stvari koje će spriječiti nastajanje ojeda su: često mijenjanje pelena, sušenje kože, kupanje bebe isključivo vodom i kamilicom.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *