Nicanje zuba: Šta je sve neophodno da znate kada zubići počnu da rastu?

 • Početna
 • tata
 • Nicanje zuba: Šta je sve neophodno da znate kada zubići počnu da rastu?

Nicanje zubića kod beba poseban je trenutak za sve roditelje. S druge strane, bebama ovaj period uopšte nije prijatan, zato će tokom ovog perioda biti više nego uobičajno plačljive i uznemirene. Izbijanje zubića samo je još jedan od brojnih faza razvoja koji će proći. Iako djeluje da nemate rješenje i ne znate šta vam je činiti, stvari su jednostavne. Pred vama je tekst koji pruža savjete kako i šta da radite kada počnu da rastu zubi.

Koji su simptomi izbijanja zuba kod bebe?

Svi roditelji imaju poteškoća da otkriju simptome koji ukazuju da bebi rastu prvi zubići. To ćete najbolje uočiti kroz bebino ponašanje, a glavni simptomi nicanja zuba su:

 • Desni su otekle i crvene
 • Odbija da jede
 • Rumeni i upaljeni obrazi
 • Glođe pesnicu, igračke i sve što joj se nađe nadohvat ruke
 • Balavi
 • Blago povišena temperatura

Temperatura kod rasta zubića

Zadržali bi se kod temperature kod izbijanja zuba, jer treba detaljnije objasniti određene stvari. Povišena temperatura može ukazati na nicanje zuba. S druge strane, visoka temperatura (iznad 38,5°C) može značiti da određenu bolest do koje dolazi bakterijskom ili virusnom infekcijom. Izbijanje zuba kod beba prate i drugi simptomi, koji kada se poklope sa temperaturom, mogu signalizirati šta je posrijedi. Međutim, ima mišljenja da rast zuba kod beba i povišena temperatura nemaju nikakve veze. Isto važi i ukoliko se pojavi dijareja, najbolji savjet je da posjetite ljekara, jer ćete na taj način otkloniti sve nedoumice. Imajte u vidu, može se dogoditi da izostanu simptomi rasta zuba, ali to ne treba da vas brine.

Kada počinje nicanje zuba?

Period nicanja zuba obuhvata veći vremenski period. Uglavnom se javlja oko šestog mjeseca, mada se nerijetko dešava, da se prvi zubi kod bebe pojave tek poslije prvog rođendana. Ukoliko uočite da beba pokušava sve što dohvati da stavi u usta, to mogu biti prve naznake da se izbijanje zuba bliži. Poenta je da rast zubića zavisi od bebe do bebe.

Redoslijed nicanja zuba kod bebe?

Redoslijed kojim izbijaju zubi nije isti. Može biti potpuno drugačiji i da drugačije niču kod beba. Ovakva pojava nije neobična, najvažnije je da zubići rastu i zauzimaju svoje mjesto. Pred vama se nalazi uobičajan redoslijed nicanja zuba.

 • Donju sjekutići (jedinice) – između 4. i 8. mjeseca
 • Gornji sjekutići (jedinice) – od 8. i 12. mjeseci
 • Lateralni gornji sjekutići (dvojke) – između 9. i 13. mjeseca
 • Donji lateralni sjekutići (dvojke) – od 10. do 16. mjeseci
 • Četvorke (molari gornji) – između 13. i 19. mjeseca
 • Četvorke (molari donji) – od 14. do 18. mjeseci
 • Gornju očnjaci (trojke) – između 16. i 22. mjeseca
 • Donji očnjaci (trojke) – od 17. do 23. mjeseca
 • Petice (drugi molari gornji) – između 23. i 31. mjeseca
 • Petice (drugi molari donji) – od 25. do 33. mjeseca

Sve što smo naveli jeste uobičajan redoslijed nicanja zuba kod bebe, ali i te kako podložno promjenama. Jedino je sigurno da će petice kod beba izrasti poslednje. Ukoliko imate neka dodatna pitanja, uvijek možete posjetiti pedijatra i zatražiti savjet.

Koliko traje nicanje zuba?

Pitanje je na koje svaki roditelj traži odgovor. Rast zubića je individualna stvar. Dešava se da od početnog simptoma, pa sve do izbijanja zuba prođe svega nekoliko dana, a ima slučajeva i kada zub nikne tek posle više mjeseci. Međutim, ustanovljeno je da kada spazite da su desni otekli i postoji mali otvor, zub samo što nije izrastao.

Desni kod izbijanja zuba?

Desni kod beba postaju otečene, veoma crvene i osjetljive. Prije nego što zub izraste, sam vrh desno postaje bjeličast i ispupčen. Cijeli proces nicanja zuba može biti bolan i neprijatan, najčešće se javlja svrab koji bebi nikako ne prija.

Iako zvuči čudno, čak i bebini zubi mogu da imaju karijes. Zato se preporučuje da posjetite dečijeg stomatologa po nicanju prvog zuba. Mliječni zubi su mali, zato karijes veoma lako i brzo može da se proširi. Kompilikacije neadekvatnog liječenja mogu dovesti do infekcija, u nekim slučajevima i do vađenja. Ova bakterijska infekcija može prouzrokovati da beba brzo izgubi zub, a prazno mjesto utiče na pomjeranje ostalih zuba, preplitanja, a čak i da neki stalni zub ne izraste, jer nema prostora. Zato je pranje zuba krucijalno.

Pranje zuba

Nema bolje stvari, nego da se držite savjeta stomatologa. Nije redovno pranje jedina stvar, tu su još:

 • Redovna kontrola izgled zuba i vilice
 • Higijena cucle i predmeta koje stavlja u usta
 • Poslije obroka dijete treba da pije vodu
 • Sopstveni pribor za pranje zuba

U ponudi se nalaze i razne četkice i paste koje vam mogu pomoći u čišćenju bebinih usta. Jedan od najboljih savjeta je da kada idete na kontrolu kod stomatologa, uvijek povedete bebu sa sobom. To znatno možete uticati da se otkloni strah od zubara.

Savjeti kako da pomognete bebi kod nicanja zuba?

Za kraj smo pripremili preporuke i savjete šta da radite kada dođe do nicanja zuba. Pred vama su praktična rješenja koja djeluju.

Igračke (Glodalice)

Specijalno napravljene baš za nicanje zuba. Time bebe grizu i masiraju svoje desni. Uglavno se prave od posebne vrste gume i reljefne površine. Postoje razlčite vrste, neke sadrže tečnost ili gel koji hladi, odlične su ako trebate da umirite desni. Glodalice držite u frižideru, ali nikako u zamrzivaču.

Masaža desni

Masaža bebinih desni uglavno se vrši kažiprstom. Podrazumijeva se da su ruke dobro oprane. Za masažu desni kod beba, koriste se gelovi koji se premazuju. Gelovi za nicanje zubića sadrže anestetik ili hijaluronsku kiselinu, kao i ljekovite biljke. Koristite ih isključivo prema uputstvima i u skladu sa uzrastom dijeteta.

Iritacija oko usana nastaje usljed pojačanog lučenja pljuvačke. Zato je važno da ih redovno umivate, posušujete predeo oko usta.
Sve predmete i pribor za higijenu dobro čistite prije naredne upotrebe. Tako ćete biti sigurni da je sve u najboljem redu. Nicanje zubića je lijep period, dovoljno je malo obratiti pažnju na određene stvari i tako će sve biti kako treba.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *