Ojačajte dječiji imunitet prirodnim putem

Većina roditelja se često pita: “Kako zaštititi djecu od zaraznih bolesti i kako im ojačati imunitet?“ Boravak u vrtićima i školama, kao i inače u zatvorenim prostorima, pogoduje masovnoj razmjeni virusa i bakterija, posebno kod oslabljenog imuniteta.

Razne prehlade, viroze, upale grla, kašalj, crijevne viroze i ostale zarazne bolesti znaju se nizati jedna za drugom. Uz male bolesnike, često obole i drugi članovi porodice. Iako su uglavnom bezopasne, viroze itekako mogu zagorčati život jer remete ritam na koji smo navikli, a nerijetko se i vraćaju. Postoji puno savjeta o prirodnom liječenju, no roditelji su s pravom oprezni kada se radi o djeci.

Sigurne biljke za liječenje mališana   

Biljke jesu moćni lijekovi, ali važan je njihov pravilan odabir. Pogrešna upotreba bilja može biti štetna za djecu.

Ovo su biljke koje pomažu vašim mališanima.

Zova – odlična imunološka i protuvirusna biljka, osobito prikladna za djecu.

– Šipak i hibiskus puni su vitamina C koji se kuhanjem ne gubi, kao i list kupine koji je odličan za želudac i crijeva (crijevne viroze i upale). Osim što podižu imunitet,  jačaju organizam i sprječavaju anemiju.

– Kamilica ublažava bolove i grčeve, djeluje protuupalno i antialergijski, a crni sljez pomaže kod upala svih sluznica u organizmu.

– Majčina dušica djeluje antiseptički na sve unutrašnje organe. Odličan je lijek protiv kašlja, temperature i slabokrvnosti. Jača psihofizičke sposobnosti.

– Anis i komorač, osim što poboljšavaju probavu i smanjuju nadutost i grčeve, ljekovito djeluju kod astme, bronhitisa, te svih vrsta kašlja. Ni jednu od njih ne preporučujem uzimati samostalno duže vrijeme, već isključivo u mješavinama poput Imuno čaja.

Imuno čaj – prirodni lijek protiv virusa   

Ljekovito bilje  u imuno čaju svojim međusobnim djelovanjem podiže prirodni imunitet djece. Blagotvorno djeluje na dišni i probavni sustav – baš na ona područja koja su virusima najčešće napadnuti.

Sastojci imuno čaja:     

25 gr bazge (Sambuci flos)

20 gr crnog sljeza (Malvae herba)

10 gr kupine (Rubi frutic. folium)

10 gr kamilice (Matricariae flos)

10 gr šipka (Rosae pseudo-fructus)

5 gr hibiskusa (Hibisci flos)

5 gr majčine dušice (Serpylli herba)

5 gr komorača (Foeniculi fructus)

5 gr anisa (Anisi fructus)

Priprema: 

Jednu ravno punjenu supenu kašiku ove mješavine čaja stavite u pola litre hladne vode. Kada voda zavrije, kuhajte na laganoj vatri jednu minutu, a zatim ostavite čaj poklopljen  5-10 minuta. Procijedite i dajte djetetu popiti tokom dana. Djeca rado piju ovaj čaj jer je finog okusa. Po želji možete dodati i med i limun.

Imunosirup  

Od  ljekovitog bilja i meda možete pripremiti vrlo ukusan i djelotvoran sirup. Ovisno o dobi i težini djeteta, uzima se 2-5 kašičica dnevno.

Sastojci:     

200 ml vode

250 g meda

1 kašika anisa (ili komorača)

1 kašika šipka

1 kašika majčine dušice

sok od 1 limuna

Priprema: 

U 200 ml hladne vode staviti kuhati po jednu kašiku anisa i šipka. Kad zavrije, dodajte po jednu kašiku  majčine dušice. Ostavite da odstoji.

Procijedite nakon 15 minuta, te u mlaki čaj dodajte  250 g meda (da dobijete smjesu gustoće sirupa) i svježe iscijeđeni limunov sok. Sirup stavite u staklenu bocu, te ga držite u frižideru. Tako, može trajati i do tri mjeseca.

Za starije od 3 godine  

Svi recepti namijenjeni su djeci starijoj od 3 godine. Ako se radi o mlađem djetetu, ili ako dijete boluje od nekih hroničnih bolesti, svakako se za savjet obratite iskusnom fitoterapeutu. On će najkvalitetnije prilagoditi sastav i udio bilja za dob i konkretno zdravstveno stanje.

Prirodni lijekovi – dugoročno ulaganje u zdravlje  

Korištenjem prirodnih lijekova, posjeti lijekaru će postati sve rjeđi. Pravilnom upotrebom ljekovitog bilja dugoročno ćete pomoći cijelom organizmu. Izbjeći ćete mnoge štetne nuspojave hemijskih lijekova i u organizam unijeti nezamjenjive fitonutrijente koji se ne mogu dobiti drugim putem.

S vremenom, prirodni lijekovi sve će više jačati organizam pa će kroz snažan imunitet  steći otpornost prema bolestima. Nema čarobnog štapića koji bi nas u potpunosti mogao poštediti infekcija. No pravilnom upotrebom ljekovitog bilja mnoge infekcije možete spriječiti, ublažiti simptome ili skratiti njihovo trajanje. Tako na prirodan i siguran način pomažete vašim mališanima.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *