Ogrlica od ćilibara – jedna od pomoći u nicanju prvih zubića

  • Početna
  • beba
  • Ogrlica od ćilibara – jedna od pomoći u nicanju prvih zubića

Svi roditelji znaju koliko može da bude stresan period kada bebi izlaze zubići. Bol, nervoza, gubitak apetita, nespavanje sve to zna da traje više nedjelja pa čak mjeseci, posebno kada izlaze jedan za drugim.

Normalno je da ste spremni da isprobate sve kako bi sebi i bebi olakšali ovu fazu. Mame često hvale ogrlicu od ćilibara koja je posebno napravljena za bebe, i često se ističu da im je ona najviše pomogla u nicanju prvih zubića.

Kako funkcioniše ogrlica za zubiće za bebe?
Ogrlice od ćilibara za bebe, uglavnom se kupuju u periodu kada bebi rastu zubići i mogu se nositi od trećeg mjeseca pa do treće godine života djeteta. Nose se oko vrata.

Kako uklanjaju bol?
Evo odgovora i na to pitanje. Ćilibar sadrži sukcinantnu kiselinu za koju se vjeruje da ima antiupalno i umirujuće dejstvo. Kada se ogrlica od ćilibara nosi na koži sukcinska kiselina ulazi u tijelo i smanjuje bol. Postoji još jedna teorija prema kojoj ćilibar posjeduje elektromagnetna svojstva zahvaljujući kojima otpušta određenu prirodnu energiju.

Tako je u teoriji. A šta kažu praksa i naučna istraživanja? Naučna istraživanja iz 2019. godine su došla do saznanja da se sukcinatna kiselina ne otpušta kada se nosi blizu tijela i da ne posjeduje antiupalno dejstvo. Kome vjerovati, kada se toliko njih kune da ogrlica pomaže? Ostaje vam da zaključite kada saznate još korisnih informacija o ovom proizvodu.

Šta je ogrlica od ćilibara za bebe?
Ogrlice za zubiće za bebe prave se od ćilibara. Ukoliko malo znate o ćilibaru, nije na odmet da vas ukratko upoznamo sa ovim materijalom. Ćilibar je ustvari fosilna smola koja se dobija od praistorijskih četinara. Za ćilibar se vezuju vjerovanja da ima iscjeliteljsku moć, da može izliječiti od mnogih bolesti i ukloniti bol.

Baltički ćilibar ogrlica za bebe

Prije nego što kažemo nešto više o Baltičkom ćilibaru važno je napomenuti da postoji više vrsta ćilibara. Svoj naziv su dobili zbog svog geografskog porijekla, odnosno regiona u kojem su pronađeni. To vam sve govori. Baltički ćilibar pronađen je u regionu koji okružuje Baltičko more i ova ćilibarska smola je nastala od prastarog drveća bora. On je najpoznatiji zbog svog ljekovitog dejstva koje ima zahvaljujući najvećem procentu sukcinantne kiseline koju posjeduje, a taj procenat iznosi 3-8%.

Možda vam ove brojke ništa ne govore ako se ne razumijete u ovu temu. Zato ćemo pojednostaviti. Na svijetu se ćilibar klasifikuje prema strukturi i sastavu. Tako da ima pet klasa ćilibara, a Baltički spada u prvu klasu. Kada je nešto u prvoj klasi, to puno govori o njegovim svojstvima i kvalitetu. Prilikom pretraživanja informacija na Internetu možete naići i na na nazive Jantar i Amber. To su ustvari sinonimi za ćilibar. Dakle jantarske ogrlice i amber ogrlice su isto ogrlice od ćilibara.

Boja ćilibara u ogrlici za bebe
Osim što se vjeruje u blagotvorna dejstva ćilibarskih ogrlica, one mogu biti i estetski vrlo lijepe. Možete ih naći u više boja i nijansi. Uglavnom su to boje koje variraju od različitih nijansi žute do različitih nijansi zlatne. U zavisnosti od dizajna mogu biti i lijep modni detalj, kada su odrasli u pitanju. Samo pazite da umjesto ćilibara ne dobijete neku plastiku.

Prilikom kupovine ćilibarskih ogrlica treba biti oprezan i znati razlikovati pravi ćilibar od nekog drugog materijala. Mnogi stručnjaci kažu da je to moguće utvrditi samo u laboratorijskim uslovima sa potpunom sigurnošću. Međutim postoji i nekoliko drugih metoda, poput prelaska preko ćilibara sa aparatom za proveru novčanica koji se koriste u prodavnicama. Kada se sa njim pređe preko ćilibara, pravi će emitovati plavičastu svetlost.

Tako kažu ljudi koji poznaju ovu oblast, pa provjerite ako imate priliku. No, ukoliko ne želite da izigravate laboranta, najbolji savjet bi bio da ogrlice kupujete na provjerenim mjestima, odnosno kod prodavaca koji imaju sertifikat o porijeklu i kvalitetu ćilibara. Ukoliko već dajete novac, sasvim je normalno da želite dobiti original koji vam možda može pomoći u otklanjanju bebinih zdravstvenih tegoba.

Koliko dugačka treba da bude ogrlica od ćilibara za bebe?
Ogrlice za bebe se uglavnom ručno izrađuju. Prema podacima koje smo pronašli kod raznih ovlašćenih prodavaca dužine variraju od 30-36 centimetara. Proizvode se tako da odgovaraju vratu svake bebe odnosno djeteta.

Održavanje ćilibarske ogrlice za bebe?
Kada je riječ o načinu održavanja ćilibarske ogrlice tu treba voditi malo više računa i biti oprezan. Ćilibar usljed starosti može postati lomljiv. Ogrlicu čuvajte posebno izdvojenu od ostalog nakita i to na nekoj mekanoj površini. Čistoća ogrlice održava se tako što je jednom u nekoliko dana stavite pod mlaz vode, koja ne smije biti vruća. Pod mlazom vode držite je nekoliko minuta, a zatim je možete prebrisati pamučnom tkaninom i ostaviti je na suncu pod uslovom da sunce nije jako. Važno je voditi računa o higijenskom aspektu, kako bakterije koje se skupe oko ogrlice ne bi dospjele u bebin organizam.

Alternativa ćilibarskoj ogrlici za zube
Pitate se kako bezbedno i bezbolno preživeti period nicanja zuba? Pored ćilibarskih ogrlica, ima i nekoliko alternativnih rješenja. Niko ne garantuje da će neko rješenje biti dobro baš za vašu bebu, ali možete isprobati neko ili poslušati savjet pedijatra. Mi ćemo vam predstaviti nekoliko načina na koje možete bebi olakšati ovaj izazovni period.

Igračke za žvakanje odnosno glodalice
U današnje vrijeme u apotekama i prodavnicama bebi opreme možete naći takozvane igračke za žvakanje napravljene od silikona. One su namijenjene za bolni period nicanja zubića i simptome ublažavaju, tako što ih beba grize i samim tim dolazi do olakšanja.

Prilikom kupovine glodalice vodite računa da te igračke ne budu punjene nekom tečnošću koja može iscuriti ukoliko zubić probuši igračku, odnosno da budu bar dovoljno kvalitetne da ne mogu tek tako da se probuše. Kada bole zubići i desni su iziritirane, bebama prija hladno. Igračke za žvakanje možete staviti u frižider da se ohlade i to će sigurno dovesti do olakšanja i prijati mališanima.

Lijekovi odnosno sirupi
Prema riječima ljekara sasvim je u redu bebama dati sirup koji će ublažiti bolove ukoliko su oni zaista intenzivni. Prije svake primjene posavetujte se sa pedijatrom koji lijek primijeniti i u kojoj količini.

Gel za desni
U apotekama možete kupiti i više vrsta gelova koji se utrljavaju u desni i imaju analgetsko dejstvo, odnosno ublažavaju bolove. Svi su bezbjedni za upotrebu samim tim što su na tržištu, ali je ipak oprez i savjetovanje sa ljekarom preporučljivo prije svake kupovine.

Savjeti za kraj
Ako ste za to da ovoj ogrlici date šansu, evo par dodatnih savjeta.

Kupujte na provjerenim mjestima
Ogrlice od ćilibara potrebno je kupovati od ovlašćenih prodavaca, jer se vrlo lako može desiti da vam podmetnu običan plastični nakit. To može biti veoma opasno jer to ipak nose male bebe. Kada je riječ o zdravlju ne vrijedi štediti novac. U tom slučaju kvalitet bi trebao biti na prvom mjestu kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Isprobajte tuđu ogrlicu
Prije nego što krenete u kupovinu ogrlice, ako imate mogućnosti pozajmite je od nekoga na par dana. Ukoliko primijetite da se vaša beba muči sa zubićima odnosno da ima bolove isprobajte tuđu ogrlicu. Ako vidite da ima efekta možete nabaviti svoju. Napominjemo da prije nošenja, pozajmljenu ogrlicu dobro očistite onako kako smo vas savjetovali da se ne bi prenosile bakterije.

Bebi ogrlicu stavljajte samo tokom dana
Mogućnost da ogrlica nanese neku štetu postoji uvijek. Međutim ukoliko je beba ili dijete nose tokom dana situaciju uvijek možete držati pod kontrolom. Noćno nošenje prema preporukama struke i proizvođača obavezno treba izbjegavati.

Redovno je perite
Higijena bebinih stvari veoma je bitna, a to se odnosi i na higijenu ogrlice. Možda vam to zvuči besmisleno, ali ona itekako sakuplja bakterije i može dovesti do problema sa kožom.

Provjeravajte da li je oštećena
Prilikom svakog stavljanja ogrlice uvijek dobro provjerite da li je neki dio možda oštećen. Ako primijetite bilo šta što vam je sumnjivo, nikako bebi ne stavljajte ogrlicu dok se ne uvjerite u bezbednost. Mnogo je načina da se ublaže pojedine tegobe kod beba. Vodite računa da uvijek birate najbezbjednije rješenje za njihovo otklanjanje. Koliko god da je vaša beba nervozna i da plače ne kupujte nešto što prethodno niste dobro provjerili ili se posavjetovali sa pedijatrom. Ipak je ovdje u pitanju zdravlje beba i o njemu treba voditi računa.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *